Less.

Blev bra less när jag kom till stallet och såg att Isacs ena framsko hängde på trekvart. Rotade runt lite i jakt på hovslagar grejer och hittade lite sömmar, en vanlig hammare och en hovtång, inte så mycket mer... Slog i tre sömmar som antagligen inte kommer sitta kvar tills imorgon, så om den hänger på snedden igen drar jag loss alltihopa. Jag blir så jä*la less. SUCK.

Vill hitta lite billiga hovslagarprylar men det är ju sjukt dyrt överallt. Verkar inte som att någon vill sälja begnagnat på blocket osv. heller... Men jag måste kunna slå i sömmar själv, tänker inte ringa hit och pröjsa hovslagare varje gång. SUCK
Världens bästa.

Har varit så himla frustrerad över att jag inte har haft något internet de senaste dagarna. Men nu verkar det i alla fall funka igen. Ska dra mig ner mot stallet och mocka å ha mig. Sen ska jag vidare till ridskolan och hälsa på min underbara ponny. Har saknat henne sjukt mycket och det ska bli härligt att få träffa henne igen.
Veckans ridschema

Lite sent påtänkt kanske, men eftersom jag inte kunnat sätta mig vid datorn den här veckan så får det komma nu i varjefall! :)

                                                     Måndag: Dressyr i ridhuset - fokus mjuka sidor
                                                     Tisdag: Ut i skogen och jogga
                                                     Onsdag: vila
                                                     Torsdag: skritt ut
                                                     Fredag: Bommar i ridhuset
                                                     Lördag: Uteritt
                                                     Söndag: Dressyr i ridhusethelt ofattbart!

De flesta har säkert hört att stuteri Pepinos förlorade sin vackra PRE hingst pga ett blixtnedslag. På deras blogg har ägaren skirivit om allting och ja om jag säger så här.. Jag fick en klump i magen och jag började gråta när jag läste vad som hade skrivits. Klicka på länken nedan så kommer ni till det sorliga blogginlägget!

http://pepinopre.bloggplatsen.se/2011/08/28/6124010-Fixa hästen, del 3, få hästen blank!

Om du vill att din häst ska bli sådär riktigt blank finns det bara en sak att göra. Rykta! Det viktigaste tipset vad gäller hästens päls är att du ryktar den regelbundet. Men en häst blir inte blank av en enda rykt! Du måste komma ihåg att rykta hästa dagligen, dra några drag innan och efter ridningen. Vissa fodertillskott - till exempel B-vitamin - kan hjälpa upp blankheten, men ryktandet kommer du aldrig ifrån.

Släng inte ryktborsten bara för att den har blivit lite nernött och gammal. De bästa ryktborstarna är de gamla med täta och korta strån! De får med sig mest stöv och är lättare att rykta med :)
Nära och kära i stallet?

Brukar ni alltid vara ensamma i stallet, eller brukar någon från familjen/partner hänga på? Jag har ju min underbara mamma som alltid stället upp om jag ber henne. Hon har haft häst tidigare i sitt liv och rider fortfarande ridlektion. Hon brukar rida Isac någon gång ibland, och om jag vill ha hjälp så gör hon det gärna (säger hon i alla fall).

Sen har jag ju turen att ha en sån underbar pojkvän som också ställer upp. Han hade aldrig hållt på med hästar innan vi blev tillsammans men nu kan han det mesta. Han har ridit flera gånger och är duktig på att mäta upp hö och hämta hästen i hagen. Hahaha! Mer än så behövs inte, är så himla glad över han bryr sig överhuvudtaget. Han frågar alltid hur det gick i stallet osv.

Jag är ju i princip alltid i stallet själv, men det är viktigt att familjen ställer upp tycker jag. Självklart ska de inte behöva kunna alltid osv, men att man vet att man har dom där om det skulle hända nånting.


Ful färg.

Kan man dissa färger och nyanser? Isåntfall så tänkte jag göra det. För en färg som jag verkligen aldrig skulle ha på min häst, eller mig själv är limegrönt. Kan det finnas nånting gräsligare? Jag har sett några som har haft limegrönt på både lindor och schabrak och jag har aldrig tyckt att det har varit snyggt, inte på ett enda ekipage. Så varför använda den fulaste färgen när det finns hundratals andra som är mycket snyggare?! Stor tumme ner till limegrönt helt enkelt.
Är all respekt elak?

Jag kan inte säga att jag är rädd för speciellt många hästar. Men jag har väldigt stor respekt för vissa, och om jag vet om att de sparkas/bits så ger jag mig inte in på att hantera dom. Jag tycker verkligen inte att det är okej att ha en häst som är aggresiv, och jag skulle aldrig acceptera att min häst bet mig eller andra människor, inte ens visade tänderna.

Jag har varit om att flera hästägare är för "mesiga" och låter sin häst bete sig som den vill och jag börjar bli riktigt trött på ouppfostrade hästar. Jag är verkligen inte rädd för att ryta till åt varken min egna häst eller andras. Sen får man ju ta situtationen som den är, jag ryter aldrig till en rädd häst, men om den bara är dryg eller ouppfostrad så måste den lyda mig. Man kan inte låta en häst köra med en hur man vill, det kan bli riktigt farligt både för dig själv och alla andra i omgivningen. Det är inte snällt varken mot hästen eller dig själv om den inte är uppfostrad. Hästar måste ha rutiner och en ledare. En häst utan ledare är en förvirrad och ledsen häst, och gränsen mellan förvirrad och elak är hårfin. Det är aldrig en häst's fel att den är dum, det är vårat. Precis som allting annat.

Vad tycker ni? Är man elak om man är bestämd när det behövs? Eller håller ni med om att vägen till en hästs hjärta innebär ömsesidig respekt men även mycket kärlek?Äntligen!

Internet krånglade hela kvällen igår och hela dagen idag. Jag hatar när det inte funkar, har haft sånt bloggsug hela dagen! Och ni är så jäkla bäst och besöker i alla fall. Kommer aldrig kunna säga tillräckligt många gånger om hur underbara ni är!

Igår och idag har vi varit en sväng till ridhuset. Isac har varit riktigt fin båda dagarna. Igår började han med att bråka lite men kändes riktigt fin mot slutet och idag var han underbar hela passet igenom. Världens bästa häst!
Ni är bäst.

Alltså ni är så jäkla underbara! Loggade in nu och kollade lite och såg att vi hade 15 nya kommentarer och 35 nya besökare, bara på några timmar! Alltså 73 unika besökare idagNi gör verkligen den här bloggen, jag och Jennie är bara en liten del av den. Underbara läsare, ni gjorde verkligen min dag, ni är bäst!

Blev dessutom veckans blogg hos:
http://asslatjejerna.blogg.se , tack för det!!
Fixa hästen del 2, fläta svansen.

Varje gång som vi har duschat våra hästars svans (inför träning/tävling) så brukar vi göra en inbakad fläta i svansarna. Det håller svansen ren under natten och när man tar ut flätan dagen efter så har den härliga vågor och fint svall. Det kan vara lite krångligt att få flätan hård till en början men övning ger färdighet! Eftersom att hästen bara ska ha den i hagen eller boxen så spelar det ju ingen roll om den blir ful :) Såhär gör i alla fall vi!Ridhusdags.

Ikväll ska det bli en sväng till ridhuset. Jennie var sugen på att rida igenom sin häst lite mer ordentligt och jag kom på att jag inte varit dit i veckan, så det kanske är dags. Hade tänkt att jag ska jobba lite med övergångar, fattningar, halter osv. Får hoppas att Isac är på bra humör :)
Dubbelt så många på fem år?!6400 fall.. Det är tydligen dubbelt så många som för fem år sedan. Är det verkligen möjligt? Förstår om ni inte fattar någonting just nu, men jag pratar om fång. Den otroligt onödiga sjukdomen hästarna får, som enligt ivarjefall mig beror på oss människor. Ja, helt klart.. För mycket foder och för lite mortion, mat ändras eller ökar vilket leder till att ett gift släpps lös i kroppen och sätter sig tillrätta i hästens hovar. Hovarna är mycket smärtsamma och tänk att hästarna med fång måste stå på dessa tills ny hovvägg vuxit ner. Ibland är avlivning den enda lösningen.

Om hästen fått i sig förstora mängder kraftfoder eller släppts på ett kraftigt grönbete så kan denna häst olyckligtvis få sjukdommen fång. Jag trodde vi svenskar visste det här och är väldigt måna om våra hästars foder, men hur kan det då komma sig att det blir allt fler hästar som drabbas utav fång? Har vi blivit slarviga eller vad är det som händer? Jag tror förståss ingen vill göra sin älskade häst illa med flit, är det bara en väldigt okunskap vi har här i Sverige?


 

"En gång fånghäst, alltid fånghäst"

  


V-format.

Jag tycker att V-formade pannband är skitfula. Det ser väldigt westernaktigt ut, och där kan jag väl tycka att det är helt ok. Men inte i dresstyr eller hoppning. Huvudet blir mycket bredare och nej usch, det är så himla mycket snyggare med rakt eller lite svängt pannband. Men V-format är ingen hit, har aldrig varit och kommer aldrig att vara, i mina ögon!

 


Luddigt.

Jag tycker att damasker med teddyinsida är riktigt snyggt! Men jag kan tänka mig att det är ganska jobbigt att hålla rent? Eller vad säger ni som använder er av teddydamasker/benskydd? Jag älskar fårskinn/teddy och tycker att det är skitsnyggt i måttliga mängder. Men då ska det vara teddyfärgat och inte någonting annat, typ svart eller rött eller så. Teddy eller ingenting! :) Men jag hade inte bangat på dessa skydd från Hansbo, fast i svart eller möjligen vitt.
Usch och fy för kardborrar!

Kardborrar är bland det värsta jag vet. De är inte särskillt vackra växter och det vidrigaste av allt är när de sitter och gosar sig fast i hästarnas pannlugg, man och svans! Som tur var det inte min häst som var full, och ja jag menar verkligen F-U-L-L, med kardborrar idag när jag hade insläppet och kvällsfodringen. Om jag säger såhär.. När jag skulle ta in stallets minsta shettlandsponny så såg jag pannluggen och höll på ramla baklänges av avsky! Harry som han heter hade på sig en flughuva och när jag skulle ta bort den i samband med att jag skulle ta av grimman fick jag ett riktigt pilljobb... flughuvan var minst sagt ingrodd i pannluggen och i alla dessa äckliga kardborrar! Nu i efterhand ångrar jag att jag inte tog kort.. (bilden har jag snott från någon stackare från google!)

 

ps. När Harry vände sig om såg jag svansen... Stackars Harrys matte imorgon! (var tvungen att smsa och förvarna) .ds


Behöver eran hjälp.

Jag har bestämt mig för att ha ett enfärgat pannband, men frågan är vilken av dessa stenar jag ska ha. Just nu är jag mest för nummer 3 (den lite brungrå) men jag gillar alla. Så vad tycker ni?
 

 


Tidsfördriv.

Har man tråkigt en lördagskväll så gör man. Hittade den här listan hos teamnorrlandsryttarna.blogg.se och tyckte att den verkade kul. Men det kom upp en hel del minnen och jobbiga tankar när man skulle fundera ut ett svar faktiskt...


Vilken häst:

Har lärt dig mest? Isac tror jag nog. Han har framför allt lärt mig att man inte får ge upp och efter allt slit och alla gånger man har varit tvärförbannad så kommer den där lilla stunden då allting faller på plats och man kommer på varför man håller på med hästar.Har du hoppat högst med? Oj, jag vet faktiskt inte. Är ju ingen hoppare som sagt, men det kanske är Felicia? Eller någon annan häst från ridskolan.
Har du ridit svårast rörelse i dressyr med? Xinombra red jag lite galopppiruetter och galoppombyten i vartannat på. Hon var riktigt fin när hon väl ville.
Har varit galnast på uteritter? Piltur, en häst som jag red några gånger när vi varit på weekends på Kopparhult. Han var i princip galen, och snabbt kunde han springa!
Har varit mest positivt inställd till arbete? Isac. Han tycker alltid att det är kul att göra saker, även om han kanske inte alltid lyssnar på mig så tycker han alltid att det är skitkul.
Har du tävlat högst på? Ciazon.
Har varit mest svårriden? Xinombra tror jag. Hon var riktigt svår att få att gå i ärlig avslappnad form.
Har varit snällast vad det gäller ALLT? Felicia. Snällare ponny får man leta efter, och bättre.
Har varit mest social? Tintin. Han vill alltid mysa och kom alltid fram i hagen först av alla.
Har varit "fjolligast"? Jag vet faktiskt inte, har hållt mig ifrån de här som fjollar för allting faktiskt.
Har bäst hoppteknik? Både Tintin och Xinombra hade grym hoppteknik när hon väl ville. Så sjukt fina hästar!Har varit mest hjälpsam?
Det måste nog vara Felicia. Hon har hjälpt mig genom så mycket, och lärt mig det mesta.
Har du flest vinster på? Har bara två vinster, varav en på Felicia och en på Ciazon.
Har du flest övriga placeringar på? -
Har du ramlat av mest? Loppan som jag red när jag var liten. En envis shetlandsponny som hade världens kortaste halst och älskade mat. Så såfort hon körde ner huvudet så åkte man rakt fram och tippade av.
Har du litat på mest? Felicia. Henne kan jag göra allt med.
Har litat på dig mest som ryttare? Jag vet faktiskt inte. Isac har varit rädd för saker när andra har ridit men inte ens brytt sig när jag suttit på, så jag måste väl säga honom.
Har du älskat mest? Mest och mest, men Felicia kommer alltid att ligga mig närmast om hjärtat.
Saknar du mest? Felicia utan tvekan, varje dag.
Var roligast att rida ALLA dagar i veckan? Alla hästar är roliga att rida. 
Önskar du att du fick längre tid tillsammans med? Dem alla som nu är borta. Ett hästliv är alldeles för kort.
Skulle du vilja att det var något annorlunda med? Felicia. Jag önskar att hon inte behövde stå på ridskolan, att jag hade multum med pengar så att hon kunde gå hos mig och bara vara. Kanske ridas ut i skogen lite då och då. Pysslas med varje dag och bara få vara. Min älskade ponny.


Smart och säkert tips.

Ett litet säkerhetstips som är lätt att införa i stallet är att knyta fast balsnören i yttersta delen av grimmskaftet/kedjan där man sätter fast hästen i stallgången. Om hästen skulle få panik, ställa sig eller någonting sånt så går balsnörena sönder och hästen kommer loss. En häst i panik som sitter fast märker inte om den skadar sig själv eller någon annan. Men om den får komma loss så lugnar den sig automatiskt och risken att ni skadar er är mindre.
Tävling inställd, anledning?
Jag och Lisa tänkte åka och titta på div 3 dressyren i Jälla som skulle vara i morgon. Men det vart inställt och anledningen jag hört är att man misstänker eventuellt kvarka. Men vad är igentligen kvarka?

Kvarka är känd smittsam hästsjukdom. En av få hästsjukdommar som är anmälningspliktig. Anledningen till att man måste anmäla detta direkt är för att kvarka smittas både lätt och snabbt. För att snabbt begränsa smittspridning så måste man isolera de insjukna hästarna innom 24-48 timmar. Stallet bör sedan hållas isolerat minst 20 dagar efter att den sist insjukna hästen inte längre visar symtom. Spontant visar äldre hästar ofta mildare och kortvarigare symtom än unga. 

Så vad är de klassiska symtomen för kvarka?
•Hög feber (>39º C)
•Näsflödet är ofta varigt, men kan vara tunt och genomskinligt i början
•Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna.
•Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter.
 
Hur sprids smittan?
Smittan kan spridas via hästarna, gemensamma vattenhoar i hagar, via travselar, sadlar, träns och människor om bakterier finns på kläder eller otvättade händer.

Hur ser läkperioden ut?
Hästarna får vila samtidigt som dom är under behandling, eventuellt kan man behöva operera bort mogna bölder som inte försvinner utav sig själva. Lång konvalescenstid rekommenderas alltid.


Halvtaskiga bilder.

Lovade ju er att lägga ut lite bilder från gårdagens tömkörning så då gör jag det. Men eftersom att han inte var speciellt sammarbetsvillig och mest stretade så blev inte bilderna speciellt mycket bättre. Men han är ju söt i alla fall :)


Ber om ursäkt...

Usch jag skäms lite över den dåliga uppdateringen igår och idag. Men nu är jag hemma igen och har en massa saker att skriva om! Red ut på joggingtur med Jennie & Sweet idag. Isac var så himla fin och sammarbetsvillig. Det gick att reglera formen utan att farten ökade och han lyssnade jättefint! Underbara häst :)
Ingen bra hästdag.

Tömkörde som sagt Isac idag och det gick verkligen inte som jag hade tänkt mig. Han var dryg och drog sig mot utgången hela tiden. Ville inte släppa efter eller sammarbeta för fem öre... Jobbade mycket i trav, övergångar till galopp och halter. Han protesterade några gånger, stannade och backade, snurrade runt och dummade sig massa. Men till slut släppte han helt ok i högersidan och jättefint i vänster så då fick det duga. Var ingen hit direkt, men man ska väl ha dåliga dagar ibland också. Bilder kommer upp imorgon bitti! :)

KristallerJapp, nu har kristallerna kommit till pannbandet som jag ska beställa. Tycker alla var fina så frågan är om jag ska ha en färg eller om jag ska ha flera, vad tycker ni?


Rollkür.

Jag har aldrig riktigt fattat vad Rollkür är. Handlar det bara om att trycka ihop hästarna så tight som möjligt? Eller fyller det någon funktion? Tydligen så har Anki van Grunsven använt sig av denna metod, såhär står det på Wikipedia: Under 2005 blev Anky van Grunsven anklagad för att använda plågsamma träningsmetoder av en tysk ridsportstidning. Där blev hon anklagad för att använda en metod som kallas "rollkur" eller även hyperflexion där hästen spänns in hårt med nosen mot bogen. Ärendet togs upp i rätten och Anky van Grunsven friades helt från misstanke.

Om detta nu stämmer så blir jag riktigt förbannad. Borde inte en så framgångsrik och "duktig" ryttare kunna rida sin häst ordentligt? De som använder sig av rollkür och andra "elaka" metoder borde inte få tävla överhuvudtaget, och kanske inte ens ha häst. Det finns så mycket sjuka människor med sjuka ideér där ute, man blir ju less för mindre... Är det någon av er som är mer insatt i det här med Rollkür?


bild från google


Tömkörning på schemat.

Idag ska det nog bli lite tömkörning för Isac. Han brukar vara så lösgjord och fin dagen efter han har blivit tömkörd. Och sen tycker jag att det är riktigt kul att se honom jobba från marken också. Ska försöka få med mig Jimpan så att han kan fota litegrann :)


Rolig fakta.

Hittade lite rolig information på en hemsida som jag tänkte dela med mig av:
Källa: http://engelsktfullblod.ifokus.se

 • Världens, nu kända, äldsta häst blev hela 62år gammal, den kallades "Old Billy".
 • Världens längsta svans på en häst är 6,6m lång, den tillhör en Palomino som heter Chinook.
  Världens längsta man var 5,4m lång.
 • I gamla svartvita filmer när dom sköt en häst så var detta inte trickfilmat utan dom sköt verkligen hästen.
 • Världens största häst var en shire som hette Samson, han blev ungefär 220cm hög.
  Samson blev även världens tyngsta då han vägde hela 1524kg.

 • Med sina långa ben, sitt stora hjärta och sina stora lungor så är hästen skapad för att galoppera.
  Att hoppa är inte nåt naturligt för en häst utan dom går hellre runt hindret.
  • Hästar har ganska bra minne, om du länge varit med en häst så kommer den ihåg dig hur länge som helst. Detta gäller dock inte om du varit med hästen under en kort period
 • På statyer med hästar kan man se vad som hänt ryttaren. Om den har båda frambenen i luften dog ryttaren i krig, har den ett ben uppe dog ryttaren på grund av skador han fått i krig och om båda frambenen är i marken dog ryttaren av naturliga orsaker.
 • Vilodag... för hästen.

  Hemma från jobbet! Det blev ganska tidigt idag då vi gjorde det som kunde göras och så var det med det. Ska pallra mig iväg till stallet snart och mocka. Hinner inte rida idag då jag ska bort ikväll och måste hinna duscha och ha mig innan det. Men så får det bli! Tror inte att Issen lider av lite vila ;)
  Sadelmagasinet

  Fick precis veta att min sadel som jag hade på min foderponny är ute på öppet köp, så om en vecka vet jag om den är såld. *hoppas hoppas*! :D Stället som jag lämnat in min sadel på heter sadelmagasinet.se och ligger i Solna. Dom är verkligen jätte duktiga, så om ni ska köpa en ny sadel eller kanske sälja den ni har nu, rekomenderar jag dom starkt!

  Klicka för att stänga fönster
  Fixa hästen del 1, ponnyfläta.

  Idag blir det en liten video på hur vi gör när vi flätar ponnyflätor. Ponnyflätor är snyggast på lite hästar/ponnies med lite grövre halsar och tjockare man. Vet inte om Jennie säger det, men glöm inte att fläta hårt, blir mycket snyggare då! :D Lycka till!
  Sweethearts pappa!

  "Det är sällan man ser en så komplett hingst som Johnson, med sina tre härliga starka gångarter, sin mkt höga ridbarhet i kombination med ärlig framåtbjudning och utstrålning har Johnson blivit mycket omtalad och han är definitivt en av de hetaste unga dressyr hingstarna just nu."

  Japp, den otroligt tuffa dressyrhingsten Johnson är lille Sweethearts pappa!
  Johnson har visat upp sig och vunnit en hel del. Bland annat har han vunnit VHO-trophy 4 år i rad varav nu under 2011 vann dem Küren med 77, 125%. Han var segerhingsten i dressyr vid den Holländska hingstpremieringen 2005 och är bla godkänd i Oldenburger förbundet. Under 2010 har Johnson slagit igenom i internationell svår dressyr och bla vunnit Prix st George vid de internationella tävlingarna i Odense. Ja vad ska man säga, jag kan inte sluta dregla!

   


  <3

  Den här vidion har verkligen gjort min dag! Den är så fin, jag kan inte sluta le. Så jag kände att jag var tvungen att dela med mig av den, så varsegoda och njut!
  Gårdagens ridpass.

  Igår kom jag till stallet ganska sent. Fastnade vid datorn efter jobbet och råkade visst sitta här till sjutiden. Moppade i alla fall iväg dit, fixade stallet, hjälpte Suss att lasta sin häst och sen tog jag ut min häst för en ridtur. Red bort till en stor hage där man får rida fritt, bara för att känna igenom honom lite. Först var han mest intresserad av att kuta så fort som möjligt men efter lite skänkelvikningar och övergångar var han riktigt fin! Lyssnade fint sidvärtes och tillbaka. Så efter ca 20 minuters nötande så fick det vara bra, det hade hunnit blivit så pass mörkt också så jag tappade suget litegrann. Orka att det redan blir mörkt! Är osugen på att börja ha reflexer...
  Tips för torra hovar!

  Brukar era hästar få torra och fnasiga hovar? I sånt fall har jag ett megabra tips till er hästägare!
  Det enda som behövs är att pensla hovarna med majs- eller rapsolja. Pensla gärna på och i hoven så får du en ennu bättre effekt!  bilden är från google..
  PS. Pensla inte på olja där sömmarna sitter
  eftersom det kan göra det lättare fatt få tappskor,
  och det vill vi ju såklart inte ha! DS.  träns del 2

  Nämde igår att jag mailat till xtremehorsemakeover om vad för träns jag vill ha och vad hon kunde erbjuda för ett bra pris. Hon svarade jätte snabbt och vi satt och mailade varandra ett tag, hon var verkligen supertrevlig! Vi kom fram till en del bland annat så har hon skickat iväg några kristaller, som hon ska använda till det specialtillverkade pannbandet, till mig som jag ska få titta på. Hoppas de kommer snart! :D
  Är det någon som köpt något specialtillverkat från xtremehorsemakeover?
  Alla gillar IKEA's.

  Jag har faktiskt aldrig varit i ett privatstall där man inte har andvänt sig av IKEA's påsar som hö-påsar. Men de är ju verkligen de bästa som finns! De är riktigt tåliga, ordentligt med plats och lätta att hantera. Så himla smarta! Den som kom på att man kunde använda de till stallet visste säkert inte om vilken "trend" det skulle bli. Men det blev det verkligen! I princip ALLA stall där det delas ut hö dagligen är fulla av dessa fina blåa påsar. Frågan är ju hur man överlevde innan IKEA-påsarna fanns? Använder ni er också av IKEA's påsar?
  Ny "skola".

  Eftersom att vi fick sån bra respons på stretchingskolan (TACK!!!) så tänkte vi köra igång med en ny "skola". Nämligen: Gör hästen fin. Lite enkla tips och ibland videos på hur man snyggar till hästen på ett enkelt sätt! Den kommer att komma upp varannan dag klockan 15.00 med start imorgon. Så det gäller att hålla utkik här på bloggen :)


  Extra förklarat.

  Det var några som inte riktigt förstod när bilderna jag la upp i senaste inlägget om Isac var tagna. De är alltså fråna förra september, strax efter att jag hade fått hem honom. Men ska förenkla det lite och lägga upp lite gamla OCH nya bilder, bara för jämförnings och skojs skull!


  Den här bilden är alltså från början av september 2010. Han orkade inte bära sig ordentligt så han krullade ihop sig och sprang istället. Dessutom var han i stort sett helt  omusklad och protesterade så fort det blev lite jobbigt.  Dessa bilder är från sommaren 2011. Nu har han samlat på sig en hel del fina muskler och är sjukt mycket trevligare att rida. Han har fortfarande mycket att jobba på men de som sett honom från början förstår också vilken stor skillnad det har blivit på honom.


  Från och med i morgon, FINA frimärken!

  Som rubriken lyder, från och med i morgon kommer vi här i Sverige få fina frimärken som uppmärksammar ridsporten! På torsdag är det alltså premiär för Postens nya frimärken med hästmotiv. 10 frimärken kostar 60 kronor. Frimärkenas utgångspunkt är inte enbart hästar utan ett uttryck för människans och hästens gemensamma ansträngningar ute på banan. Det hyllar vi för! :D


  trav, hoppning, ponnygalopp, dressyr och fälttävlan  Betfor

  Jag hör ganska ofta folk som är osäkra på hur länge man ska låta betforn svälla och om man måste blötlägga lusern och så fall hur länge osv osv. Så jag tänkte reda ut det här en gång för alla! :)

  För att undvika foderstrupsförstoppning är det viktigt att blötlägga betfor och lusern. Anledning? Jo, hästar kan inte, som vi människor, kräkas. Jag har läst att snitslad betfor bör ligga i blöt i minst en timme och pelleterad betfor i minst två timmar för att hinna svälla ordentligt. Att lägga betfor i blöt på morgonen för att sedan fodras på kvällen är helt okej men under t ex sommaren när det är rikigt varmt kan betfor börja jäsa om det ligger i blöt förlänge. Om du fodrar med lusern så ska man vara noga med att pelletsen luckrats upp helt innan du fodrar.

  Hoppas saker och ting klarnade för vissa nu! :)   


  Världens bästa?

  När familjen Beatty som stod i vårat stall förut åkte till USA hjälpte jag till att ta hand om deras hästar. När dom kom hem fick jag sedan en tub med Cowboy magic detangler som har samma egenskaper som en glanssprej fast den är på tub. Den är verkligen jätte bra, rekomenderar den till tusen! Man behöver nästan ingenting för att göra manen eller svansen lättarbetad och glansig. Ett till plus är att detta är det ultimata alternativet till sprayskygga hästar och ponnyer!


  Xtreme Horse makeover i Lerum erbjuder makeover för hästar samt säljer hästprodukter och hästvårdsprodukter  Vi i stallet

  "Vi i stallet" är en teoritävling om hästar som är öppen för alla mellan 10-13 år. När jag var 13 (?) år var jag och två kompisar till mig med i "vi i stallet", det var alltså 2007, vi fick ämnet "så funkar hästen". Vi pluggade och pluggade och kunde allt som stod i boken man hade fått vilket resulterade att en av oss kunde alla skelettets delar, en kunde hästens alla delar och den tredje kunde hästens muskler + en massa annat. Vi kom 2a bara nått poäng ifrån de som vann men vad gjorde det? VI var två i Uppland och hade lärt oss massor! :D

  Sådana tävligar uppmuntrar jag verkligen, att man får lära sig en massa basic kring hästar och deras miljö är jätteviktigt redan när man är små. Kunskap är makt!


  Sommarbilder del 1.

  Sommaren är över nu. Det är för kallt för att gå i linne på kvällarna och det blir mörkt redan vid halv 9. Men jag tänkte bjuda på några av sommarens bästa Isac-bilder. För det har varit en fin sommar trots allt :)  Isse.

  Jag är verkligen nere på botten, men det ska inte behöva gå ut över bloggen och er underbara läsare. Ska skriva lite om ridturen idag istället. Den var faktiskt härlig. Red ut med Jennie och Sweet och Isac var riktigt fin! Han lyssnade jättebra och var reglerbar hela vägen. Min älskade häst, vad skulle jag göra utan honom ♥


  Isac i sin joggingoutfit.


  Ett år tillbaka.

  Nu är det snart ett år sen jag fick hem Isac. Jag kommer ihåg hur rent ut sagt jävlig han var. Han mosade mig och mina andra stallkamrater när man skulle gå in i boxen, han gick på mig när man skulle leda ut honom i hagen, han reste sig när han satt fast i stallgången och mosade en när man skulle gå förbi honom. För att inte tala om hur han var att rida. Han var seg i munnen och ville bara springa. Han sprang som en stjärnkikare och tog inga hjälper alls, förutom de frammåtbjudande hjälparna, då jäklar blev det fart. Han taktade i skritten, sprang i traven och galoppen blev bara skenaktig trav. Inte alls kul. Jag jobbade mycket med att få honom lugn och åtminstonde kunna skritta ordentligt. När jag tog i tyglarna eller krävde någonting så ställde han sig eller började hoppa på stället. För att inte tala om hur mycket bakom han gick och hur han såg ut i kroppen.
  Roligt med kommentarer.

  Jag såg att Oscar, som red in Isac när han stod uppe i Piteå, hade kommenterat på bloggen. Blev så himla glad! Det är alltid kul när nya människor besöker bloggen, och att man kan hitta den bara sådär. Har mejlat med Oscar någon enstaka gång, bara för att fråga lite om hur Isac var att rida in osv. Så himla kul! :)
  Viktigt med vatten.

  Kom precis hem från praktiken och har riktigt ont i huvudet. Försöker hinka i mig vatten så att det ska gå över, är rättså slarvig med att dricka vatten på dagarna men får ont i huvudet om jag inte gör det. Jag vet inte om hästar får ont i huvudet direkt, men dom behöver också vatten, i massor! En frisk häst kan dricka upp till 50 liter vatten per dag, (självklart lite beroende på storleken på häst). 

  En häst vill gärna dricka stora mängder åt gången, oftast är en vanlig vattenkopp i boxen för liten för hästen. 90% av alla hästar som kommer ut  i hagen, dricker direkt ur vattenkaret. En vattenkopp har normalt ett flöde på 2-3 liter per minut och hästens vatten behov tillgodoses inte tillräckligt.  En häst väljer hink/kar istället för vattenkopp om valmöjligheten finns! Ljummet (ej för varmt) vatten föredrar ofta hästen.

  Om man fodrar med torrt grovfoder är tillgången på vatten extra viktigt. Blir det för torrt så kan detta leda till foderstrupsförstoppning och andra störningar i magen och tarmen.

  Ett badkar i hagen är ett bra tips. Lätta och billiga att få tag på och sätt i hagen. Stor mängd och står stadigt i hagen. En hink trillar snabbt omkull och din häst kan stå utan vatten resten av dagen.

  Så glöm inte vattnet till dig och dina fina häst :)


  Tintin & Xinombra 


  Val av rätt täcke

  Igår skrev jag att jag planerade att köpa mig ett till regntäckte till Sweetheart. Men vad ska man igentligen tänka på när man köper sig ett nytt täcke?

  En häst som rids kontenueligt behöver hålla sig varm och torr samt jämnt tempererad. Om du dessutom klipper din häst är det ännu viktigare att se till att täcka hästen eftersom den inte längre har sin naturliga päls att få värme ifrån. Regnar det mycket och din häst är ute länge på dagarna kan det vara bra att sätta på hästen ett täcke, då hästar visserligen tål kyla väldigt bra men inte regn. (Täcket bör alltså tåla vatten...)

  Hästar har många extra känsliga punkter. Manken är den känsligaste punkten och därför är det inte särskillt bra att utsätta den för ständigt tryck. Ett annat problem är när täcket sitter för trångt runt bogarna och i framkant då hästen lätt kan få muskelinflammation fram vid halsfästet.

  Fel täcke kan göra att din häst får en avskalad man, skavsår på bogarna, kala fläckar på rygg och kors och i värsta fall till och med sår på vissa ställen.

  Tänk gärna på dessa punkter innan du köper dig ditt nästa täcke:  

   

  • Täcken skall sitta löst och luftigt.
  • Vara tryckfria vid manken och framtill.
  • Figursydda så att de inte glider och därigenom skaver hästen.
  • Materialet närmast hästen skall vara slätt
  • Använd gärna ett täcke med andasfunktioner så att hästen hålls jämnt tempererad.
  • Undvik täcken med fast halvhals.
  • För riktigt kalla dagar koppla gärna på en lös hals för extra skydd.

   Bilden är från när jag fick hem henne i våras :)


  träns, träns och åter igen träns...

  Jag såg på dressyrsnack att Emma hade köpt ett kandar från en hemsida där man kunde kombinera sitt eget träns! Jag mailade hemsidan direkt och skrev vad jag var ute efter så nu är det bara att vänta och hoppas på goda nyheter! :D

  Hemsidan heter  http://www.xtremehorsemakeover.com/  Video från måndagens tömkörning.

  Tömkörde igår igen, och Lisa filmade lite på slutet när vi skulle pröva lite galopp. Inte något redigerat och ja ni ser ju vad blöt (!) våran ridbana är.  Ordning och reda.

  Jag tycker att det är väldigt viktigt att det är ordning i stallet. Speciellt när man är många som håller på i samma stall, då är det viktigt att saker hänger där de ska och att allting lämnas så som man hittade det. För mig är ordningen i stallet A & O. Sen att det ibland kan se ut som ett bombnedslag i mitt eget rumt det är en helt annan femma ;) Men röriga och osopade stallgångar där ingen håller på är det värsta jag vet :P

  Hur noga är ni i stallet? Är det viktigt att allt är på sin plats eller tycker ni att det är mysigt när det är lite "rörigt"?
  Dagens ridpass.

  Det fick bli ett skrittpass på banan idag igen. Var riktigt osugen på att rida överhuvudtaget men när Jennie kom på att hon skulle tömköra på banan idag igen så hängde jag på. Jobbade ganska likadant som igår, dvs. reglerade formen ganska mycket. Idag kändes han faktiskt riktigt mjuk och fin, både i sidorna och i gången. Bästa killen :)
  BitterLisa.

  Usch och fy vilken dag det har varit. Jag är så himla osugen på livet just nu, allting känns jobbigt och jag vill bara gräva ner mig under täcket och ligga där tills sommaren kommit tillbaka. Vädret har varit trist, skolan har dragit igång och sommaren är så långt bort den bara kan komma. Näej usch, ingen toppendag för min del....


  tur att jag har världens bästa polle...


  regntäcke!

  Jag vet inte om det regnar i hela Sverige, men jag antar att det gör det till stor del. Här i Uppsala öser det i varjefall ner. När det regnar brukar jag sätta på Sweetheart ett tunt regntäcke, dels för min egen skull, men också för att jag har sett henne många gånger stå ihopkurad i regnet för att spara på värmen. Jag anväder mig utav amigo täcken då jag tycker att de är helt klart oslagbara i kvalité, i formen och dessutom billiga! Just nu har Sweetheart det här:

   -

  Men eftersom det kan vara bra att ha två regntäcken så man kan byta om det andra är blött, så funderar jag vilken färg jag ska köpa. Vad tycker ni?


   -
   -
  AMIGO 600D regntäcke

  Här är de som finns utav den modell jag redan har, vad tycker ni?  knäpp häst

  Igår när jag skulle ta in Sweetheart var hon minst sagt galen! Hon var verkligen en riktigt liten skitunge.. ställde sig på bakbenen, bockade och tillslut slet hon sig. Hon har tydligen varit så hela veckan när jag varit borta, men nu är det nya tag! Hon ska absolut inte tro att hon kan bete sig hur som helst så från och med nu får jag börja med att köra "lyssna på mig" övningar igen.
  Jag kände inte att jag ville rida på henne när hon stått i en vecka så jag och Lisa tog ner våra hästar ner på ridbanan. Jag tömkörde Sweet på ena halvan av ridbanan och Lisa red på Isac på andra. Sweetheart var riktigt dukitg, det trodde jag faktiskt inte att hon skulle vara med tanke på hur hon tidigare betett sig. Tömkörde bara i skritt och trav i kanske 10 minuter en kvart eftersom hon skötte sig så fint. Det verkade som att hon tyckte att det var roligt att få göra något igen :D


  Raka kanter.

  De absolut snyggaste dressyrschabraken är de som har en rak kant längst bak. För de flesta dressyrschabraken lite mer allroundliknande med "rundade" hörn. Jag har ett med rak kant längst bak och jag älskar det. Det är mitt gråa från Mia's. De är absolut snyggast med rak kant tycker jag!  här ser ni mitt schabrak från Mia's. Bilden är från mars så sådär ser Isac inte ut nu ;)


  Skrittjobb.

  Igår fick det bli ett skrittpass på banan. Isac behöver verkligen jobbas i skritten då han måste få med rumpan, lyssna till sätet och bara ta det lugnt. Rumpan flyter gärna ut lite här och där och ibland blir han trött och börjar tjaffsa Men igår var han ganska duktig. Red på hackamoret och utan sadel för omväxlingsskull. 

  Jennie tömkörde Sweet på ena halvan av ridbanan och jag red på den andra. Jobbade mycket med att reglera formen på honom, från lågt och runt, till högt och samlat, tillbaka till lågt utan att det skulle bli några konstigheter. Från början tyckte han att det var jobbigt men i slutet blev han lite gummibandsaktig, vilket var det jag strävade efter, så då fick det räcka så.


  Så himla glad!

  Ni är så sjukt underbara. 93 unika besökare igår. Ni gör verkligen våran dag så himla mycket bättre och motivationen till att hålla igång bloggen blir så sjukt mycket större! Vi älskar era fina kommentarer och ni är bara så sjukt underbara. Vi har världens bästa läsare ♥


  stor puss till er, ni är bäst!


  Hemma!

  Som Lisa precis nämnt är jag äntligen hemma! Haft jättekul på Rhodos, men det är så sjukt skönt att vara  hemma! Dragit på mig en ordentlig förkylning har jag också, jättekul... Ser att Lisa har varit grymt duktig här på bloggen och verkligen underhållt er, våra fina läsare. Nu när jag är tillbaka ska jag försöka vara lika duktig :)

  Såg att vi fått en hel del kommentarer och massor av läsare vilket är så himla roligt, utan er är våran blogg en fis i rymden! Ska läsa igenom vad som skrivits under veckan, och så återkommer jag med en massa svar och inlägg! Kram på er :)
  Vinnare i sommarbild.

  Ännu en vinnare är utsedd i tema-tävlingen. Denna gång var det bästa sommarbild som skulle utses! Det var som vanligt väldigt svårt då alla bilderna var jättefina och somriga! Men "tyvärr" så kan ju bara en vinna. Och vinnaren är:

  Sandra Boström - http://goldponnyn.blogg.se/
  Motivering: Bilden ger mig riktiga sommarkänslor. En häst som myser i gräset och verkligen njuter av sommaren är precis det som gör mig riktigt glad och somrig. Riktigt härlig bild med fina kontraster och härliga färger!    Lägger såklart ut de andra bidragen i slumpvis ordning tillsammans med en länk också, de var ju så fina! :)


  http://frieserkar.blogg.se


  http://yakire.blogg.se


  http://rebeccatengstrom.blogg.se


  http://equinephotos.blogg.se/

  Tack för alla fina bidrag! Håll utktik efter nästa tema-tävling :)


  Jennie hemma.

  Jennie ringde nyss och berättade att hon nyss klivit av planet här i Sverige. Så hon är hemma hos sig om någon timme. Vi ska dra ner till stallet och snacka litegrann, tror att vi har en hel del att prata om! Och någon annan som blir glad är nog Sweetheart, hon har saknat matte kan jag tro :)

  Vi får se vad jag hittar på att göra med min lilla kuse. Tror att det blir lite barbackadressyr på Isac om Jennie tömkör sin häst.


  saknad tjej!


  Hästar är hästar, eller?

  Jag kan bli så sjukt irriterad på allt daltande hit och dit. "Nej min häst kan inte gå i den hagen för han kan snubbla på alla stenar" eller "nej min häst måste stå inne såfort det regnar lite för annars kan han bli förkyld". Man blir ju less för mindre...

  Jag förstår inte hur människor som är så tänker. Det är både jävligt egoistiskt och löjligt att tänka att ens häst alltid ska ha det "bästa" och de andra hästarna är det inte så viktigt med. Hästar är hästar och ifall det är någonting som krånglar till det i deras tillvaro så är det vi och våra dumma ideér. Varför skulle det inte gå att ha två hästar i samma hage? Bara för att den andra hästen säger ifrån när den ena närmar sig dens höhög? Det är ju naturligt! Hästar har precis som alla andra djur instinkter och det som är viktigast för dom är att överleva, dvs. att deras hö är deras hö. Självklart ska man inte ha hästar som går in för att skada varandra i samma hage, men om det tjaffsas lite ibland är det ingen fara. Men oj nu hade jag fel, jag glömde ju bort att hästar var gjorde av porslin...

  Det är klart att jag tycker om min häst och jag bryr mig sjukt mycket om honom. Men jag är less på att få sneda blickar och förvånade blickar när folk frågar om min häst verkligen ska går på natten fastän det är så kallt (typ 14 grader) och jag svarar: Jadå det är ingen fara, jag drar på honom ett täcke bara så klarar han sig. För varför skulle han inte klara av det? Han trivs mycket bättre ute och dessutom är det lättare för honom att hålla värmen när han går ute och kan käka å röra på sig.

  Nej usch. Lägg ner all porslinshästtjaffs och se eran häst som det är, en undebar individ, en häst.
  Inte utan handskar.

  Den människan som kom på ridhandskar förtjänar allt bra här i världen. Jag hatar verkligen att rida utan handskar, får blåsor och skav hur lätt som helst. Så jag rider helt enkelt aldrig utan handskar. Känner dock några som aldrig rider med vantar (förutom på vintern) och jag blir jätteförvånad. Vilken läderhud man måste ha i händerna! Rider ni helst med eller utan handskar?
  Nya regler hjälper hästarna!

  Djur som inte kan röra sig som de vill blir mer stressade”, säger Lars-Erik Staberg som är veterinär och hästhandläggare på Jordbruksverket.

  Reglerna säger att en häst som går ensam ska kunna röra sig på en yta på minst 10 gånger 30 meter. Går två hästar tillsammans gäller istället måtten 15 gånger 30 meter. Enligt jordbruksverket så krävs så pass stora utrymmen för att hästarna ska ha möjligheten att använda alla sina gångarter. Hästen ska dessutom kunna öka och minska hastigheten utan att riskera att göra illa sig.

  Tycker detta låter logiskt, en häst som inte kan röra på sig ordentligt kan ju knappast må bra. Hästar är flockdjur som är sedan långt tillbaka vana att få röra på sig dygnet runt och vana med att röra sig på en så pass stor yta att dom kan utföra sina beteenden och må bra! Det är knappast naturligt för en häst att stå liten ruta som dom endast kan gå 7 steg åt sidan sen behöva vända för att kunna gå 7 steg tillbaka. Jag vet att många är rädda att sin häst ska skada sig om den går i en större hage men den kan ju skada sig även om den går i en liten hage?! Om inte annat så löper hästen större risk att bli skadad i huvudet i en liten hage. De nya hagmåtten handlar om att hästen ska må bra psykiskt, forskning visar nämligen att hästar som inte kan röra sig som de vill blir mer stressade!


  För starkt.

  Jag är inte något stort fan av starka bett överhuvudtaget. Även fastän jag har en stark häst så tänker jag inte ens tanken på att betsla upp honom till en pelhamstång eller någonting sånt. Och jag kan bli så förbannad när jag ser folk som rider omkring på för starka bett och behandlar det som att det vore som bomull i munnen. De sliter och rycker hela tiden och jag har till och med sett hästar på starka bett med stora sår i mungiporna. Borde man inte som ryttare reagera då?

  Jag tänker inte peka ut några "kategorier" då jag lika ofta ser storhästryttare och ponnyryttare som rider på dessa bett. Men kandar kan jag tycka är helt okej, om man kan rida på det. Jag har sett massor av ryttare som sitter och rider på kandar och som rider bara på stången och knappt alls på det milda bettet. Näe usch och fy för slitiga händer och starka bett.


  som ni ser på bilden är tygeln till stången "lös" och hästen rids på det milda bettet. Så ska det se ut!


  Tidig söndag.

  Har varit till stallet och släppt ut och flyttat runt lite hästar såhär på morgonkvisten. Mockade även till både Isac och Sweetheart då jag inte riktigt vet när Jennie kommer hem idag så det var lika bra att göra det. Men jag ska tillbaka lite senare och rida en sväng tänkte jag.

  Imorgon blir det till att kliva upp i svinottan och dra sig iväg till praktiken. Jag kommer vara som en zombie efter jobbet, och sen ska man ta sig till stallet också. Men det ska nog gå bra :)
  Fortsätter på samma spår...

  Dissade lite pannband igår så jag tänkte fortsätta lite. Men är det bara jag som kräks lite på färgade pannband? Antingen ska det vara svart strass, guldstrass eller silver. Färger som rosa, grönt och rött faller mig verkligen inte i smaken. Inte ens på ponnys... Vad tycker ni?
  Inte en hit.

  Bland det värsta jag vet är blöta sadlar. Och speciellt när den blöta sadeln kommer i kombination med helskodda ridbyxor. Det suger sig fast så sjukt mycket och man kan inte ens flytta sig i sadeln. Det räcker med att det bara har kommit några droppar på sitsen så är man fast. Inte alls kul....


  gammal och regnig bild


  Regnigt värre.

  Idag har det varit en riktigt värdelös och trist dag. Regnet har öst ner hela dagen och i och med att det regnar tar allting hundra gånger så lång tid. Mockade först åt Sweetheart då hon hade stått inne inatt, fyllde på med halm, fixade höpåsar och kraftfoder. Sen plockade jag in min fina (och genomblöta) kuse. Hängde upp täcket i torkrummet och sen fixade jag honom för att rida en sväng till ridhuset. Skrittade iväg i regnet med ländtäcke och regnjacka på. Väl framme blev han lite stel i yttersidan men släppte efter ett tag, är helt okej nöjd med hans prestation idag. Han var så sjukt pigg då han har stått i två dagar..

  Hemma igen pysslade jag om min kuse, släppte in honom i boxen och gav honom mat. Tog även in Sweetheart som var mer vild än galen. Det har hon varit de senaste dagarna när jag har tagit in henne. Tror att hon har överskottsenergi utav bara tusan och tycker att det är kul såfort det händer någonting. Men imorgon kommer i alla fall Jennie hem! Med båda hästarna inne och matade drog jag mig från stallet och hem till en varm och skön dusch!


  "Stretching skola" del 7

  Hej kompisar! Denna del av stretching skolan är den sista av de övningar jag gör när jag stretchar min häst,
  men det finns såklart många många fler! 

                                                   

  Här stretchar man musklerna i nacken och halsen och även ryggmusklerna.

  Använd vad som helst i matväg, kanske en morot? Håll moroten mellan hästens framben. Om hästen inte fattar så börja högre upp tillexempel vid bringan och jobba dig neråt. När du kommit så långt att hästen följer moroten så ska du försöka att få hästen att ta moroten så nära marken som det går.

  Lycka till nu att hitta de stretching övningar som passar era hästar! :)


   


  Regnig dag.

  Så himla härligt väder idag, eller hur? Jag hade gillat regnet om det inte gjorde så att man blev blöt, men det är ju tyvärr det den går ut på. Hoppas att du det lugnar sig mot eftermiddagen så att jag kan rida till ridhuset.


  Påminnelse!

  Glöm inte bort att skicka in erat bidrag till tema-tävlingen. Vinnaren utses imorgon och blir länkad i sidomenyn!
  Skicka in ditt bidrag till: dressyrfokus@hotmail.se  Tråkiga pannband.

  En sak som jag tycker ser så himla tråkigt och som kan förstöra ett helt träns är pannband utan strass, eller nånting annat som "sticker ut". Ett slätt pannband är verkligen så himla trist. Håller ni med?


  bilderna är från Hööks hemsida  För mycket färg.

  Nånting som jag verkligen inte tycker om är färgade träns. Det är väl precis som allt annat att det kan vara gulligt på småponnies eller galopphästar. Men inte i dressyrsammanhang. Skulle aldrig lägga 695 kr på något dylikt. Men för er som gillar dom och är intresserade finns de på http://www.ponnyprakt.se ;)

  Västar.

  Nånting som jag tycker är skitsnyggt och som gärna skulle kunna få hänga i min ridgarderob är en väst. Ingen säkerhetsväst såklart utan en vanlig svart dunväst. Det finns många ridvästar som inte är figursydda utan är rätt snygga upptill och sen blir det bara rakt ner, den går alltså inte in mot kroppen. Skulle gärna ha en väst att rida i, så sjukt snyggt!

  Trött tjej.

  Nej usch. Skulle ha åkt till stallet och ridit ut en sväng med huvudet började dunka och jag blev så galet trött att jag var tvungen att sova en stund. Så Isac får vila idag också. Men jag tror inte att han klagar direkt ;) Ska åka dit nu å täcka och mata Sweetheart och Issen. På söndag kommer Jennie hem igen! Då blir det massa inlägg om dagarna igen :)
  "Stretching skola" del 6

  Börjar närma sig slutet av min stretching skola. Idag ska vi stretcha hästens sidor!

                                
  Här stetchar du halsen och både böjar- och sträckarmusklerna i nacken.

  Hur gör man? Du kan använda dig av vad som helst i matväg tillexempel en morot, godis, knäckebröd m.m. Du börjar med att göra som på den första utav dom övre bilderna. Alltså inte böja så mycket. Denna övning är inte särskillt svår det enda du behöver göra är att hålla en godis vid sidan av hästens armbåge och bara låta hästen ta den. Hästen får dock inte hjälpa till i rörelsen genom att flytta på ett framben. Så småning om kan du pröva hålla godisen vid hästens höft här får hästen inte heller flytta på något framben eller som min förra häst gjorde, lyfte upp inre bakbenet!
  En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.


                                                                      


  Mer disco.

  Jag älskar Hööks discogrimmor, tycker att de är skitsnygga! De är lagom men ändå lite extra med glittret på sidostycket och nosgrimman. Luddet är också snyggt, och väldigt bra då Isac får skav av det mesta...

  Det tråkiga är att de bara finns i så skumma färger. Jag skulle vilja en en grå, svart eller röd. Men det finns ju bara i babyblå, rosa och brunt. Så jag har en brun grimma, och jag älskar den! Tyvärr åkte den i tvätten en gång och tappade nästan allt glitter. Så jag vill ha en ny, men i lite andra färger :/
  Helg igen då.

  Sådär då var man hemma från skolan igen. Var bara in en snabbis och fick reda på att jag skulle börja praktisera på måndag, vilket jag i princip redan visste. Men så är det. Det blir tidigare morgnar och till att gå och lägga sig i tid. Kommer ju typ inte ha tid till någonting annat än jobbet och hästen, lite trist men så är det.

  Riktigt skönt väder ute idag! Funderar lite på vad jag ska göra med kusen idag. Antingen skrittar vi bara ut eller så blir det lite ridning på banan. Tänkte i alla fall rida till ridhuset imorgon så det lutar åt en lugn skrittur idag. Det är ju ändå så himla varmt så man orkar väl ingenting annat antar jag..
  Lerhat.

  Usch vad jag är less på leran. Och tyvärr så har den väl bara startat... Men det finns ingenting som är så jobbigt som lera. De framkallar bara dåliga saker såsom, smutsiga karleder, skitiga hovar och smutsiga hästar/täcken. Fast jag ska väl inte klaga eftersom att jag har längtat efter regnet. Men kan man inte få lite regn utan lera?  såhär ser våra hagar ut förtillfället, speciellt vid grinden... där man alltid ska gå. Lovely!


  Tema sommar.

  Dags för en ny tematävling. Den här gången är det eran bästa sommarbild. Det behöver absolut inte vara på dig och din häst tillsammans, utan det kan vara bara på hästen också. Exempelbilden nedan är på mig och världens finaste ponny Felicia från sommaren 2009, det är faktiskt Jennie som har tagit den! Men skicka in era bidrag nu, vinnaren utses på söndag.

  Mejla till: dressyrfokus@hotmail.se , märk mejlet med "Bästa sommarbilden".


  Skoldag imorgon.

  Imorgon börjar skolan igen. Det ska bli skönt att få lite rutin på vardagen igen, men ni måste hålla med om att det är sjukt skumt att börja på en fredag? Hoppas att vi bara behöver vara där en stund och sen kan dra hem igen. Orka sitta där och möka bara för att, speciellt när man har en pigg häst som vill ridas! :)

  Skriva varje dag.

  Idag ska Isse få vila. Det har han gjort sig välförtjänt av så fin som han var igår! Men imorgon är det dags igen, ska ner en sväng till skolan först och sen får vi se vad som hittas på i stallet. Var ner en sväng på stan igår och köpte en träningsdagbok där jag ska föra in vad vi har gjort varje dag, hur det kändes osv. Har fört en hel del sånna böcker förut också men så har det bara runnit ut i sanden. Men nu ska jag bli duktig och föra hästträningsdagbok! Har ni också sån eller har ni bara bra minne?

  Fördröjda svar.

  Ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag inte har svarat på alla kommentarer om stretchingskolan. Men eftersom att det är Jennie som har tidsinställt och skrivit alla dom inläggen så överlåter jag det till henne. Hon kommer hem på söndag så då får hon ta tag i alla frågorna! Är så himla glad över all positiv feedback vi har fått! Ni är sjukt underbara och tack för att ni väntar på svaren.
  Bra med boots!

  En av de bästa uppfinningarna i hästvärlden måste ju vara boots. Speciellt för mig som har en häst som är väldigt duktig på att kliva på sig själv. Jag har alltid boots när jag rider ut och ibland även när jag tränar. Skulle vilja ha ett par snyggare boots som skulle användas till träning. Just nu har jag bara ett par svarta gummiboots som är fula men så himla bra! Lätta att spola av och håller hur bra som helst!

  sjukt snygga boots från Eskadron som gärna kan få bli mina....

  de svarta bootsen är de jag har nu, skitfula men superbra!

  "Stretching skola" del 5

  Del 5 av 7 av stretching skolan och nu går vi vidare till hästens rygg!

  Denna övning är bra för hästar med spänd rygg då man stretchar hästens rygg och kors med hjälp av denna övning.

  Så här gör man: Jag använder mig av händerna på Sweetheart men på vissa hästar kan det vara bra att använda sig av två hovkratsar. Man ska vara noga med att hästen står någorlunda jämt med bakbenen. Sätter händerna som på bilden under och "kliar" med händerna eller drar med en hovkrats.
  (Sweetheart står lite snett på bilden men det var den enda jag hade)  Hur som helst om du gjort rätt kommer hästen att skjuta rygg, ungefär som katter gör.  Man bör står lite vid sidan av hästens rumpa av säkerhetsskäl om hästen skulle få försig att eventuellt sparka. Vissa hästar tycker det är obehagligt och kanske inte accepterar det direkt utan efter några gånger. Om hästen inte reagerar, kan du ju prova med hovkrats eftersom känsligheten varierar. Använder du hovkrats ska du alltid utgå att vara väldigt försiktig när du trycket ned hovkratsen. Hoppas ni förstod någolunda ivarjefall!


  En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.

                                                                       


  Hundinlägg.

  Jag älskar hundar, det kan jag absolut inte förneka. Men jag gillar inte när folk tar med sig hundar som inte är folkvänliga till stallet. I vårat stall har vi bara snälla hundar, men i ett stall där jag var medryttare förut var det en hund som alla var rädda för. Han satt alltid fast i en lång löplina och kom i hundranittio mot en när man kom. Nya människor kan ju tro att hunden kommer för att den var glad, men inte den här hunden. Han strök öronen bakåt och skällde allt han kunde. Det hände flera gånger att folk i stallet blev bitna av honom och det var helt enkelt inte kul. Men ingen vågade säga någonting eftersom att det var ägaren av stallet som också ägde hunden.
  Men när folk tar med snälla hundar till stallet blir jag superglad. Men folkilskna hundar kan gott stanna hemma. Vad tycker du?

  bild på pojkvännens hund, Lukas. Himla fin hund!  Jobba eller betala?

  Jag kan inte förstå hur vissa människora kan betala 5000-6000 kronor i månaden för att ha sin häst inackorderad någonstans. Då ingår oftast mockning, fodringar, insläpp och utsläpp från hagen, täckesbyten osv. Men hur kul kan det vara att ha häst om man inte ens behöver åka dit? Om man bara vill dit och rida kan man väl lika bra rida på ridskola? Det är ju något billigare... Våran kallhyra  är väldigt billigt, och sen får man köpa in allt annat på sidan om. Men då har man även några fodringar, utsläpp osv, ca 2 pass i veckan. Men det är så det ska vara att ha häst. Tycker inte ni det?

  Skoningssnack.

  Isacs hovar växer så himla snabbt på sommaren. Så nu under sommarperioden har vi skott honom var sjätte vecka, vilket har resulterat sig i friskare hovar och antalet tappskor har minskat sjukt mycket. Till hösten kommer han nog att skos var sjunde vecka och likaså under vintern. Min hovslagare tar 1100:- för sommarskoning och 1400:- vinterskoning (då ingår skor, brodd + sula). Det tycker jag är rimliga priser! Det är så himla viktigt att ha en hovslagare som man kan lita på och som man har en bra relation till. Hur ofta skor ni era hästar?


  Hängis.

  Isac hade världens sötaste hängläpp igår! Haha! Han stod typ och sov i gången och då hängde läppen asmycket och när jag petade på den så ruskade han på huvudet och smackade med läpparna. Så himla gullig!  Kollat tv.

  Satt nyss och tittade på sammandraget från dagens EM-dressyr. Tyckte inte att någon av svenskarna gjorde någon speciellt bra ritt faktiskt. Ganska många bommningar och felsteg. Hoppas att det går bättre imorgon! Men trots det så skulle man ju inte direkt klaga om man red sådär, shit... Jag vill också kunna rida! Haha.

  Tycker förresten att Kristian von Krusenstierna var riktigt bra som kommentator. Har varit på clinic med honom en gång och då var han också sjukt bra. Absolut en av mina svenska favoriter, lite trist att han inte är med och tävlar.


  Kristian von Krusenstierna.  Slapp fläta.

  Flätade ihop en ponny/kallblodsfläta på Isac idag. Den blev inte speciellt snygg då Isac inte var lika sugen på att ha en fläta i manen. Men den får duga som visningsbild helt enkelt :)

  Härlig ridtur.

  Idag var det verkligen härligt att rida, underbart väder och kanonfin häst! Skrittade ganska långt som uppvärmning och sen joggade vi. Isac var så himla mjuk och lyssnade hela tiden. Klämde in några galoppfattningar här och där som han tog grymt fint och galopperade hela tiden i en samlad lugn galopp. Älskade fina pojken!

  Tog in Sweetheart, gav henne kraft, borstade och satte på henne täcke.


  Till världens finaste.

  Har varit nere på stan och fixat lite ohästiga grejer. Men nu ridbrallorna på och jag ska aldelles strax dra mig ner mot stallet. Tror att det får bli en liten joggingtur för Isac idag. Han kan behöva springa av sig litegrann. Men imorgon ska han i alla fall få vila. Har ju även lovat lite bilder på en ponnyfläta så jag ska försöka fixa det :)
  "Stretching skola" del 4

                                                   Här har ni övningen vi ska lära oss idag!

                                                             
                                             OBS! Stå inte bakom hästen, utan brevid den!

  Här stretchar man knästräckarmusklerna.

  Hur man gör: Ta upp hoven som du ska kratsa den. Håll en stödjande hand på hästens has och en runt hoven, sätt gärna ett knä under benet också så blir det inte så tungt! Med handen som du har på hasen kan du trycka lite lätt med samtidigt som du för bakbenet bakåt och uppåt så långt du kan och hästen tillåter. Om hästen börjar streta emot så kan du sänka benet lite gran. Benet ska vara hela tiden vara sträckt.

  En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.


                                                                 


  Detalj på täcket.

  Nånting som jag tycker är så grymt snyggt är när täcken har bogplatta över spännena i fram. Det är så jäkla snyggt utan att det blir för mycket! Det står absolut på min "vill-ha-men-kommer-troligen-aldrig-få-lista". Jag dör lite....


  http://www.sjohagen.com/ har en hel del snygga täcken med bogplatta som jag inte skulle tacka nej till!
  Shettismyt.

  Ända sen jag var liten har jag läst och hört att shettisar ska vara elaka och envisa. När jag spenderade all min lediga tid på ridskolan och barnen där skulle rida någon av shettisarna så var det många föräldrar som sa: Nej usch en shettis, dom är ju elaka. Men jag har träffat många shettisar i mitt liv och jag kan ärligt talat säga att jag aldrig någonsin har stött på en shetlandsponny som har varit elak. Envis kan jag absolut hålla med om, men vilken ponny är inte det? Saken är ju den att många shetlandsponnys inte blir speciellt hanterade och sen säljs direkt till till ridskola/som barnponny. Men då bits de ju inte för att de är elaka, utan snarare för att de är ouppfostrade eller inte trivs. Så att beskriva en rasen shetland som "elak" är helt fel.

  Jag tycker att shetlandsponnyn är en grymt underbar ras och har faktiskt alltid haft en smygdröm om att föda upp shettisar. Men jag tror att jag håller den för mig själv ett tag till, hehe. Jag tycker i vilket fall som helst att de är hur goa som helst, och hade jag haft råd och tid hade jag gärna haft en shetlandsponny också.


  Indian som stod i mitt förra stall, ägs av Liza Vallén och var hur gó som helst trots att han knappt var hanterad när Liza köpte honom.


  jättegammal bild från sommaren 2008
  jag och en av ridskolans shettisar Emil i vagnen längst bort
  kompis Erika och den andra shettisen Lukas närmast.  Trimmar hovskägg.

  När jag fick hem Isac från hans förra hem så var han inte bara tjock och omusklad. Han var också hårig! Och jag gillar inte allt överskottshår som inte har någon funktion och bara sticker ut. Då syftar jag såklart på, utstickande öronhår och hovskägg.

  Hovskägg passar på hästar som ska ha mycket hovskägg, tex. tinkerhästar, ardenners osv, då är det riktigt fräckt! Men när det bara är en liten fjanttuss så är det bara fult. Jag tycker dessutom att det är mycket lättare att hålla rent i karlederna när det inte är en massa hår där, så därför klipper jag bort det. Det är hur lätt som helst, bara att ta en borste och sax och sen är det bara att klippa.

  Vill ni att jag ska göra en film om hur jag trimmar bort allt överskottshår?


  här ser ni en pinsamt kass gammal mobildbild på före och efter klippningen.


  Fattig och ledsen.

  Alltså varför är inte jag gjord av pengar? Varför kan jag inte bara råka hitta en låda som är full med flera tusen? Eller åtminstonde några hundralappar? Jag är så sjukt jäkla sugen på ett schabrak från Schockemöhle att jag mår dåligt när jag ser ett sånt. Wäääähh......... Varför ska det kosta 349:-? Det är ju helt insane.

  Inte någon som har några hundralappar över?

  Ponnyfläta vs. knoppar.

  Jag tycker att ponny/kallblodsfläta är sjukt snyggt på lite grövre hästar. Knopparna blir oftast så tjocka och bulliga, då är det mycket snyggare att dra en fläta genom hela manen. En spänd och hög fläta ska det vara! På lite smäckrare hästar med smalare hals är det däremot snyggare med knoppar då de oftast inte har så tjock man. Ska försöka fläta ihop en kallblodsfläta på Isac imorgon så får ni se hur snygg han blir!


  Felicia, ponnyn som jag hade hand om på ridskolan och tävlade några enstaka gånger för några år sedan hade sjukt tjock man. Hennes knoppar blev som stora bullar och det tog lång tid att knoppa henne om det skulle bli snyggt. Så när hon skulle vara fin så gjorde jag ponnyfläta på henne, förutom när vi var ute och tävlade, då knoppade jag av någon konstig anledning? De stod ut från själva halsen och var inte alls speciellt fina, haha! Ung och dum eller vad säger man?
  Sadelluddd.

  Isac får jättelätt skav av sadelgjorden om man inte har ludd. Det räcker med att man rider utan luddet en gång så är det uppskavt på sidan under magen. Inte alls kul. Men ska jag vara helt ärlig så tycker jag att det är ganska snyggt med fårskinnsludd. Jag hatar färgade sadelludd, det är inte alls snyggt. Litet och odiskret ska det vara, det är som snyggast! Mitt är från Hansbo och håller tvätt efter tvätt. Den håller sig på plats hela tiden och det var ganska billigt om jag minns rätt. Rekommenderas starkt!
   
  Halvbra ridpass.

  Red som tidigare nämnt till ridhuset idag. Isac var (som alltid) pigg och framåt i uppvärmningen men jag kände redan då att han var hängig i vänstersidan. När jag skulle plocka upp honom efter att vi travat fram så började han streta emot och bråka. Bet sig fast i vänstersidan och såfort jag tog i honom började han hoppa på stället. Kände att det inte var någon idé att korta upp honom då det bara skulle bli bråk, så jobbade ganska mycket skritt och att få med bogarna. Han tjaffsade emot rätt rejält men släppte helt okej efter ett tag. Satte igång honom i trav igen och då bar han sig riktigt fint och travade igenom hela kroppen. Då fick det duga! Får rida dit någon annan dag i veckan och hoppas på att vi har en bättre dag då.  "Stretching skola" del 3

  Klockan är 15.00, dags för dagens stretching skola igen! :D Idag ska vi förflytta oss till bakbenen.

                                                         

  Här stretchas bakbenets lår- och skinkmuskler dels en bit av ryggmusklerna.

  Så här gör man: Jag brukar alltid lyfta upp hoven som om jag ska kratsa den och sedan tar jag ett stadigt tag om kotan och en hjälpande hand på hasspetsen och för benet frammåt. Sedan sätter jag båda händerna om kotan men om man vill kan man ju fortsätta ha en hand om hasspetsen! Hur som helst så ska benet sträckas framåt och uppåt. När man hållt på ett tag så kommer bakhuven att komma i höjd med framknät. Men som jag nämde i del 1 av "stretching skolan" så ska man låta saker och ting ta sin tid, det kan ta 1-3 månader innan man kan stretcha fullt ut.


  En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.


                                                                               

  Snabba tips.

  Det finns en hel del saker som ser billigt och slarvigt ut bara för att man inte tagit sig tid till att göra det. Här får ni lite snabba tips om hur man snyggar till vardagen utan att det ska vara speciellt komplicerat eller dyrt.

  Byt ut nylonremmarna mot läderremmar på sporrarna:
  Nylon går bort direkt. Det är varken smidigt eller snyggt, förstår inte varför de ens tillverkas i nylon längre? Sporremmarna i nylon kostar ca: 25 kr, och i läder ca: 59 kr. Och så sjukt mycket snyggare!

  Om du inte använder martingal, klipp bort tygelflugorna som sitter på tyglarna. Det gör stor skillnad, och är helt gratis!

  Var noga med att stoppa in alla stroppar på träns och sadel. Allting ser så mycket hafsigare ut om stropparna inte sitter fast utan hänger och slänger. Det tar max 10 sekunder att kolla så att alla stropparna sitter i sina hällor.

  Försök att alltid linda så att spännet kommer på utsidan av benet, om det händelsevis inte blir så, vik då över den översta kanten över bandet så att inte spännet går upp.  Var noga med att skölja bettet varje dag så sparar du en massa tid nästa dag, och dessutom sparar du på hästens mungipor.

  Putsa av stövlarna/jordpushskorna efter varje ridpass. På så sätt håller stövlarna längre, och dessutom har du alltid ett par blänkande skor/stövlar.

  Spraya fönsterputs på pannbandet och torka sen försiktigt av det med en trasa. Då blänker det som aldrig förr!  Behöver på riktigt...

  Satt och kikade på Hööks hemsida och tittade efter saker som jag verkligen behöver. Mina stövelstrumpor har stora hål i sig och ett par är till och med spårlöst försvunna. Min finaste ridbyxor har gått sönder och fått ett stort hål mellan benen, och mina ridvantar är det också hål i och dessutom verkar det som att mina sporrar har sprungit och gömt sig. Jag är verkligen sjukt shoppingsugen, och den här gången vill jag köpa saker till mig själv!

  Skulle självklart vilja ha lite snyggare och "riktigare" saker men tyvärr har jag inte råd med det just nu. Det får bli Hööks tror jag, och de har faktiskt en hel del snygga saker också så jag tycker att det är helt okej.

  Spö eller sporrar?

  Till vardags rider jag i princip alltid med spö. Kanske inte om jag bara ska skritta ut, men annars är det alltid med. Jag vet faktiskt inte riktigt varför, för jag använder det i princip aldrig. Isac har oftast en sån motor framåt i alla fall. Men det är där för säkerhetsskull antar jag?

  När jag tränar rider jag alltid med sporrar. Men det gör jag bara på träning och ibland vid enstaka tillfällen när jag rider dressyr på egen hand. Men om man rider med dem varje dag så känns det som att de till slut inte göra nytta längre? Jag rider med sporrar på träning för att få hästen lite extra uppmärksam på mina hjälper just då. Men det är väldigt sällan som jag måste använda dom, de sitter också mest där för säkerhetsskull. Men jag föredrar nog att rida med sporrar ändå. Visst att spöet kan vara bra till hands om rumpan är duktig på att flyta iväg åt olika håll, men det ska man kunna reglera utan spö också. Eller vad säger ni?
  Olika färger.

  Jag har fyra stycken fullständiga "outfits" till Isac. Alltså fyra stycken olika schabrak med matchande lindor till. Jag tycker nog egentligen att den vita är snyggast, men den använder jag bara när jag tränar för tränare. Men eftersom jag alltid lindar när jag rider på banan eller i ridhuset så har jag några till. Han är snyggast i grått, fast vissa dagar är han snyggare i blått, och vissa i svart. Haha! Så himla svårt att bestämma mig... Men när vi åker till Globen så ska jag kolla in om dom har några fina schabrak och lindor, är även sugen på en röd outfit, tror att han skulle bli riktigt snygg i det!


  Vilken tycker ni att han är snyggast i? :)
  Namnbyte.

  De flesta hästar brukar ju egentligen heta en förlänging av sitt smeknamn, tex. Hovgårdens Putte men kallas Putte. Men för Isac är det annorlunda. Han är ju född i Norge, blev döpt till Grötta Ari där. Han blev inkörd men var inte någonting att ha (i körväg) så då såldes han till en kille i Piteå som red in honom. Han kallade honom för "Gröt", vilket jag kan tycka är ganska rimligt. Men sen när han såldes vidare fick han helt plötsligt byta namn till Isac. Han heter fortfarande Grötta Ari i passet och på allt annat papper, men han lyssnar bara till Isac och jag tycker att han passar fint i det.

  Men jag undrar, varför byter man namn på hästar, till ett helt nytt osammanhängande namn?
  Ingen snygg mix.

  I det här fallet kan man ju verkligen undra hur Jacson tänkte. Att slå ihop ryttarsaker med vanliga saker KAN funka, men det är inte ofta. Och i det här fallet gjorde det verkligen inte det. Ridskor är snygga, och converseskor är snygga, men tillsammans blev det gräsligt! Verkligen ingen hit överhuvudtaget, jag skulle aldrig ta på mig någonting liknande, vilken ryttare jag än var, hoppryttare, skogsryttare, dressyrryttare, gymkhana, aldrig!


  Två hästar i en smäll.

  Det fick bli ännu en skrittur för Isac idag. Jag tror att han tyckte att det var riktigt skönt faktiskt. Det var äckligt och klibbigt väder, ena sekunden var det kallt och andra supervarmt. Vi travade en liten bit men Isac kändes så stel och stark i vänstersidan och jag var segare än segast så jag orkade inte. Böjde igenom honom tills han lossnade och sen skrittade jag resten på långa tyglar med musik i öronen. Märkte hur hela hästen skakade till ibland och då insåg jag att han gick runt och gnäggade för sig själv. Så himla söt! Väl tillbaka i stallet fick han käk, täcke på sig och sen ut i hagen.


  Sen var det dags för Sweetheart. Tog in henne i boxen, gav henne kraftfoder och borstade henne litegrann. Hon var lite smålerig och skulle ju ha på sig täcke över natten så då fick hon lite borstning. Men sen när jag dragit på henne täcket och var påväg ner mot hagen då blev det action må jag säga. Hon trippade hela vägen ner mot hagen och gick fram och tillbaka vid grinden, sen när jag öppnat for hon in och började trampa på stället. Jag klappade henne lite och tog av henne grimman ganska omgående och då flög hon iväg och brallade utav bara den! Hennes kompisar i hagen rörde inte en min men hon brallade i minst 2 minuter. Överskottsenergi?

   


  Vinnaren utsedd.

  Fick in ett flertal jättefina bidrag till tematävlingen! Denna gång var temat: Dressyr. Och alla bilderna vara verkligen superfina! Tyvärr så kan jag ju bara välja en vinnare, men jag lägger upp alla bidrag i alla fall för det var riktigt jämnt. Vinnaren länkas som tidigare nämnt i sidoemenyn till och med att nästa vinnare dragits. 

  Grattis till vinnaren: Jessica Broman och hennes fina ponny Jåmi - http://teamnorrlandsryttarna.blogg.se
  Motivering: Ekipaget ser ut att jobba tillsammans och är snyggt matchade. Hästen går i en trevlig form och ryttaren har en bra sits. Bilden gör mig ridsugen och ger mig en riktig sommarkänsla. Bakgrunden är neutral och somrig. Riktigt fin dressyrbild!  Lägger även ut de andra bidragen i slumpmässig ordning och en länk till respektive bilds blogg.

  Lindha & Darini
  http://lindhadressyr.blogg.se  http://hoppodressyrtjejen.blogg.se
  Ellen & Trixa


  http://yakire.blogg.se
  Erika & Julian Star


  http://teamnorrlandsryttarna.blogg.se
  Linn & Pokal


  http://swedishdressage.blogg.se 
  Hilda & Sheraton Tzar


  http://hannahengman.blogg.se
  Hannah & Meya


  Tack igen för alla fina bidrag! Håll utkik på bloggen för nästa tematävling.


  Pussfläck.

  Någonting som jag älskar och tycker är så himla gulligt är den lilla rosa fläcken/snoppen som Isac har på mulen. Den är så söt och utan den så skulle han enligt mig se helt annorlunda ut. Han är mycket charmigare med den, och om man är sur på honom så tittar man bara på den lilla rosa fläcken och sen är man inte sur längre, haha! Den är verklig urgullig och ponnyaktig!
  Har några av era hästar en rosa fläck/snopp på mulen?

  Hagkompis.

  Jag och Isac är som tidigare nämnt ganska nya i stallet vi står i nu. I mitt förra stallet var det bara tre hästar, och där stod alla tillsammans. Men nu är det tio boxplatser och därmed tio olika hästar. Stona går i samma hage, och sen är det uppdelat litegrann i rangordning och hur pass mycket hästarna äter. Isac går tillsammans med en valack som heter Aramis. Första veckan verkade de väldigt fästa vid varandra, men sen verkade det som att Isac var rädd för honom. Jag blev lite orolig att det skulle hålla i sig och att vi då skulle vara tvungna att sära på dom. Men nu verkar de ha hittat varandra igen och går inte alls långt utan varandra. De klarar av att stå och äta ur varsin hög relativt nära varandra, vilket jag tycker är skönt.

  Hur har ni era hästar placerade i hagarna?  "Stretching skola" del 2

  Hej kompisar klockan är 15.00 nu är det dags för stretching skola del 2! Idag tänkte jag fortsätta med stretching med hjälp av frambenet men med en annan "övning".

                                                                  

  Här stetchar man bog- och mankmusklerna.

  Men hur gör man då? Ta upp frambenet som om du ska kratsa hovarna. Sätt en hand om kotan och en stödjande hand på hästens knä och för sedan bak benet. Din placering bör vara som min på bilden eller om att du står vänd åt andra hållet, det gör man lite som man vill och vågar. Du ska nu föra benet bakåt så långt som möjligt utan att din häst tappar balansen. Här rekomenderar jag att man tar det försiktigt i början, du märker ju om din häst försöker dra tillbaka benet, så det gäller att vara lyhörd på sin häst.
  En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.

                                                                               


  Risk för regn.

  Skulle egentligen rida till ridhuset idag men det visade sig att  Linn som jag skulle rida dit med skulle åka iväg och träna, så vi får rida dit imorgon istället. Tror att det får bli en uteritt idag igen, bara Isac och jag. Har inte ridit ut ensam sen vi flyttade till nya stallet så det ska faktiskt bli ganska skönt. Älskar att rida med Jennie, men nu när hon hon ligger på playan och steker så blir det till att rida ensam, men som sagt, jag gillar det.

  Det verkar i alla fall inte som att det tänker titta fram någon sol idag, lite trist. Igår när jag var ute och red i skogen så märkte jag hur mycket löv det låg på marken. Jag blir lite deppad, sommaren har gått så himla fort. Hoppas på en snabb och kort vinter detta år.
  Bara snyggt i början?

  Jennie har snackat länge om att köpa ett nytt träns och jag är också riktigt sugen. Jag vill verkligen ha ett träns med vit padding fast ändå inte. Jag får för mig att paddingen snabbt kommer bli smutsig och ful hur ofta man än putsar det? Det är så sjukt snyggt och jag kan tänka mig att Isac skulle bli grymt fin i en sån nosgrimma.

  Är det någon av er som har ett träns med vit padding på nosgrimman?
  Hur länge håller det vita och hur ska man "behandla" det?
  Svettiga hästar

  Jag och Lisa har konstaterat många gånger att Isac svettas grymt mycket efter varje ridpass jämfört med Sweetheart som visserligen svettas, men inte alls i närheten av vad Isac gör. Man kan liksom se under Isacs mage att det droppar svett, haha!

  Isac har ju försej lite tätare päls än Sweetheart då han är en hedlig Nordsvensk och det kan ju förstås ha betydelse, men ja, vi kan ju helt enkelt konstatera att Isac är en svettig liten häst! :)

  Tips: Till er med svettiga hästar är att ge extra salt i foderstaten. Eftersom när en häst har förlite salt i kroppen kan kroppsvikten samt blodvolymen minska.
  Silver är det enda rätta.

  Dags för lite dissning igen känner jag. Den här gången tänker jag sikta in mig på färgade stigbyglar. Jag tycker att det är så grymt fult, speciellt i dressyrsammanhang. Jag kan tänka mig att det precis som allt annat som jag pekat ut, kan vara gulligt på små hoppponnyekipage, men inte annars. Stor fet ogillning till färgade stigbyglar. Silver ska det vara!  Sista chansen.

  Glöm inte att skicka in era bidrag till tematävlingen! Vinnaren utses ikväll kl 19 så passa på att skicka in era bästa dressyrbilder :)

  Skicka till: dressyrfokus@hotmail.se
  Glöm inte att skriva namn på dig och hästen och din eventuella bloggadress.


  Dagens stallstund.

  Idag fick det bli en barbackatur ut i skogen. Skrittade bara på lång tygel i princip hela tiden. Isac kändes lite trött å jag antar att det är efter helgens träningar. Men imorgon tänkte jag rida till ridhuset igen och göra lite lösgörande. Efter ridturen fick han käka sin kraft och då passade jag på att plocka in Sweetheart så att hon också fick äta. Ut med båda hästarna i varsin hage igen med täcke på! Helt vanlig rätt chill dag i stallet helt enkelt.


  gammal bild men han hade samma "outfit" på sig idag


  Shoppa i november

  Ända sen jag var liten så har jag och min familj åkt på Globen Horse Show. Det var jag, min syster, min mamma och två andra från mammas ridgrupp som brukade åka och titta varannat år. Vi åkte alltid på lördagen och tittade på dressyren och showen. Mitt på dagen brukade det vara någon sort barnmatiné och då gick vi och shoppade och åt istället.

  Förra året åkte jag och Jennie dit, men vi gick inte på någon föreställning utan hängde i annexet hela dagen. Jag tror att vi gick cirka tre rundor på både över och undervåningen, och sen när vi tittat klart så gick vi och köpte det vi bestämt oss för. Vi tyckte inte att det var någonting värt att titta på "showmässigt" så vi la de pengarna på att köpa saker istället. Personligen så älskar jag att köpa hästgrejer (såklart), och på Globen i annexet kan man verkligen hitta allt! Vi planerar att göra samma sak i år, alltså bara gå i Annexet, såvida det inte kommer upp någonting riktigt intressant tex. Kür eller någon bra clinic. Brukar ni åka till Globen?

  Förra året lyckades jag få med mig det här hem: Lädergrimma, kedjegrimskaft, marinblåa lindor, marinblått schabrak, paddar, nack+nosludd.

  Lyfta på benen.

  Någonting som egentligen är ganska simpelt för en välutbildad häst men som är grymt svårt att få fram på Isac är bra längningar. Just nu är vi på ett stadie i ridningen där jag försöker att inte korta ihop honom så mycket, utan då han först och främst måste komma loss och fram i halsen. Men i även när jag rider ute så brukar jag rida mycket tempoväxlingar och länga/korta upp steget.

  Problemet är att Isac blir så sjukt taggad när han får öka farten, travartakterna i honom kommer fram och det blir snabba, korta steg istället för långa och "flytande". Någon som har något bra tips på övningar som kan hjälpa till att igenom ökningarna ordentligt genom hela kroppen?


  såhär skulle det gärna kunna få se ut.....


  "Stretching skola" del 1

  Ja nu börjar alltså "stretching skolan", den kommer att finnas uppe på bloggen klockan 15.00 varje dag den här veckan!

  Detta är optimalläget, benet ska alltså vara i 90 graders vinkel (detta kan vid stretching varje dag ta 1-3 månader innan man når dit..)

  Här stetchas frambenets böjarmuskulatur och ryggmuskulatur.

  Men hur gör man då?
  Du börjar med att du tar upp frambenet som om du ska kratsa hoven. Sedan backar du och "tar med dig benet" så att du tillslut står framför hästen med ett någolunda rakt ben som på bilden. När du gör detta så kan det vara bra att vara försiktig. Om man ska stretcha en häst som aldrig blivit stretchad förut kan det vara bra att ha den i grimma och ett grimskaft så att den inte sitter fast om den skulle sprattla till. Jag brukar hålla i ca 8-10 sekunder i intervallet av 3 ggr. Detta har jag läst på en sida som utgick från en amerikansk undersökning men man gör ju som man vill utifrån vad man själv tror på. Något mer som är viktigt att tänka på när man stretchar är att man inte bara släpper ner benet när man är klar utan att man följer med hästen i rörelsen och ställer ner benet. Och att man aldrig står och gungar benet utan håller benet stilla.


  En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.


  Är huvudet dumt....

  Ibland när jag skrittar ut så rider jag i vanliga jumpaskor. Ibland är det bara så att jag inte orkar byta till "riktiga ridskor", men ibland gör jag det bara för att det helt enkelt är mycket skönare. Det har också hänt att jag har ridit med dom på banan, tex. om mamma har ridit först och sen blir jag sugen och hoppar upp.

  Jag kan hålla med om att det är ansvarslöst och onödigt då jag vet att det innebär många risker. Att rida med jumpaskor när man rider barbacka är absolut ingen fara, men det är när stigbyglarna blir inblandade som det börjar innebära risker. Även fastän jag är medveten om riskerna så händer det ibland... Brukar ni slappa till det och rida i "vanliga" skor ibland? Eller tycker ni bara att det är helidiotiskt?
  Söndagens citat

  "Om din häst säger nej, har du antingen frågat fel fråga, eller frågat frågan fel."
  Löslongering.

  Jag funderar på att ta ner Isac till banan och löslongera någon dag. Mest för att han ska få röra lite på sig och träna lite inkallning och bara leka lite. När jag höll på med en unghäst på ridskolan så körde jag med väldigt mycket löslongering. Det var väldigt nyttigt både för mig och för hästen. Har gjort det några med Isac, men i förra stallet hade inte ridbanan staket runtom så då gick det inte att släppa honom lös.

  Jag tycker att det är kul att göra olika saker, och framförallt så är det nyttigt. Och det viktigaste är att man har kul tillsammans, eller hur?


  bild från sommaren 2009 när jag hade världens finaste ponny över sommaren, blev mycket löslongering då.


  Hit me with your best dressyrshot!

  Dags för första tematävlingen. Eftersom att bloggen handlar om dressyr så ska ni den här gången skicka in eran "bästa dressyrbild" . Det ska vara ni som rider på bilden eller åtminstonde eran på eran häst/medryttarhäst/sköthäst. Eposten publiceras självklart inte, men glöm inte att skriva erat namn och eran bloggadress. Vinnaren belönas med en länkning i sidomenyn till och med det att nästa vinnare dras.

  Skicka in era bilder till: dressyrfokus@hotmail.se


  Vi ses snart!

  Hej alla fina bloggläsare! Nu far jag till Grekland och överlåter bloggandet till Lisa. Har fått förbereda lite inlägg som jag skrivit under veckan för att inte Lisa ska behöva slita ut sig allt för mycket ;)

  Hoppas ni har det super bra här hemma för jag ska ha det helt underbart i Grekland! :)

  Regler för tematävling.

  Jag har funderat ett tag och kommit fram till att jag skulle vilja ha en liten "tävling" ibland. Tävlingen går ut på att jag skriver ett tema (tex. Bästa hoppbilden) så skickar ni in den till våran mejl. Och bästa bilden blir länkad i sidomenyn tills nästa vinnare dras. Hoppas att ni gillar idén och skickar in bilder! Det går självklart bra att skicka in flera bilder per blogg. Imorgon bitti kommer första temat upp, då är det bara att skicka in bilder!  Hitt eller diss?

  Jajjamensan, har har vi en såkallad hatt-hjälm! Denna är från L´Hiver och kostar dyra pengar, 12 000 kr och uppåt. Jag tycker det är bra att man gör väldigt mycket för att öka säkerheten inom ridsporten, men frågan är var detta verkligen snyggt? Vad tycker ni? Jag skulle nog faktiskt hellre rida med en snygg hjälm än med denna hatt-hjälm!


  Manproblem.

  Jag vill att Isac ska ha lång man, men han skrubbar av den längst bak så den är liksom kort, lång, jättekort. Är inte alls glad över det. Han pannlugg däremot är hur fin som helst. Jag vet inte riktigt om jag borde klippa den helt kort eller bara vänta? Risken är ju att den skavs av ännu mer i vinter när han har halstäcket på sig.. Jag vill ju att den ska vara lång och fin så att man kan fläta ihop ponnyfläta och så.

  Hur har ni era hästars man?
  Älskar att få post!

  Det bästa priset jag fått när jag blivit placerad på dressyrtävlingar är när jag fick en halvårsprenumeration på Equipage :D Och som då överskriften lyder älskar jag att få post, speciellt om det är något hästrelaterat som tillexempel min Equipage tidning som jag fortfarande troget premunererar på!
  Idag ramlade nämligen tidningen ner i blevlådan och jag sitter och läser varje tidning om och om och om igen.. haha om jag säger så här, jag lusläser den!

  Framsida: tidningen Equipage
  Någon mer som läser Equipage? :)  Fullt upp!

  Som Lisa redan nämnt så åker jag utomlands i morgon. Jag ska nämligen till Grekland! Eller ja, närmare exakt Rhodos stad. Vi åker hemifrån i morgon klockan 04.00 så jag har haft fullt upp hela morgonen och dagen med att packa, köpa grejer, fixa med sweetheart och så. Satt precis och skrev ett A4 till Lisa som ska ta hand om Sweetheart när jag är borta. Tycker alltid att det är jobbigt att behöva lämna över anvaret över mina djur till någon annan, men jag känner att Sweetheart är i goda händer! :)

  Tycker ni också att det är jobbigt att lämna över ansvaret över era hästar när ni åker bort? Eller är det bara jag som överreagerar? :P  Musik är livet.

  Jag läste ett inlägg på Dressyrmupparnas blogg för några veckor sen då de tog upp ämnet "Musik på hästryggen". Och det blev ett himla liv om att det var dumt och oansvarigt för att man inte hörde vad som hände runtomkring å kunde ramla av och dö å allt var det var.

  Om jag rider ensam så rider jag alltid med musik i öronen. Oavsett om jag rider ute i skogen eller i ridhuset. Jag känner mig mycket lugnare och dessutom blir allting så himla mycket roligare om man rider med musik. Jag rider sällan på speciellt hårt trafikerade vägar och om jag gör det så har jag såklart inte speciellt hög volym. Har alltid musik i öronen eller på radion i stallet, allting går så mycket snabbare då. 

  Jag skulle aldrig bestraffa min häst för att den blev rädd för någonting, och om det smäller eller vad som helst så blir den ju rädd oavsett om jag har musik i öronen eller inte? Ibland är det till och med så att jag rycker till utan att Isac ens har reagerat och då stressar jag upp honom istället. Dessutom inbillar jag mig att han blir lugnare om jag är avslappnad, och det är jag verkligen när jag lyssnar på musik. Och förresten så är Isac den enda jag kan sjunga för utan att han klagar ;)

  Vad tycker ni?
  Lugn vecka.

  Jennie åker ju utomlands imorgon och är borta i en vecka. Vilket betyder att det inte blir några störda uteritter eller ridpass tillsammans i ridhuset i veckan. Men jag ska nog försöka ta mig ner till ridhuset någon dag i alla fall. Fast imorgon ska jag bara ut och skritta ganska långt, så att Isac får skritta av sig träningsvärken. Sen får vi se hur det blir, men det blir nog ganska mycke uterritter i veckan i alla fall.  Hur ofta brukar ni rida i ridhus/på banan?
  Lördagsträning.

  Då var helgens träningar över och jag är verkligen urnöjd! Idag kändes det att Isac hade lite träningsvärk och protesterade lite mer. Men jag är ändå sjukt stolt över min fina häst. Han bar sig på ett helt annat sätt och fick verkligen med sig hela kroppen i alla vändningar och rörelser.
  Tipsar mot sår och skav.

  Då Isac är ganska låg i rang i hagen men fortfarande väldigt sugen på andras mat, så händer det ganska ofta att han har bitmärken. Det är verkligen inga stora märken utan oftast bara lite hår som saknas här och där. Det var värre i förra stallet då han åkte på ganska mycket, jag har fått sytt igen hål på alla mina täcken eftersom att de har blivit uppbitna. Men för att såren inte ska bli värre än det är så brukar jag alltid smörja in de med Hästsalva eller Helosan och även spreja lite flugsprej runtom (självklart inte i såret). Men eftersom att de aldrig är några ordentliga sår utan snarare bara "avhårat" så brukar det växa igen ganska snabbt.

  Men det jag skulle komma till var att jag verkligen rekommenderar  Skillingeryd's Hästsalva. Den skyddar ordentligt från flugor och lägger sig som en hinna över såret. Dessutom inbillar jag mig att den skyndar på läkprocessen litegrann. Den finns bla. på Hööks för 119 kr. Så värt!
  Halvcoola prylar.

  Jag kan verkar tråkig och vill att allting ska vara "stilrent" hela tiden. Men jag tycker faktiskt att det är skitsnyggt med färg och glitter, i måttliga mängder. Ponnyprakt har en del lite roliga och speciella saker. Hade beställt bootsen i silverglitter men de fanns tyvärr inte, de skulle tydligen komma in till jul igen... Lite tråkigt, men vi får se vad som finns på Globen, de brukar ju ha en liten hörna där. Har suttit och tittat lite på hemsidan och plockade ihop lite saker som jag faktiskt skulle vilja ha därifrån.

  Ibland blir det inte som man tänkt sig.

  Jag hade tänkt rida idag idag, eller i alla fall gå på en promenad med lille Sweetheart men så blev det inte. Jag kände mig trött i hela kroppen och lite lätt irriterad så då kände jag att det var bäst att låta bli och inte göra någonting som riskerade att reta upp mig. Men Sweetheart blev nog bara glad över att få vila en dag till.

  Imorgon ska jag upp till stallet och rida med Elin klockan 11. Får hoppas att Sweet håller sig i skinnet då!


  Video från träningen.

  Slänger upp en liten video ifrån träningen. Hade behållt ljudet från tränaren om man hade hört någonting men det gjorde man verkligen inte. Lite trist då man inte riktigt fattar vad vi håller på med på videon om man inte hör. Men det var i alla fall ställningar, övergångar, sidvärtsröreleser och främst jobba på att få med sig bogarna. Hoppas ni uppskattar videon!

  Lyckad träning!

  Är så sjukt nöjd över träningen idag. Jobbade mycket på att mjuka upp honom i sidorna och få med bogarna. Isac skötte sig utmärkt och stretade inte emot en enda gång! Så himla stolt över min underbara kille. Får hoppas att träningen imorgon går minst lika bra!
  Snyggt vs. råfult

  Jag tycker verkligen inte att schabrak med jättesmå rutor är speciellt snyggt. Det ser ridskoleaktigt och bara allmänt fult ut. Ännu värre är det om de dessutom inte har någon passpoal runt. Usch och fy.

  Ett snyggt schabrak har "lagom" stora rutor och en enkel, snygg passpoar! Detta schabraket från Schockemöle är dösnyggt, men tyvärr lite för dyrt för min plånbok just nu...
  Svårt att fånga hästen i hagen?

  När jag var liten var jag medryttare på en b-ponny som var otroligt jobbigt att hämta från hagen. Inte nog med att hon var jobbig att hämta i hagen så gick hon med två till minst lika envisa kompisar i en enorm skogshage! Dom jagade upp varandra och varje gång man skulle hämta in någon av dom var det ett rejält träningspass för mig och min stackars pappas del som alltid var tvungen att hjälpa mig! Som tur kunde man lura Blondie som hon hette med havre men det tog ju alltid en bra lång tid innan man kom någolunda i närheten så man kunde locka på henne..

  Nu på senare tid har jag hört olika sätt som man kan använda sig av för även den mest svårfångade springaren! Tänkte dela med mig av några tips. :)

  1. Låt hästen ha grimma på sig i hagen.

  2. Antingen så går man efter hästen (eller jagar iväg den, kolla punkt tre). Låt den inte stanna, men gå inte så nära den att den känner sig trängd. Stanna ibland och se om hästen stannar och om du får komma närmre. Går den så gå efter. Tillslut kommer den att stanna och du har vunnit.

  3. Jaga i väg hästen hela tiden. Vill den inte vara med dig då får den väl jobba, tillslut tycker dem att det är jobbigt och inser att det är kanske smartare att komma fram och följa med in.

  Har prövat det sistnämnda på två hästar i stallet för något år sedan och efter en halvtimma fick vi tillslut in dom!

  Ni kanske har något tips som ni vill dela med er av? :)


  Täckesfråga.

  Var som sagt ut till stallet imorse och släppte ut Burre och Isac. Det var helt blått på himlen och relativt varmt, men nu ser jag att det är blåsigt och börjar mulna på. Var man dum som inte satte på ett täcke? Vi får se hur det artar sig. Om det börjar regna måste jag ner och dra på honom ett täcke så att han inte blir blöt å kall inför träningen.

  Vart går gränsen för er? När tycker ni att hästarna behöver täcke?  Jag kan tycka att vissa är väldigt nojiga och sätter på sina hästar täcken så fort det mulnar på eller börjar dugga lite även fast det är sommar. På sommaren försöker jag ha min häst så "naken" som möjligt. Men jag brukar dra min gräns vid ungefär 14 grader och mulet. Då ska Isac ha regntäcke, och sen när det börjar bli kallare så drar jag på ett tjockare täcke under och sen regntäcke (då jag inte har något "riktigt" övergångstäcke"), och till slut när det blir runt 2 grader så åker hela vintertäcket också på.
  Underbar 5-åring !

  Unghäst VM i Verden slutade ju för ungefär en vecka sen. Själv satt jag och tittade framför datorn så mycket jag kunde och önskade att jag kunde få vara en i publiken. Såg att dom hade lagt ut vidio på 5 åriga vinnaren som heter Farouche. I finalen blev det 10 poäng i skritten, 9,4 i trav och 9,6 i galopp, så himla fin! Här har ni videon på ritten, varsegod å njuut! :D  http://cdn2.content1.de/g/f1ce73a7751a65efbc660b0d8190bc7c/video:4182/

  Vill också!

  Lisa ska iväg och träna om ett tag.. Jag har jäätte lust att träna idag jag med :/ Fast eftersom jag åker utomlands på söndag så har jag faktikst inte råd. Jag kan ju trösta mig med att Sweetheart varit grym den här veckan! Det har hon faktiskt och det känns så himmla kul och bra, så det kanske är skönt för henne å slippa träna den här veckan. :) Idag ska jag istället rida ut om jag hittar en kompis att rida med, man kan nämligen inte rida ut ensam på min pålle (bara hem från ridhuset går bra). Annars kanske jag ska fråga pappa om han inte kan följa med ut och dra tag i Sweetheart om hon dummar sig. Hon har nämligen fått för sig att hon inte ska lämna stallet, så jag har prövat att gå en bit ifrån stallet och sedan hoppa upp men hon vill bara hem och gör allt för att få gå hem.

  Kan återkomma senare hur det gick med uteritten eller om jag bara tog en promenad med henne.. fortsättning följer .. :)
  Hittade ingen passande bild så här är jag och min förra foderhäst Miljon.  Taggad inför träning.

  Ikväll är det dags för träning! Var förbi stallet imorse vid åtta och gav Isac kraft och släppte ut honom och även de andra hästarna som varit inne inatt. Ska tillbaka vid fyratiden och linda å fixa och sen rullar vi iväg. Hoppas på både videor och bilder då jag har lejjat Jimmy till att vara fotograf! Vi kör på vita lindor och vitt schabrak ikväll, det är det absolut snyggaste!


  Färgat, nejtack.

  Nu är det dags att såga lite saker igen tycker jag, idag blir det: färgade senskydd. Det är nog bland det fulaste jag vet, speciellt i dressyrsammanhang. Jag tycker inte att senskydd överhuvudtaget passar in i dressyrsammanhang då de varken ger stöd eller någon sorts värme. Jag använder bara senskydd när jag rider ut eller joggar lite på banan. Men färgade senskydd är verkligen inte snyggt! Kanske kan vara gulligt på ett ponnyekipage men annars är det bara fel... Varför inte bara ha "neutrala" skydd och ett färglatt schabrak istället?
  Störande människor.

  Ibland kan jag bli så irriterad på vissa människor. Jag hatar när folk försöker sätta sig över andra, och ta över alltihopa. Jag uttrycker mina åsikter om saker och ting, till en viss del. Jag skulle aldrig få för mig att kommentera någon annans häst eller hur den hanteras (såvida det inte är på ett sätt som gör hästen illa). Men vissa människor verkar älska att bestämma allt, fastän det är ett kollektivstall där alla ska ha lika mycket att säga till om. Och de människorna verkar man aldrig bli av med vart man än tar vägen...


  såhär arg blir jag...


  Stallmöte.

  Nu drar jag och Lisa till stallet för att gå på stallmöte! See u later alligator :)


  Dyrt men fint.

  Jag var lite taskig mot Hööks igår och sågade lite av deras grejer. Men dom har faktiskt några fina saker också. Tyvärr lämnar de här dressyrskydden ett lite för stort hål i min plånbok men dom är grymt fina! Bootsen också, jag får helt enkelt spara ihop lite kosing.

  Häst räddad - av sjöräddningen

  I England var det en tjej som hade ridit längst stranden med sin häst när den plöttsligt blev rädd för en våg och kastade av henne. Ryttaren hade simmat efter och försökt få hästen i land men gav upp pågrund av riskerna. Som tur var så var livräddningen där efter 15 minuter och då var hästen 800 meter ut och började ge upp. Besättningen lyckades sätta fast en lina till hans träns och fick med honom tillbaka till  stranden så häst och ryttare kunde återförenas igen.


  www.horsetalk.co.nz/news/2011/08/079.shtml

  En utav min drömmar är att få rida ut och bada till häst men tror dock aldrig att Sweetheart någonsin skulle våga doppa en tass. Men efter att ha läst det här kan jag även se nackdelar med att bada till häst! Usch vad hemskt, det är ju tur att det endå gick bra!

  Slipp hjälmfrilla i stallet.

  Ett stor plus med hösten och vintern är att man kan börja bära mössa igen. Jag älskar att ha mössa, speciellt i stallet. Om man är snuskig efter ridturen så äre bar att dra på en mössa istället för att gå runt med slickat hår. Önskar att jag hade en snygg keps som jag kunde ha nu på sommaren, men tyvärr så har jag inga schyssta. Och förresten så är mössa hundra gånger skönare!
  Fråga till er ..

  Radital kylgelé från Trikem  "En snabbt verkande kylgelé som ger en effektiv djupverkande kyla. Används efter hårt arbete, på svullnader eller skador i muskler och leder och lindrar tillfällig smärta och minskar blödningen vid bristningar i muskler. Masseras eller stryks på oskadad hud. Godkänt av STC. Ingen karens. Hos oss finns kylgelén i den mindre praktiska flaskan som innehåller 250 ml. Svensktillverkat."

  http://www.filippasridsport.se/sv/shop/hast/hastvard/radital_kylgel_fran_trikem.html

  Någon som har erfarenhet av denna kylgelé? Eller kan tipsa om någon annan kylgelé?


  Hemma från ridturen.

  Var i stallet på förmiddagen idag. Det är stallmöte klockan 18 ikväll så jag antar att det är ganska mycke folk i stallet på eftermiddagen, och jag gillar att vara där själv. Men Sara var där så vi red ut en sväng och snackade lite skit. Ganska skön och lugn tur. Isac höll sig i skinnet hela vägen och lyckades faktiskt skritta i ett lugnt tempo hela turen.

  Sen fick han käka lite kraft och sen fick han hö i hagen. Vi har i princip inget gräs kvar alls i hagarna så vi måste stödfodra redan. Det är lite trist men så är det. Stödfodrar ni någonting på sommaren?
  Åsikter om ridbyxor del 2

  Härrom dagen slängde jag ett par ridbyxor som var rejält utslitna så nu känner jag att jag vill ha ett par nya! Jag vill ha ett par pikeur ridbyxor men har inte rikigt bestämt mig än vilka jag vill ha, det står mellan dessa tre:
          

  De här ridbyxorna heter Candela, och är skit snygga och jag gillar den här färgen strakt.

                                     

  De här ridbyxorna heter lucina också snygga och angående färg så vill jag nog ha den som är på bilden.

                                             

  Sista byxorna heter cindy, vill inte ha dom i blått som på bilden utan ja antingen gråa eller någon utav dom bruna färgerna jag har på dom övre bilderna.

  Vad tycker ni, vilka är snyggast?


  Lisa dissade dessa mountain horse ridbyxorna med cool tech, men jag tycker dom är riktigt snygga!

  Inte så stiligt.

  Jag tycker att Hööks är en relativt bra affär. De flesta av sakerna är billiga och helt okej snygga, de är lagom för sånna som mig som inte har råd att lägga ut hur mycke pengar som helst på grejer.
  Men ibland förstår jag mig verkligen inte på deras kollektioner... Alla vet ju att Hööks gärna kopierar märkesprodukter och säljer för ett mycket lägre pris. Vilket jag egentligen tycker är helt okej. Men om man nu ska "kopiera", varför kopierar man då saker som är fula? Vissa grejer är verkligen gräsliga (tycker jag). Ska visa lite saker här nedanför som jag verkligen skulle köpa själv. Sen är det så att jag har själv vissa grejer som jag inte tycker är speciellt snygga, men de är praktiskta. Och som sagt, varken jag eller mamma är gjorda av pengar så man får välja vad man spenderar det på. Men dessa nedan är verkligen helt fel, skulle aldrig betala ett öre för någonting liknande.

  Tappskor i mängder.

  Om ca två veckor har jag haft Isac i ett år. Och under det året har han haft tappskor 14 gånger. Hade man spridit ut det under hela året hade det blivit en varje månad och två av månaderna dubbla gånger. Men grejen är den att han slutade tappa skor i maj. Men det har liksom gått och kommit i små perioder.

  Det började i slutet av september, en vecka innan han skulle skos hos mig första gången. Då tappade han vänster framsko. Så skoddes han om helt, och efter fem veckor hade han tappat samma sko igen. Då fick jag inte tag i min dåvarande hovslagare och bytte till Emma (som förövrigt är en grym hovslagare). Hon har orkat med Isac hur han än har betett sig. Och varje gång jag har smsat om tappsko så har hon kommit bara någon dag efter och det enda hon säger är: Vissa hästar har lättare att kliva av sig skorna helt enkelt, vi får göra vad vi kan för att förhindra det. Och snacka om att vi har prövat allt! Boots i hagen, sätta sömmarna högre upp, gå ner i skostorlek.
  På vintern var det värst. Då klev han av sig skorna var och varannan dag, fastän jag hade boots på dygnet runt. Men snösulorna gör ju så att skorna sitter sämre och i hög snö är det lätt att hästarna snubblar till och drar av sig en sko på köpet.
  Men jag tror att mycket hänger på hästarnas balans också. Och under tiden Isac har fått bättre balans i ridningen så har antalet tappskor minskat betydligt. Han slipper tappa balansen och kliva på sig själv. Till en början ställde han sig allt på sig själv både i gången, hagen och ridningen.
  Nu har han "peppar peppar" inte haft en tappsko på hela två skoningsperioder (12 veckor!!!) och jag hoppas verkligen att det fortsätter såhär. Det är så sjukt ovärt med tappskor. Dom suger!
  Någon som känner igen sig?  Här hade han precis trampat av sig skon, i stallgången dessutom...
  Åsikt om ridbyxor.

  Jag tycker verkligen inte om ridbyxor med för mycket krusiduller på. Stilrent och lagom ska, i alla fall i dressyrsammanhang. Jag kan tycka att ridbyxorna av märket John Whitaker är snygga, om man är hoppryttare det vill säga. Annars ska det vara snygga byxor utan saker på rumpan eller sidan.
  Vill man att det ska se lite roligare ut så kan man väl köpa en lite mer annorlunda färg. Men extra fickor och blommor är ingenting för mig. Vad tycker ni?


  Dagens pass

  Dagens pass i ridhuset gick väldigt bra! Efter lite mer än en kvart kände jag att hon var så pass fin att det var dags att avrunda. Det jag fokuserar mest på just nu är tempoväxlingar att jag ska kunna sätta tillbaka henne och kunna trycka på henne.

  Så här gjode jag idag: Började passet med att rida mycket serpentiner och varje gång jag kom till medelinjen så bröt jag av till skritt (om jag travade) och halt (om jag skrittade). Efter det gick jag ut på fyrkanten och fattade galopp i hörnet vid K och bröt av till trav vid H och skritt vid C och så började jag om (galopp vid M, trav vid F och skritt vid A) Hon vart jätte taggad och fick fel galopp några gånger i höger varvet men det tror jag berodde mest på att jag vart lite otydlig så jag avslutade helt enkelt när hon fattade rätt galopp och gjorde jättefina övergångar!

  Älskar sådana dagar som det går riktigt bra, de lever man på lääänge! :D I morgon ska Sweetheart få en välförtjänt vila.

  Inne inatt.

  Alla hästarna var inplockade när jag kom och Isac stod nöjd och glad å tuggade på en tuss hö. Slängde in två balar halm så att det skulle bli lite mer bekvämt för honom. Hade bara spån i botten och det känns lite trist. Himla tur att man har folk i stallet som ställer upp!

  Imorgonbitti ska jag ut och rida med Sara som har Burre eftersom att Jennie inte ska rida. Ska bara skritta igenom Isac litegrann så att han inte är stel inför träningarna i helgen.


  Vilket väder!

  Vad är det som händer? Kommer allt av sommarens regn nu? Helt sjukt det har regnat här i Uppsala konstant i 3 dagar och det bara öser ner!
  Ser att Lisa skrivit precis att hon dragit till stallet måste missat henne precis. Tyckte synd om lille Sweetheart som stod och kura ihop sig i spöregnet så jag drog till stallet och fixade till hennes box och så hon kunde komma in och sova i natt. Det uppskattades nog för direkt slängde hon sig ner och rullade! :D
  Bilden är i från ett ihopsläpp i mars. Tycker den påminner om höst även fast det började bli vår där. Längtar inte dit! Vill ha sommar året runt :D


  Strax tillbaka.

  Åker förbi stallet en snabbis och slänger på kusen ett täcke. 13 grader varmt och spöregn här nu. Mysigt!
  Kyligt.

  Idag är det kallt och tråkigt ute. Fryser till och med när jag går runt inne. Snart är det dags före täckessäsong igen, och snö! Usch vad jobbigt det känns att sommaren snart är slut. Jag är inte så sugen på broddar och tjocka täcken...
  Kameleontthäst.

  Jag har faktiskt aldrig varit med om en häst som har skiftat så mycket i färg som Isac gör. Mycket beror väl på att jag rakar honom på hästen/vintern/våren och då blir de genast mycke gråare i pälsen men Isac byter verkligen färg varje årstid. Självklart påverkas bilderna lite av de olika ljusen, men jag har försökt välja så realistiska bilder som möjligt.

   

   På våren börjar hans "riktiga" färg komma fram och han får en härlig brun färg.  Sommarens färg är så himla fin, ljus och bara allmänt underbar. Fast Isac har visst kommit på att det är skönt att rulla sig ute. Så nu för tiden har jag oftast en halvbrun och en halvgrå häst.  Jag vet inte riktigt vad som händer, men helt plötsligt så har jag en gråbrun häst istället för en sådär härligt ljus.  Och på vintern rakar jag honom såklart. Och då blir han grå/svart med brunt huvud.  Kyllera.

  Jag har aldrig använt kyllera, mest pga osäkerhet och lite tvivel. Jag brukar alltid kyla ner benen efter varje hårt pass, spolar då varje ben i kallt vatten i ca 2 minuter. Men kanske det skulle vara smartare och smidigare att dra på lite kyllera? Tex. om man har tränat på kvällen och hästen ska stå inne på natten. Jag har hört att man ska först ska smörja in benen, sen lägga ett lager tidningspapper/gladpack, sen padd och sist linda, för en längre varande effekt?

  Såhär skriver i alla fall Swede Clay om deras kyllera


  Användningsområde
  Används efter hårda arbeten samt vid den dagliga skötseln av tävlingshästens ben.
  • Fungerar som en värmeväxlare genom att dra åt sig värme ur hästens ben och avge den till luften utanför. Därigenom tränger kylan allt längre in och ger en djupverkande effektiv avkylning
  • Används och rekommenderas av topptränare och veterinärer
  • Innehåller inga dopingsubstanser
  • Packad i plasthinkar med tätslutande lock.
   utförlig bruksanvisning finns på hinken
  • Färdig att använda, lätt att stryka på


  Bruksanvisning
  Snabb avkylning: Stryk på ett tjock lager direkt på det aktuella stället. Skall sitta på tills leran är helt torr. Kan därefter borstas eller tvättas av om så önskas. Ramlar i annat fall bort av sig själv.

  Långsam avkylning: Lägg papper utanpå leran och bandagera. På så sätt får man först en kylande effekt(men inte lika effektiv som enbart leran), sedan en värmande. Den pappersinpackade leran blir som ett stallbandage.

  ---------------------------------------------------------------------------------


  Någon av er som har mycket erfarenhet av kyllera? Vad tycker ni?

  Osams i riduset.

  Idag var en såndär dag där det verkligen inte funkade. Vi red till ridhuset och Isac var superfin under framridningen. Gjorde lite övergångar och halter och han lyssnade verkligen klockrent! Men en helt plötsligt så slog det slint och han blev jättestark och bet sig fast i vänstersidan. Ingenting fungerade som det skulle och jag blev bara mer och mer frustrerad. Jag känner mig så elak ibland när jag blir irriterad på honom, för egentligen är det väl inte hans fel men jag blir bara så sjukt arg när han skiter i mig. Vissa dagar är han såhär, bara stänger av och kutar iväg. För Jennie gick det skitbra och för mig uruselt. Ibland känner jag mig bara så sjukt kass på att rida. Tur att vi får lite hjälp i helgen, det behövs verkligen!  Dagens citat.

  "En häst utan ryttare är alltid en häst, men en ryttare utan häst är bara en människa"


  Underbara läsare.

  Måste bara säga att ni så sjukt underbara! Det är så himla kul med respons och alla era underbara kommentarer och igår (första dagen) hade vi 56 unika besökare! Helt sjukt vad bäst ni är. Keep it up!
  Lastningsproblem.

  Jag kommer ihåg när vi skulle hämta Isac ifrån Karlsborg. Vi hade åkt 22 mil och hade lika många tillbaka hemmåt. Jag hade tagit med mig transportskydd, svansskydd, boots och allt möjligt! Jag var så himla glad, hade väntat på dagen hur länge som helst. När vi kom dit flätade jag svansen, borstade honom hur ren som helst, satte på transportskydden och bootsen. Och sen när vi skulle till och lasta så sjönk alla min förhoppningar. Han var hur omöjlig som helst att lasta. Till en början skulle hans ägare lasta, men han vägrade att ens gå upp på rampen. Sen frågade jag om jag skulle ta över och jag började med mina alla möjliga metoder. Peta med spö på bogarna, lockade med morötter, alla människor som var med tryckte på från alla håll ochkanter. Han klev på mig, sprang över mig, kastade sig ut och jag kände mig rent ut sagt som en jävla nybörjare. Men efter 40 minuter var han inne i transporten och vi rullade hemmåt.

  Jag förstod redan då att vi hade mycket jobb framför oss, både inom lastning och i alla övrig hantering. Men det är ju faktiskt lastningen jag skulle skriva om här.

  Eftersom att vi inte har något ridhus i närheten och jag fortfarande ville hålla igång Isac under vinterhalvåret så var den enda utvägen att åka transport till ett ridhus. Så det var helt enkelt bara att börja lastträna. Jag och mamma tränade flera gånger i veckan. Från början helt utan transport, jag lärde honom att komma mot mig när jag stod framför honom och petade med ett spö på bogen. Men också att backa när jag bad honom, och stanna på kommandot. Efter att han fått respekt för mig och förstod hur han skulle göra så var det egentligen inga problem med själva lastningen. Han var inte ett dugg rädd för transporten, han förstod nog bara inte hur han skulle göra. Jag underlättade allting med att lyfta ner den främre bommen innan, så att jag slapp hålla på och klättra under, ifall att han skulle kasta sig bakåt när jag var på andra sidan bommen. Detta kan vissa tycka är en dum idé men det funkar för mig, så det är en risk som man får ta.

  Nu är Isac hur duktig som helst på att bli lastad! Jag bara går rakt in och han följer efter. Han blir lite otålig om han får stå där inne för länge utan att vi rullar. Så det gäller att ge sig iväg så snabbt som möjligt.

  Min häst åker alltid med lindade ben, i lädergrimma och ett transporttäcke (vilket beror på vad det är för väder och temperatur).


  Rundtur.


  Stretching

  Efter varje gång jag har ridit så stretchar jag Sweethearts ben, sidor och rygg. Men jag strechar henne bara när hon är varm, jag spolar alltså aldrig av henne innan. Det är inte bra att stretcha en kall häst det skadar mer än vad det hjälper! Hur som haver så får för mig att hon blir mycket smidigare när jag stretchat och om hon skulle få träningsvärk så blir den betydligt lindrigare. Tänk er själva när ni tränat och inte stretchat efter, då är det inte kul att kliva upp ur sängen dagen efter! Visserligen är jag otroligt dålig på att stretcha mig själv efter jag ridit men så är det med oss ryttare, vi alla sätter ju våra hästar i första hand!


  Så jag tänkte lägga upp lite olika inlägg under veckan som kommer att handla om hur man stretchar, hur det ser ut och vad man stetchar i hästens kropp. Lite som en "stretching skola". Om ni har lite tips och idéer så får ni mer än gärna dela med er av dom! :D

  Prat om bett.

  Jag tycker att det är bra att variera olika sorters bett. Det jag har hört är att man ska variera mellan minst tre bett, ett delat, ett rakt och ett bettlöst. Men det är självklart indivudellt hur man gör, och det är inte säkert att alla bett passar ens häst. Själv har jag tre olika bett, och därmed tre olika träns.

  När jag rider ut rider jag på ett tvådelat bett med fasta ringar. Förut hade jag ett rakt bett med fasta ringar men det funkade inge bra, Isac bara bet sig fast och blev riktigt hård i munnen. Men han funkar jättebra på tvådelat utomhus. Red även på pullargrimma förut men den åkte bara på sniskan och var allmänt ful så nu rider jag med vanlig engelsk nosgrimma här med.  När jag rider dressyr/tränar rider jag på ett vanligt tredelat bett och en vanlig engelsk nosgrimma med aachenrem.  När jag skrittar ut eller joggar rider jag på ett hackamore, mest för att få lite omväxling. Isac brukar tugga och skumma i munnen fastän jag rider på hacket, så jag vet inte riktigt om han fattar att han inte har någonting i munnen. Hehe.  Hur gör ni? Rider ni på samma bett varje dag eller på olika , isåntfall vilka?


  Dagens ritt.

  Det var ju meningen det skulle bli en lugn och arbetsam galopprunda idag. Men båda hästarna var urtaggade och ville hellre springa fort än samlat. Några fattningar blev super för oss båda, och vissa blev bara spring och trams. Sweetheart dummade sig med huvudet och drog några bocksprång lite då och då, och Isac hade aldelles för bråttom många gånger. Men svettiga och trötta blev dom! Imorgon blir det en tripp till ridhuset och rida igenom lite inför helgens träningar.
  Vill ha !

  Lisa skrev och visade bild på två träns som hon inte tyckte om så jag tänkte visa två träns jag älskar!

                

             

  Detta träns vill ju sweetheart helst av allt ha men det kostar 799,90 euro alltså 7065,92 kr lite dyrt för min plånka!

             

  Detta träns är mer i min prisklass det kostar 54,90 Euro alltså 484,95 kr
  Juste bilderna är i från http://www.schockemoehle.net/shop/


                                                                  jenniesloggo

  Mot stallet.

  Som Jennie sa drar jag snart iväg på moppen, plockar upp henne och mot sen mot stallet! Nu när jag har flyttat Isac närmare är det jätteskönt. Antingen cyklar jag eller åker moppe. Hur tar ni er till stallet? Promenerar, kör bil, får skjuts, moppe?
  Uteritt på schemat!

  Snart kommer Lisa och hämtar mig på moppen och då far vi vidare till stallet. Idag står det uteritt på schemat och Lisa och jag har pratat om att köra mycket övergångar i främst galoppen då båda våra hästar måste stärkas där endel.

  Sweetheart tycker om att ridas ut, och personligen tycker jag att det är ett utmärkt sätt att träna på bland annat övergångar/tempoväxlingar då hästen oftast får mer bjudning ute. Många som står i stall med ridhus "glömmer" ofta bort att rida ut i skog och mark utan harvar runt i ridhuset dag in och dag ut. Jag tycker att ridhus är en otroligt bra uppfinning men de flesta hästar jag ridit mår bra och blir mer motiverade när man varierar sin träning inne och ute! Hur ofta rider ni ut? :)


              
   
                                                                             
  Ta hand om benen.

  Jag tänkte skriva lite om vad jag har för olika sorters skydd för Isacs ben. Jag rider aldrig utan någonting på benen, det är nog mest en fixidé jag har men det gör mig lugnare i alla fall. Benen är ju trotsallt väldigt viktiga, de behövs alla fyra för att hästen ska fungera.

  Skrykkappor fram och bak + boots: Används om jag skrittar ut i skogen, klättar eller bara ska ut och jogga.  Fleecelindor runtom: Använder jag vid dressyr eller ifall jag ska ut och skritta långt på hårt underlag.  Fleecelindor med padd under: Det här använder jag bara om han ska åka transport eller står inne under natten efter hård träning.

  Damasker/dressyrskydd: Det är väldigt sällan dessa används då jag hellre lindar. Men om jag har bråttom eller helt enkelt bara inte orkar linda så drar jag på dom här istället.   


  Fulchock.

  Satt och klickade runt litegrann och var bland annat inne på hööks hemsida. Där hittade jag två så gräsligt fula träns. De passar verkligen inte till dressyr, och jag kan inte komma på någonting som de passar till? Nej usch. Ibland kan Hööks ha jättebra saker till bra priser, men ibland så blir man verkligen så förvånad över hur fula saker det finns där. Nej fy, dessa träns hamnar verkligen långt ner på listan.
  Bloglovin.

  Följ oss via Bloglovin


  Komma igång.

  Är taggad inför helgens träningar! Första träningen är på fredag kl. 18 och andra på lördag förmiddag kl. 10. Ska bli så grymt skönt å roligt att få komma igång igen efter sommarens slappa tag. Isac har ju varit nere hos sin ägare i tre veckor på "semester" under sommaren, och då tappade han ganska mycket. Både kondition och muskler. Men nu är vi igång igen och han börjar komma tillbaka till det han var innan han åkte ner. 

  Har ni tränat någonting under sommaren eller har både ni och hästarna haft semester?
  Om Jennie

  Jennie Holmén här. Nu när min kompanjon Lisa varit så duktig och börjar blogga å grejer så måste jag skynda mig att presentera mig själv och min häst Sweetheart. Vi får se hur det går ... 

  Jag som har Sweetheart heter då Jennie och är snart 18 år gammal. Jag bor i Uppsala och går sista året på Fyrisskolan med inriktningen på juridik och kriminalteknik. Som Lisa redan nämnt så gick vi i samma klass osv osv osv och står nu i äntligen i samma stall! :D

  När jag var 6 år gammal så började jag rida i ett privatstall som skulle hålla lektioner för mig, min syster och våra två grannar. Från början var jag lite feg och ville inte gärna galoppera själv, men efter mycket om och men så kom jag alltid till stallet och med ett glatt leende frågade "ska vi galoppera idag?" Privatstallet som låg i Skeve omvandlades efter något år till en liten verksamhet och jag höll mig kvar där i cirka 4 år. Där fick jag all min balans, och det kan jag tala om var inte smärtfritt! haha nej, jag fick till och med ett diplom som visade att jag var otroligt tapper och ja .. att jag trillat av mest av alla!

  Jag började sedan rida på Lagga som är en ridskola inte så långt i från oss. Där började mitt intresse för hästar växa till mer än just en hobby. Jag tillbringade varenda helg och lov där i cirka 5 år. Medryttarhästar kom och gick och det var allt i från b-ponnyer till hästar som var 183 i manken.

  I slutet av min ridskolaperiod så skaffade jag äntligen en foderponny. Han hette och heter fortfarande Miljon.  Jag hade Miljon i 2 underbara år. Under dessa år tävlade vi upp till LA.1, racade i skog och mark, var livrädda för kossor och hade allmänt kul! Han är en ponny som jag fått en väldigt fin kontakt med och saknar otroligt mycket.

        Miljon och Jennie

  Idag har jag lilla Sweetheart som faktisk är min egen, och jag hoppas att jag kommer att ha kvar henne i många många år ! Sweetheart är en 4åring som är född 23 april 2007 och med sina 163 cm i manken så är hon en smäcker liten tjej. Hon är importerad från tyskland och ses som en oldenburger och är efter e. Johnson - Jazz u. Renoir I - Romadour II

           jenniesloggo

   


  Lindorsnack.

  Innan jag går och lägger mig måste jag bara tycka till om en sak. Jag förstår mig inte på folk som säger "jag lindar bara för att det är snyggt, hehe". Alltså, det är klart att jag tycker att det snyggaste alternativet absolut är att linda. Men man lindar ju inte i första hand för att det är snyggt?! Eller?

  Jag lindar för att ge stöd, skydd och värme då hästen arbetas. Om Isac ska åka transport har jag alltid lindor + padd på alla fyra, och även ibland om han har gått hårt på kvällen och riskerar att bli svullen i benen. Sen att man matchar lindorna med schabraket osv. det är en helt annan sak. Men om man lindar endast för att det är snyggt, borde man verkligen linda överhuvudtaget då? Hur vet man att man gör rätt om man inte vet dess funktion?
  Om Lisa.

  Det är väl meningen att jag ska berätta om mig själv här, det är alltid lika svårt. Jag är väl egentligen lik alla andra men ändå verkligen inte. Född i den sista månaden på året, det är jag sådär lagom glad över. Men någon ska väl fylla år sent också, annars skulle det nog inte fungera. Utbildar mig till plattsättare och går sista året på gymnasiet nu. Jag och Jennie gick i samma klass från sjuan till nian, red på ridskolan ihop, hängde på helgerna, och nu (efter lång tids tjatande) står vi i samma stall.

  Hästen jag har heter Isac. Eller nu ljög jag nog dubbelt, egentligen heter han Grötta Ari och han är inte heller min på riktigt. Jag har haft Isac på foder sen den 29 augusti 2010 och enligt kontraktet ska jag ha honom tom. maj 2012, sen får vi väl se hur det blir med den saken.
  Isac är född 2004 och är av rasen nordsvensk travare. Han är född i Norge där han kördes in, men när de insåg att han inte var att ha någonting framför kärran såldes han raskt till en kille i Sverige som red in honom. Därifrån såldes han sedan ner till Karlsborg, i västra Götaland, och fick gå på turridning i ca två år. När jag tog honom på foder såg jag det mest som ett projekt, en utmaning. Och det kan man verkligen snacka om att jag har fått. Jag har aldrig haft det så svårt som med Isac, men jag har inte heller upplevt den här otroliga känslan av att lyckas förut. Vi jobbar med olika saker varje dag, både för att komma närmare varandra och för att komma frammåt i våran utveckling, tillsammans. Han är verkligen inget projekt, han är min bästa kompis.
  Som ni säkert förstår så ägnar jag mig för det mesta åt dressyr. Det är verkligen någonting som jag har fastnat för, och det är dressyr som jag vill hålla på med. Tränar just nu för Kerstin Rydberg en helg varje månad, men hoppas på att kunna hitta nånting mer så snart som möjligt. Annars är det mycket träning utomhus, intervaller, klättring osv. Jag tycker att det är sjukt kul och viktigt att variera arbetet så mycket som möjligt. Både för att jobba på olika sätt men  också för att hålla igång suget i all träning.
  Första inlägget.

  Då var det dags att försöka blogga ihop, Jennie och jag. Vi får se hur det går, men det ska nog funka. Bloggen kommer innehålla det mesta i hästväg, våra åsikter om saker och ting, olika tips, och framförallt om oss och våra hästar. Men nu är jag faktiskt rätt trött efter att ha suttit med den här satans (svär i mitt första inlägg, inte ett bra tecken) designen. Så imorgon kör vi igång på riktigt! Godnatt.


  RSS 2.0