Nya regler hjälper hästarna!

Djur som inte kan röra sig som de vill blir mer stressade”, säger Lars-Erik Staberg som är veterinär och hästhandläggare på Jordbruksverket.

Reglerna säger att en häst som går ensam ska kunna röra sig på en yta på minst 10 gånger 30 meter. Går två hästar tillsammans gäller istället måtten 15 gånger 30 meter. Enligt jordbruksverket så krävs så pass stora utrymmen för att hästarna ska ha möjligheten att använda alla sina gångarter. Hästen ska dessutom kunna öka och minska hastigheten utan att riskera att göra illa sig.

Tycker detta låter logiskt, en häst som inte kan röra på sig ordentligt kan ju knappast må bra. Hästar är flockdjur som är sedan långt tillbaka vana att få röra på sig dygnet runt och vana med att röra sig på en så pass stor yta att dom kan utföra sina beteenden och må bra! Det är knappast naturligt för en häst att stå liten ruta som dom endast kan gå 7 steg åt sidan sen behöva vända för att kunna gå 7 steg tillbaka. Jag vet att många är rädda att sin häst ska skada sig om den går i en större hage men den kan ju skada sig även om den går i en liten hage?! Om inte annat så löper hästen större risk att bli skadad i huvudet i en liten hage. De nya hagmåtten handlar om att hästen ska må bra psykiskt, forskning visar nämligen att hästar som inte kan röra sig som de vill blir mer stressade!


Kommentarer
Postat av: karolina

sv: ja visst är han, en riktigt sagoponny enligt mig!

kram

2011-08-21 @ 12:12:41
URL: http://karolinastahlbergs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0