Avmaskning

I vårat stall är vi noga med att skicka in träckprover regelbundet för att veta om vi bör avmaska våra hästar eller inte. Om hästen har mask är det viktigt att man ringer till en veterinär som berättar hur du ska behandla samt vad du ska behandla med. Veterinären skriver även ut recept på det ni kommit överrens om. Dessvärre har jag läsr att rekomendationerna om avmaskningprogram och träckprov skiljer sig en hel del mellan olika veterinärer vilket är ett helt sjukt. Jag menar hur ska vi veta vad vi ska göra om inte ens veterinärerna är överrens?

Men hur som hellst, genom de senaste åren har dessa vidriga maskar, som sitter och myser i våra älskade hästars bete, börjat bli resistenta mot avmaskningsmedlen. Mycket beror på att vi avmaskar för mycket och att man faktiskt använder sig av samma avmaskningsmedel gång på gång. OM man fått "order" av sin veterinär att man ska avmaska sin häst så kan det lätt hända att hästen inte sväljer allt, eller att man tror att hästen väger mindre än vad den gör, och det är tyvärr också något som leder till dessa resistenta maskar.

Men jag ska även komma med liiite goda nyheter! Om man har en god planering när det gäller beten och träckprov så kommer hästarna få minde inälvsparasiter. En bra idé är att växelbeta era hagar, alltså att hästar och kor eller får turas om att beta av hagarna. Eftersom att hästarnas inälvsparasiter inte kan smitta kor och får utan de äter upp maskarna utan att på något sätt må dåligt. En till bra idé är att hålla koll på de hästar som kommer nya till erat stall att dessa är avmaskade (om de har mask!)



 


Sjukt vidrig bild, jag vet, usch!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0