Tävling inställd, anledning?




Jag och Lisa tänkte åka och titta på div 3 dressyren i Jälla som skulle vara i morgon. Men det vart inställt och anledningen jag hört är att man misstänker eventuellt kvarka. Men vad är igentligen kvarka?

Kvarka är känd smittsam hästsjukdom. En av få hästsjukdommar som är anmälningspliktig. Anledningen till att man måste anmäla detta direkt är för att kvarka smittas både lätt och snabbt. För att snabbt begränsa smittspridning så måste man isolera de insjukna hästarna innom 24-48 timmar. Stallet bör sedan hållas isolerat minst 20 dagar efter att den sist insjukna hästen inte längre visar symtom. Spontant visar äldre hästar ofta mildare och kortvarigare symtom än unga. 

Så vad är de klassiska symtomen för kvarka?
•Hög feber (>39º C)
•Näsflödet är ofta varigt, men kan vara tunt och genomskinligt i början
•Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna.
•Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter.
 
Hur sprids smittan?
Smittan kan spridas via hästarna, gemensamma vattenhoar i hagar, via travselar, sadlar, träns och människor om bakterier finns på kläder eller otvättade händer.

Hur ser läkperioden ut?
Hästarna får vila samtidigt som dom är under behandling, eventuellt kan man behöva operera bort mogna bölder som inte försvinner utav sig själva. Lång konvalescenstid rekommenderas alltid.






Kommentarer
Postat av: !

div 3 dressyr för det första och det är troligtvis inte KVARKA för det andra !

2011-08-27 @ 18:36:01
Postat av: Lisa - dressyrfokus

SV till Erika: Hon skrev aldrig att det var kvarka, hon skrev att det var misstänkt kvarka och därför ställdes tävlingen in. Inga konstigheter med det :)

2011-08-27 @ 18:52:53
URL: http://dressyrfokus.blogg.se/
Postat av: kajsa

usch då :(

2011-08-27 @ 20:42:47
URL: http://kkajsajohansson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0