Viktigt med vatten.

Kom precis hem från praktiken och har riktigt ont i huvudet. Försöker hinka i mig vatten så att det ska gå över, är rättså slarvig med att dricka vatten på dagarna men får ont i huvudet om jag inte gör det. Jag vet inte om hästar får ont i huvudet direkt, men dom behöver också vatten, i massor! En frisk häst kan dricka upp till 50 liter vatten per dag, (självklart lite beroende på storleken på häst). 

En häst vill gärna dricka stora mängder åt gången, oftast är en vanlig vattenkopp i boxen för liten för hästen. 90% av alla hästar som kommer ut  i hagen, dricker direkt ur vattenkaret. En vattenkopp har normalt ett flöde på 2-3 liter per minut och hästens vatten behov tillgodoses inte tillräckligt.  En häst väljer hink/kar istället för vattenkopp om valmöjligheten finns! Ljummet (ej för varmt) vatten föredrar ofta hästen.

Om man fodrar med torrt grovfoder är tillgången på vatten extra viktigt. Blir det för torrt så kan detta leda till foderstrupsförstoppning och andra störningar i magen och tarmen.

Ett badkar i hagen är ett bra tips. Lätta och billiga att få tag på och sätt i hagen. Stor mängd och står stadigt i hagen. En hink trillar snabbt omkull och din häst kan stå utan vatten resten av dagen.

Så glöm inte vattnet till dig och dina fina häst :)


Tintin & Xinombra 


Kommentarer
Postat av: My Vestlund

Söt bild!

2011-08-23 @ 17:28:04
URL: http://myvestlund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0