Snart dags att återgå till normala rutiner..

Snart är hösten här på riktigt och under den här tiden på året så brukar hästarna stallas in efter sommarbetet, man börjar med utfodringsrutiner och man börjar planeringen inför vintern angående hö och halm osv. Dessa omställningar kan göra vissa hästar otroligt känsliga på många olika sätt.

När det gäller utfodringen är det viktigt att det grovfoder som används är analyserat och passar för din häst. En växande unghäst kräver t ex ett proteinrikt grovfoder. Det är ganska vanligt att hästar kommer in från betet med en rejäl övervikt. Dessa hästar får oftast banta någon månad, men bantningen bör ske successivt, och självklart så ska man minska eller helt enkelt ta bort kraftfodret tills hästen nått normal kroppsvikt, alltså bara fodra med hö. Hästar som istället kommer in i dåligt hull bör man inte trycka i stora givor kraftfoder, utan detta måste också ske succsessivt men även här ett bra grovfoder som bas.

Alltid viktigt att analyseragrovfodret! Det är viktigt både för att kunna komplettera med rätt foder och för att få den bästa ekonomin på foderstaten.

För de som har sina hästar utomhus bör tänka på att gräset tappar sitt näringsvärde mycket snabbt mot slutet av augusti. Därför kan det vara bra att stödutfodra samt hålla koll på att alla hästar faktikst äter. Regn i kombination med blåst samt allt kallare nätter innebär också att hästens energibehov under sensommaren/förhösten kan öka rejält. En annan risk kan drabba hästar som vistas på beten där det bara återstår lite betesgräs är att hästarna då kan tänka sig att prova på giftiga växter som de normalt undviker. En stor del av de årliga förgiftningsfallen på hästar drabbar ofast hästar på sensommarbete.










Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0