Bloggen stäng

Vi har bestämt att stänga ner bloggen tills vi gjort iordning den så som vi vill ha det, håll ut!




Transportåkande.

När jag skulle hämta hem Isac för lite mer än ett år sedan så tog det ca 40 minuter att få in honom i transporten. Han blåvägrade verkligen, gick in en liten bit å sen kastade han sig ut igen. Och hela vägen hem var skumpig och hoppig, 20 mil dessutom...

Men efter många lastträningar, korta rundor osv så har han blivit riktigt duktig både på att lasta och åka. Men jag sitter fortfarande lite på nålar varje gång som vi ska åka iväg med transporten. Jag har hört så många skräckhistorier om hästar som gått igenom golvet så att benen slipats av längs vägen, hoppat ut genom bakluckan osv. USCH. Nej det skulle verkligen vara en mardröm för mig. Därför är jag alltid supernoga med att han sitter fast osv, och ändå vänder jag mig om och tittar efter hans mule i det lilla fönstret när vi åker, hahaha nojig much?




Som hittat!

Fick hem ett annonsblad från Hööks idag och där hittade jag det jag hade letat efter. Ett superfint och bra ulltäcke för ca 300 spänn! Det är ju verkligen som hittat! Måste ta mig till Hööks snarast och köpa det och en ny grimma :D




Ur fokus.

Både jag och Jennie känner att vi har kommit lite ur form här på bloggen, vilket är riktigt trist. Men vi ska fräscha upp och snygga till den till helgen så att den blir riktigt fin! Ni är underbara som besöker i alla fall.

Idag blir det en sväng till ridhuset. Ska försöka jobba mycket med övergångar, fattningar och volter. Isac kan vara riktigt duktig på att slå ut både rumpan och bogen i volterna. Så jag tänkte köra olika volt övningar. Bland annat så tänkte jag göra övergångar med volt mellan varje övergång, alltså skritt, volt, trav, volt, halt-trav, volt, galopp, volt osv.

Nästa helg är det dags för träning igen! Är riktigt taggad faktiskt. Jennie ska hänga med som "hästskötare-fotograf-alltiallo" då min mamma inte kan följa med på fredagen och det är pappa som ska köra dit. Så det kommer bli kanon! :)




Globen Horse Show

Lisa har bokat biljetter till fredagens dressyr den 25 november! Då kommer vi få se dressyr och clinic, YES!
Sen så kommer vi tillbringa resten utav dagen/kvällen i anexet. Så ja det börjar blir dags att spara pengar redan nu, haha. Nån mer som ska till globen iår? :)







Slapptisdag.

Ska dra mig ner mot stallet nu en snabbis. Ska bara dit och mocka å fixa mat. Kanske tar in lillehästen också och myser lite, han är ju så söt :) Men han ska som sagt få vila, eller så är det jag som får vila. Vad har ni gjort idag?




Dagens fråga!

Vilken färg (på tex täcke, schabrak, lindor osv) tycker ni är snyggast på en skimmel, fux, svart och brun häst?
Och vad för färg passar inte på en skimmel, fux, svart och brun häst?






Edward Gal tips!

Hittade denna vidio och tyckte att den var bra och inspirerande, dock lite kort. Jag skulle vilja gå på en clinic med Edward Gal eller varför inte rida för honom, ååh! Men hur som helst för er som är intresserade, luta er tillbaka och njut! :)



Dagens för några dagar sedan..

Vid den här tidpunkten på året är det bara å slänga på sig gummistövlarna när man ska ut i hagen! Det är tur att det finns gummistövlar, jag skulle ha svårt att leva utan dom. Blir era hagar också geggiga?








I´M BACK! :D

Så nu hoppas vi att min dator funkar för alltid igen!

Grimma + täcke = vad?

Jag må låta töntig men jag älskar att matcha grejer och det gäller också täcke/grimma. I vårat stall är det så att ingen häst helst ska ha grimma på sig i hagen utan den hänger i stallet när hästarna är ute. Men jag tycker ändå att det är fint att ha samma färger på täcket som på grimman, hahaha! Men nu är det ju så att jag har beställt ett nytt täcke som är grått och auquablå (typ turkos). Så jag har dessa grimmorna på förslag, så får ni säga vilka ni tycker passar bäst. :)


här är täcket som jag har beställt:

 - AMIGO 600D regntäcke


Remont?

Jag funderar på att testa en remontnosgrimma på Isac. Jag vet inte riktigt varför egentligen, har fått för mig att det är bra att variera nosgrimmor och just nu så går han bara på den vanliga engelska med aachenrem. Pullargrimman fungerade i princip inte alls och han blev väldigt jobbig att rida på det. Och framförallt så tycker jag att remonten är väldigt snygg. Någon som vet nånting mer om remontgrimman? Bra eller dåligt?





Söndag.

Jennie har haft problem med internet i veckan så det är därför hon inte har kunnat blogga. Men hon är snart tillbaka med en massa härliga inlägg!

Ikväll har jag kvällsfodring, det är faktiskt ganska mysigt tycker jag. Min syrra var sugen på att rida så jag tror att hon ska få rida ett pass på banan. Det är faktiskt riktigt kul att både mamma och syrran är hästintresserade. Är eran familj också det?





Isac är bäst.

Isac får vila idag, det har han förtjänat för han har faktiskt varit riktigt duktig hela veckan. Imorse var han så himla söt och ville hellre gosa än äta mat (!?!?!?!). Han har blivit riktigt duktig på att vara ensam i både hage och stall nu. Älskade häst




Sadelfix.

Jag måste lämna in min sadel på lagning och det innebär att jag kommer att vara utan den i ungefär en vecka. Så veckan som kommer blir nog ganska lugn med lite barbackaturer och longering/tömkörning. Det är inte själva sadeln som är paj utan sadelgjordsstropparna som har blivit riktigt utnötta och jag vill inte att de ska gå av när jag rider, haha. Men ska som sagt försöka lämna in den på måndag så får vi se när den är klar :)



Klart i stallet.

Är hemma igen efter att ha varit i stallet sen klockan halv 7. Började morgonen med att fodra hästarna och sätta på dom täckena. Sen slängde jag ner lite hö, mockade och fixade åt Isac och strax efter 8 så kom Jennie åså hjälptes vi åt att släppa ut alla kusar. Sen var det dags att lasta hö! Vi fick in 382 balar så vi får väl se hur länge det räcker. :)


Kluven..

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det här schabraket. Det hade varit snyggt om det hade varit någonting annat än en häst nere i hörnet, den är tydligen designad av Lena Furberg. Men nä, jag är faktiskt väldigt kluven...




Lördagmorgon.

Imorgon bitti har jag morgonfodring, sen kommer Jennie så ska vi hjälpas åt att släppa ut hästarna. Och sen klockan 9 så ska det komma ett lass med 300 höbalar. Vi får se hur länge de balarna räcker, men det kommer väl ett till lass om några månader. Det är ungefär halva ligan av stallet som kommer att hjälpa till imorgon, de andra kunde inte vara med av olika anledningar. Brukar ni hjälpas åt i stallet eller har ni olika scheman för höhämtning osv? :)




Overall.

Fick nyss ett mejl från Hööks där de skrivit om sin nya produkt, en stalloverall. Jag kan tycka att det är en ganska onödig produkt då man inte brukar ha överdragsbyxor överhuvudtaget (även om det kanske skulle behövas). Den är inte speciellt snygg heller. Så det är nog ingenting som hamnar på min hiss-lista. Den är säkert jättepraktiskt när man ska klippa häst eller typ kasta hö, eftersom att man alltid är full med hår/hö annars. Vad tycker ni?





Dålig uppdatering.

Har verkligen varit riktigt dålig på att uppdatera i veckan, men ni är så underbara och besöker och kommenterar ändå. Tack! Lovar att jag ska skärpa mig nu.

Igår och idag har jag och Jennie ridit längs spåret och jobbat hästarna i mestadels galopp och trav. De skötte sig riktigt bra och vi var nöjda båda två. Isac blir lite stark i galoppen men det är ingenting att jämföra med när jag tog hem honom för ett år sedan. Då kunde man knappt trava ute utan att det skulle bli race. Men imorgon ska han få vila, möjligtvis en liten promenad för hand, och sen på söndag ska vi skritta ut en sväng.




Nytt regntäcke beställt.

Beställde ett täcke från www.strombergsgard.se i tisdags eftersom att Isac pajjade sitt ena då. Hade beställt det i 145 först men efter lite snack med Jennie, mätningar osv. så ändrade jag beställningen till ett 135. Det ska förhoppningsvis sitta bra! Hoppas att det kommer i början på nästa vecka eller så :)


 - AMIGO 600D regntäcke

det här täcket ska förhoppningsvis hämtas ut snart!


Torsdag.

Igår red vi som sagt en sväng till ridhuset. Jag var sjukt otaggad och kände att det inte alls skulle gå bra. Men det gick faktiskt hyffsat. Han var hängig och ofokuserad till en början men efter uppvärmningen så skärpte han sig. Jag kände att jag var tvungen att rida honom från "grunden" och jobbade därför mestadels i skritt. Fick tyvärr ingen riktig känsla utan det var bara mest.. Men vi får hoppas att den kommer tillbaka idag. Isac och jag ska ut och galoppera lite, jag tror att han kan behöva springa av sig utan att tänka :)



gammal bild


Kotring.

Har funderat ganska länge på varför man skulle använda kotring istället för boots? Det är inte speciellt mycket billigare än boots och fyller samma funktion, eller? Jag tycker att det ser ut som att det hör till en kossa eller nånting, haha. Nej usch inte alls snyggt, och det ser inte bekvämt ut heller. Vad säger ni?



bild från hööks



30-dagars listan

4. Det här är jag bra på

Svår fråga.. Jag vill så gärna bli bättre på att rida och däför läser jag väldigt mycket och funderar över min ridning, det är ju en ganska bra egenskap? Jag har blivit bättre på senare år att försöka fokusera på det som går bra och försöka strunta i det som går dåligt, mitt tålamod har blivit mycket stabilare! Alltså jag blir inte så sur utan försöker komma på varför det inte funkar, och pröva olika saker.
Förutom att jag lutar mig lite frammåt ibland så har jag en ganska bra sits, den har jag fått beröm för många gånger! :)

Intressant!

Läste på en sida om en os medaljör 2000 som heter Albert Voorn. Han hade i varje fall lärt sig av John Whitaker hur man blir mjukare i sin starka hand (oftast höger). Man ska hålla vänster tygel som vanligt men höger tygel håller man runt pekfingret istället för ringfingret.

 

Undrar om det funkar? Ska försöka pröva det idag när jag rider!








Ridhus

Igår vilade Sweetheart och idag blir det ridning i ridhuset! Hon lär vara pigg men det kan ju vara kul ibland. :P Lisa och Isac ska också med och dressyra, hoppas bara på att regnet ska sluta snart.. Jag skulle behöva en enorm jacka på mig så jag slipper bli blöt när man rider i regnet och förhoppningsvis så slipper sadeln bli blöt också. Eller ja det finns ju typ ridkappor, även om jag tycker att det är en bra grej är jag ganska säker på att jag inte kommer lägga pengar på det av någon anledning. Eller jo, men inte om den ser ut som den på Hööks. Den verkar rätt dålig, eller den borde vara längre eller nått. Ärsch jag vet inte, någon som rider med regnkappa?

Diss för väst.

Måste passa på att dissa fleecevästar. Tyckar att det är sjukt fula, hur de än ser ut, och i alla sammahang. Kan hålla med om att fleece är sjukt skönt men då är en tröja så mycket snyggare.




Mönster

Snart börjar eller kanske så har hästarna här i sverige redan börjat odla vinterpäls. Många klipper sina hästar medan vissa inte gör det. Vad jag vet så är Sweetheart snäll att klippa, men har inte gjort det på henne sen jag fick henne så man vet ju aldrig. Men ska klippa henne när hennes päls vuxit lite mer. Man ser ganska ofta ponnysar som har blivit rakade och har fått något mönster på rumpan tillexempel ett hjärta eller stjärna. Personligen tycker jag att det kan se gulligt ut på en ponny men nä inget för mig.   Vad tycker ni om det? Brukar ni klippa in mönster på era hästar?

SupermanKlippstenciler


Finns sånna här klippstenciler på ponnyprakt för 200 kr!


Ingen bra eftermiddag.

Jobbade över lite på jobbet, kom hem, däckade i soffan, vaknade på rådåligt humör och när jag kom till stallet visade det sig att Isac slitit sönder hela sitt täcke och på något konstigt sätt fått det runt halsen? Det var i alla fall bara till att slänga det i soptunnan och gräva fram det andra regntäcket. Men det sitter så himla kasst så jag måste beställa ett nytt... Syrran var med till stallet idag så hon skrittade en sväng runt spåret och jag gick på sidan. Det gick väl bra, ingen toppendag direkt men så är det. Nu ska jag leta täcken!




Bloppis ?

Bell Boots i Glitter

Eftersom jag är otroligt dålig på att ta med mig kameran till stallet så får jag sno bilden från ponnyprakt, där även bootsen kommer ifrån. Har dessa boots i guld stl ponny/cob kostade från början 255 kr men jag kan tänka mig sälja dom för 50 kr till den som är intresserad! Väldigt fina, sparsamt använda! Om någon är intresserad fixar jag en ordentlig bild på dom! :)

"30-dagars listan"

3. Det här behöver jag träna mer på

Spontant känner jag att jag har en himla massa grejer som jag måste bli bättre på. Bland annat att bli snabbare i mina hjälper även när jag rider själv och så måste jag bli lite mer bestämd i min ridning. Ber jag min häst att utföra något vid A så ska inte hästen utföra det jag bett den om vid F, snabba skänklar osv. Jag skulle även behöva bli lite bättre på att sträcka upp mig, nu när jag rider unghäst så har jag kommit i lite frammåt lut, inte bra...



Här har ni mitt frammåt lut..




BURR!

Längtar inte tills man ser ut så här efter varje uteritt... Fryser av att bara titta på bilden! Någon som längtar till vintern?




Dags igen

Börjar bli tomt i fodertunnan.. Så det är väl dagt att köpa ny mat idag. Sweetheart får 1 kg krafft groov 125 om dagen alltså räcker en sådan här säck i lite mindre än en månad, så när jag sa till pappa att vi måste köpa nytt så fick jag svaret "igeen?" Använder ni er utav Kraffts produkter till era hästar? :)






DISS!

Själva mössan tycker jag är fin men loggan är skitful! Ser otroligt hoppigt ut, vad tycker ni?

"30-dagars-listan"

2. När & varför jag började rida

Jag började rida på hösten 1999, då var jag 6 år gammal. Anledningen var för att min storasyster och våran granne hade börjat rida och jag skulle ju såklart göra samma sak som dom. Vi började rida i ett privatstall där ägaren skulle hålla lektioner för oss på två av hennes hästar.
Haha, här på bilden var man ju ganska liten på favorit hästen (självklart den största i stallet). Lisa kommenterade dock att han såg liten ut.. Men bilden måste vara missvisande. ;)
Ni får ursäkta den underbara skärpan!




Pröva på något nytt!


Japp så här såg det ut idag.. Prövade för fösta gången rida med hackamore på Sweet, mest för skojs skull och lite omväxling. Det är Lisas  eller ja Isacs träns därav det stora pannbandet som står rakt ut ;) Men hur som helst så i början så tog hon upp huvudet och skakade på det när vi skulle trava, antar att det var för att hon tyckte det var konstigt. Sen så av någon anledning så fastnade hon nästan lite i en vänsterställning och då tog jag i höger tygeln och helt plöttsligt gjorde hon en volt till vänster?! Fattade ingenting, men på nått sätt så måste hon fått någon kortslutning, hahah :P Sen vart hon rikigt fin och verkade trivas med hacket. Skummade och gick väldigt fint i låg form, duktig lille Sweet! :D Brukar ni rida med hackamore?

Vinterfärg.

Jag kan inte låta bli att längta lite till vintern på något väldigt konstigt sätt. Allting blir ju så himla mycket jobbigare, jag måste vänta på skjuts varje dag jag ska till stallet, jag måste ha sjukt mycket kläder på mig osv. Men Isac får en så himla härlig och fin färg när han har vinterpäls och blir rakad, han blir nästan svart. Jag tycker att det är jättemysigt när han är lite mörkare.







är han inte söt? min älskade fina kille :)


Måndag snart över.

Vi måste ha världens bästa läsare! Man blir så glad när man loggar in och ser era fina kommentarer. Det är verkligen guld värt :)

Idag blir det nog lite jogging ute tror jag. Jag och Jennie hade tänkt galoppträna i en av hagarna men det är nog lite väl blött och halt i gräset tyvärr. Så det kanske blir en joggingtur istället som sagt. Vad ska ni göra idag?




EM-Guld!

Stort grattis till grymma Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla som tog EM-guld idag! Är stolt över att var häst-svensk idag även om jag inte är någon hoppryttare. Sånt jäkla grymt ekipage!





Bildbomb!


Öppet är bäst.

Jag har läst och hört att hästar helst inte vill äta gräs som växer i skogarna och därför oftast inte trivs så bra i skogshagar. Och när man tänker efter så är det kanske inte så konstigt. Vildhästar som lever i friheten bor ju på prärien dvs. öppna "ängar" med mycket gräs och lite skog. Det finns inga vildhästar i Sverige (förutom dom på Gotland) och dom bor ju på öppna ställen. Så kom ihåg att era hästar hellre vill ha öppet gräs än träd, även om de självklart ska ha vindskydd/träd som det kan gå inunder om det blir dåligt väder.




Ländtäcke

Sitter och funderar på vad jag ska köpa för rumptäcke till Sweet. De övre är Rambo, det mellersta är Mias och det understa är från Hööks. Men det från Hööks vill jag inte ha, eller det finns bara i marinblått och jag vill inte ha det.. Men jag gillar flätan i bak och skulle vilja ha något liknande kanske. Vilket ländtäcke tycker ni är snyggast? Eller har ni kanske förslag på något annat ländtäcke? Tar gärna emot förslag! :D


RAMBO NEWMARKET COMPETITION FLEECE








Kameraproblem.

Jag fotade ju Jennie igår när hon tränade och nu sitter jag och bläddrar igenom bilderna. Jag vill verkligen gråta lite. Jag hatar att fota i mörka ridhus (oavsett om lamporna är tända) för ljuset blir bara skit. Antingen blir det för mörkt och inte suddigt eller så blir det ok ljus men hela ekipaget är suddigt. Hur ska man göra för att få bra bilder i ett mörkt ridhus utan blixt?

Här nedan tex. Vilken bra bild det skulle ha blivit om ljuset och kameran kunnat sammarbeta lite bättre?! Nu får man ju bara ont i ögonen av den. Usch jag blir så aarrg....

 


Söndag och lördag.

Äntligen är jag relativt vaken och kan sätta mig vid datorn. Har varit riktigt seg hela morgonen och var inte hemma igårkväll, men Jennie har varit duktig och hållt er sysselsatta i alla fall ser jag, duktigt! Idag blir det nog bara en liten promenad för hand med Isac, eller så får han vila helt. Vi får se hur jag känner mig när jag tagit mig till stallet, jag måste kasta ner hö också.

Igår var han inte alls någe roligt att rida. Han bet sig fast i vänstersidan, pinnade på utav bara sjutton, vägrade stå still, hoppade på stället och småstegrade de största delarna av ridturen. Detta resulterade i en skitarg Lisa som till slut (efter ca två helt okej steg i trav) lät Isac skritta hem i sitt egna tempo på långa tyglar. Usch...





Lastträning

Idag så fick jag hjälp av pappa att lastträna Sweet. Jag började med att rida så att hon inte skulle ha för mycket energi. Pappa och jag bestämde att så fort hon gått in så skulle vi stänga och så skulle hon få stå och äta en stund och sedan gå ut. På mindre än 5 minuter var hon i transporten, relativt självmant.. Stod där och mumsa i sig krafftfoder och äpplen. Riktigt duktig var hon! Några sådanna här gånger till och jag tror att hon kommer vara lättlastad. :D

Jag känner att jag inte vill använda mig av linor eller spö, eftersom att jag vill att min häst ska gå in i transporten någolunda självmant. Jag vill inte tvinga min häst till att göra något som hon eller han tycker är läskigt. Att tvinga en häst att gå in i transporten kan ju göra saker och ting värre än vad det igentligen är. Så det enda jag använder mig av är kejda + longerlina (istället för grimmskaft), gammla transport skydd + boots runt om.
Jag har egentligen ett par snygga nya transportskydd men dom får hon inte använda förän hon kan behärska sig ;)





ps. Jag tog kort på sweetheart men min dator vill inte sammarbeta när jag ska ladda upp dom på datorn... Ville inte att inlägget skulle se allt för tråkigt ut så tog en transport bild på Miljon. haha ds.





TÄVLING

Klicka här: http://asslatjejerna.blogg.se/2011/september/tavla-om-ett-catago-fleecetacke.html

Glad

Ja, jag kom på tänka att i går när jag red hem från ridhuset så stannade en kvinna och började prata med mig. Hon frågade vad min häst hette, hur gammal hon var och så sa hon att Sweetheart var jätte fin. Sådanna saker som bara kommer upp helt spontant som man inte förväntar sig blir man så himla glad över! I och försej så var jag ju redan hur glad som helst i går när jag red hem på min fina häst, men det kvinnan sa till mig var pricken över i! :D



 


"30-dagars-listan"

”30-dagars-listan”  verkar cirkulerar runt i olika bloggar, så jag tänkte att jag också skulle prova den!

1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg,ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridning

Okej, börjar med:
1. En bild på favorithästen
svårgissat?

Vi söker en ny kompis!

Ifall att det finns någon där ute som läser våran blogg som söker stallplats här i Uppsala..


Lilla Djurgården är ett kollektivstall beläget i Kuggebro, Södra Uppsala med mycket bra bussförbindelser. (10 minuter till stan) Stallet ägs av SLU Ultuna och har totalt 10 boxplatser. Det finns både vinterhagar och stora sommarhagar som hästarna går i varje dag. Vid stallet finns det en ridbana, elljusspår samt skrittavstånd till Nåntunas ridhus. Gå gärna in på våran hemsida www.lilladjurgarden.webb.se

Vårat önskemål är att du är vuxen och har ett sto eller en valack som kan gå med ston. Gärna någon som är intresserad av att träna.



Spindelnät

Nackdelen med att rida först eller själv är att man ofta rider in i spindelnät när man är ute i skogen. Det är både äckligt och läskigt.. Varför läskigt? Jo för att man vet inte vart spindeln när någon stanns! Härrom dagen hade jag en på axeln, töntig som man är så fick man lite halft panik. Haha någon mer som är rädd för spindlar?






Händelserik dag!

För det första så red jag ensam på Sweetheart för första gången till ridhuset idag! Hon var jätte duktig trots att vi stötte på Lisa / Isac och sedan när jag kommit till en hage i Nåntuna så mötte jag en travande Torun / Mistral. Sweetheart bara traskade vidre, och jag är så himla stolt över henne! :D

Dock så var vi nära ögat att sparka på en bil och krocka med en motorcykel.. Okej jag ska förklara. Sweetheart vart lite istadig när jag skulle gå in i ridhuset och började backa mot en bil som stod på stallplanen. Jag försökte driva på henne och då sparkade hon och var kanske 10 cm ifrån att slå i bilen. Hon hade smuts i hoven som derrimot träffade bilen och då vart hon rädd och stuttsade i väg. Varav jag tappar stigbyglarna och sitter på en skenande Sweetheart mot vägen. Jag vart inte särskillt rädd utan tänkte snarare " åh nej jag har inte lust att trilla av i dag.." Och sen ser jag en motorcykel som kommer farande och då fick jag stopp på henne.

Sweetheart gick som en klocka idag, hon var verkligen super duktig! Så jag kan inte vara mer än stolt över henne att hon faktiskt utvecklats både i ridningen och i att hon vågar mer. Sussie tyckte att det var en enorm skillnad på henne från bara förra lördagen då hon bara gick på tårna óch inte ville alls. Lisa fottade idag också, ska bli kul och se hur bilderna blev! :D








Moppar iväg.

Drar mig mot stallet nu för jag måste vara klar till fyra eftersom att jag har lovat Jennie att jag ska fota henne när hon tränar. Idag är det kyligt ute så det är en bra ursäkt att ha min älskade mössa på mig. Hihihoho det är bara därför som jag gillar hösten/vintern, mössa! Vi hörs sen.




Täckeshjälp.

Om några veckor är det dags att klippa Isac. Då skulle jag behöva ett lite tunnare täcke som han kunde ha under regntäcket ute och ha på sig inne. Men jag vill inte ha fleece eftersom att det blir så himla skitigt och får sönder så lätt... Har ni något förslag på något lite tunnare stalltäcke som inte är i fleece? :)




Stallbyte.

Jag ska snart få flytta in i det "stora" stallet. Står just nu i ett litet stall ca 10 meter från det andra stallet och där inne finns det tre stycken boxar och ingen plats att binda upp hästen på. Så när jag ska ut och rida så springer jag fram och tillbaka mellan de två stallen med sadel, träns, borstar och allt vad det nu innebär. Det ska bli så himla skönt att få flytta in! Och dessutom får ju Isac stå bredvid Sweetheart och hans hagkompis Aramis. Kommer nog bli kanon!


här står Isac just nu, lite trång dörr men boxen är rymlig och bra!




Skolorna.

En sak som Isac har blivit riktigt duktig på är skolorna, både i skritt och trav. Galoppen har vi inte riktigt kommit igång med men han har lyckats flytta sig några steg i galoppsluta. Öppna och sluta är ett sjukt bra sätt att få hästen mjuk och uppmärksam på hjälperna. Jag rider alltid lite öppna och sluta oavsett hur länge eller i vilken gångart jag rider. En väldigt bra övning om man är lite ny på det här med skolorna så kan man rida upp längs långsidan, och rida halva långsidan i en öppna, göra en volt på mitten, och sedan avsluta långsidan i en sluta.




Äntligen helg.

Äntligen helg! Har längtat efter helgen hela veckan (konstigt nog...?) och nu är den äntligen här, och tråkigt värre är ju att den snart är över igen. Men imorgon vet jag inte riktigt vad jag och Isac ska hitta på, kanske drar vi ut och klättar litegrann. Men på söndag ska jag i alla fall försöka ta mig till ridhuset. Vad ska ni göra i helgen? :)




Flugor!

Idag när jag och Lisa var ute och red så fick jag en fluga i munnen! Och eftersom den inte ville ut ur min mun hur mycket jag än spottade och fräste så var jag tvungen att svälja... Nu har jag ont i min hals, dumma fluga!
I övrigt var det en mysig tur, vi tog lite galopp i en hage och det uppskattades verkligen. :D Som jag redan sagt är det träning i morgon, det ska bli kul! :D


Löslongering, Video.




Som sagt.

Som Jennie redan skrivit så ska vi alltså rida ut idag. Isac har haft en ganska lugn vecka med uteritter och löslongering. Men vi får se vad vi hittar på idag, om det blir joggingpass eller något sånt.På söndag ska jag försöka ta mig till ridhuset i alla fall, så får vi väl se hur det går då. Ska slänga upp videon från gårdagens löslongering i alla fall! :)




Uteritt på schemat!

Idag blir det uteritt efter två dagars ridning i ridhuset. Igår så kändes Sweet lite matt, inte rikigt den energi som hon brukar ha, hon kanske hade lite träningsvärk. Jag kände också att jag själv inte rikigt kom ner i sadeln och fick i genom mina hjälper hela tiden. Men tillslut så bestämde jag mig för att ge allt sista minuterna och då fick jag till en rikigt bra galopp i båda varven med en bra känsla. Sweetheart var trött och jag var trött så då avslutade vi, med den bra känslan.

Jag känner att det är väldigt viktigt att avsluta varje ridpass med något som gått bra för både ditt eget och hästens självförtroende skull.


Idag blir det uteritt med Lisa och Isac, det är Sweetheart mycket välförtjänt av. På lördag blir det träning för Sussie igen. Ska ni rida idag? Vad ska ni i sånt fall göra?








Hööks

Till er som köper era ridbyxor på hööks, bäst att passa på nu när det är 15% ! :D

Pälsbyte

Nu har fällningsperioden dragit i gång ganska ordentligt... Sweetheart verkade lite känslig idag när jag borstade henne, vet inte om det beror på att hon börjat fälla eller om hon bara var lite extra kinkig idag, hon är ju trots allt ett sto ;) Funderar på att köpa Claver B-vitamin som man brukar ge vid just pälsbyte men även vid hård träning, tävling, transport och miljöbyte. Gav min foderponny som jag hade förut, Miljon, Claver B-vitamin fast för ponny och inbillar mig att det funkade. Är era hästar känsliga vid pälsbyte? Brukar ni ge dom något isåntfall? :)


"Bekväm" häst?

När jag rider så vill jag att Sweetheart, eller ja oavsett vilken häst jag rider, ska hästen lyssna på min skänkel direkt. Jag har fått lära mig att man ska ha snabba skänklar om hästen inte reagerar och sedan vara väldigt noga att berömma när hästen går frammåt. Här är formen mindre viktig, den kommer när du fått frammåtbjudning! (Frammåtbjudning är helt klart väldigt grundläggande.) För det är ju inte särskillt kul med en häst som man får driva, driva och driva på tills man inte orkar driva mer och slutar man driva så lägger hästen bara av.
Ett tips är förutom att ha snabba skänklar och bara driva när man behöver är att rida mycket övergångar och även här vara noga med berömmet. Tänk också på att renodla dina hjälper, blir det för många kommandon samtidigt så slutar hästen ofta att ta in dem.
Ett till tips är att rida på en plats där hästen blir lite extra pigg och tycker om att arbeta, till exempel ute i stället för inne i ridhuset. Arbeta med att få hästen att svara för mindre hjälper och utnyttja den naturliga framåtbjudningen! Du kan till exempel rida på ett fält eller göra sidvärts på en otrafikerad grusväg.




overkill ?!


Hittade detta på ponnyprakt! Nagelack finns alltså nu även för hästar.. haha vad tycker ni om det?

Löslongering, CHECK.

Löslongerade Isac på banan idag, det gick verkligen superbra! Han lyssnade fint för det mesta och var riktigt duktig. Har fixat ihop en liten video som kommer upp imorgon om ni är sugna på det :)




Orange ska det bli.

Har suttit och lekt lite i photoshop och kom fram till att Isac verkligen skulle vara jättefin i orange. Så ett oranget schabrak och matchande lindor måste införskaffas snarast! :)




Veckans fråga!

- Brukar ni matcha hästens "kläder"?
På tävling, bara på träning, uteritter eller kanske ni inte matchar alls?









veckans inspirationsbild!

Jag älskar den här bilden!

Jobbigt störningsmoment.

Nånting som jag verkligen är allergisk mot (som dessutom är väldigt löjligt att ens påpeka men jag stör mig på det ändå) är när aachenremmen sitter med flärpen uppåt. Ibland när jag ser det på folk/hästar jag inte känner så får jag en sån lust att springa fram och ändra håll på den. Hahaha! Varför lägger jag inte energin på nånting annat än att gå runt och tänka på alla flärpar som sitter åt "fel håll"? Haha så löjligt men tyvärr sant.



åt det här hållet ska den sitta, annars får jag kli i fingrarna haha!


Bäddar?

Jag har en liten fundering kring det här med bädd. Själv tycker jag att det bara verkar jobbigt och ganska ofräscht, men jag antar att det finns en hel del fördelar med det. Men hur bra är det egentligen för hästen? Det kan inte vara så bra att andas in alla aromer som blir av allt gammalt kiss, och dessutom kan det inte lukta så gott? Och risken för strålröta osv lär ju bli större. Eller? Och vad är det bästa att ha bädd på, halm, torv eller spån? Är det någon som vet mer om bäddar så skriv gärna! :)




Hektisk dag.

Hann bara hem och bytte om som hastigast efter jobbet. Sen rallykörde jag till stallet, mockade och fixade käk, och sen vidare till ridskolan. Red ett pass där på en ponnyplutt, det kändes väl sådär. Men nu är jag äntligen hemma och redo för att hoppa in i duschen och sen slagga. Är så sjukt trött!


fick i alla fall hälsa på världens finaste polle... ♥


våra älskade vänner ..

Ja, alltså den här hästen är så otroligt snäll. Tänk på allt som våra hästar egentligen faktikst går med på, de är så underbara djur! Man kan ju inte göra annat än älska dem :) hihi <3

Övning ger färdighet!

Om man ska bli bra på något så måste man träna. Jag har läst att det tar cirka 100 000 repetitioner för att bryta en gammal vana, och cirka 100 000 till för att göra en ny vana att gå av sig själv. Sedan är vi ryttare inte helt ensama om att lära oss något nytt utan hästen är ju även van vid att man gör på ett visst sätt. Så ja, det kan ta et tag att bryta en ond vana...  Om du ska bli bra på något brukar man säga att du behöver öva i 10 000 timmar. Det låter kanske inte så mycket, men rider du bara en häst om dagen tar det 35 år!

Läsvärt!

"Vill man ändra på något hos en häst måste man ändra på ryttaren och dess inverkan. Och för att kunna ändras måste man våga misslyckas. Är du inte nöjd med det du får, måste du ändra på det du gör." - Kyra Kyrklund




http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/kyras-tips-fran-unghast-till-grand.htm

reeegn!

Idag red jag till ridhuset med Torun och Mistral. Så fort vi hade hoppat upp på hästarna öppnade sig himlen och regnet bara öste ner. Regnet ville såklart inte sluta förrän vi kommit in i ridhuset... Inte okej, haha ! Hur som helst så red jag mest för att hon skulle galoppera av sig idag, men i övrigt kändes hon ganska mjuk och fin. Hon vart glad och busig när jag galopperade i fältsits, så det känns ju bra att hon tyckte arbetet var kul. I morgon blir det ridhuset igen för att rida ett lite mer dressyrpass :)
Sweetheart hälsar heeej! :D





DISS!

Vem uppfann dessa gräsliga stövlar? Blä blä blääää, skulle aldrig sätta på mig dessa och som grädden på moset kostar de 4550 kr! Okej, jag ska vara lite snäll och faktiskt säga att stöveln i sig är kanske inte världens fulaste även om jag själv inte skulle komma på tanken att köpa stövlen även om den var traditionellt svart eller brun. Men vem, helt serriöst, skulle köpa dessa stövlar i dom här färgerna? Jag undrar verkligen om dom fått någon sko såld i tillexempel silver eller guld?! Vad tycker ni, skulle ni kunna tänka er dessa stövlar?





Skräddarsy din egen ridstövel från De Niro Boot


Drömmare.

Ibland önskar jag verkligen att jag hade en egen gård med ett eget stall. Där skulle jag ha Isac och en annan häst, kanske någon liten ponny eller nånting som fick gå och strosa i en hage. Stallet skulle vara gråmålat med svart galler och vita "kanter". Det skulle vara så himla underbart att bara få vara ensam och ha sin ordning utan en massa andra prylar överallt. Visst  trivs jag i stallet jag står i nu, men drömma kan man ju få göra i alla fall? ;)




Häftigt?

Fleecetäcke från Eskadron för 1099 kr. Min första tanke var wow, vilket udda och tufft, såg priset och njeee inget för mig. Vad tycker ni? :D
Dralontäcke light Eskadron med logga

Ut i mörkret.

Pallrar mig iväg till stallet för att skritta ut en sväng på världens finaste kuse. Hörs senare!




Ridtur med J&L.


åh fina stall!

Som på bilden nedan skulle jag vilja ha i mitt stall! Jag tycker det är så himla fint och mysigt när hästarna kan sticka ut huvudena från boxen. :D Dessutom älskar jag detaljerna på den här stall inredningen, som till exempel tegel väggen! Fast gången skulle jag vilja ha som på den undre bilden. För att slippa tillexempel att hästen halkar och så. Tycker också om att dom har så högt till tak på den undre bilden. Vad drömmer ni om för stall? :D





Klicka för att stänga fönster

17 september = elitfölaktion!

Jag skrev i går om att Jan Brink hade handlat föl i Danmark, på lördag är det fölaktion här i Sverige! Det kommer att vara 23 föl som auktioneras ut, man kan se dessa föl på breeders.se . Jag hade väääldigt gärna varit där och tittat om inte allt sådant här kul ska hålla till nere i Flyinge hela tiden...

Programmet för lördagen ser ut så här:

  • Kl 11. Visning av auktionsfölen i Stora Ridhuset. Pågår till cirka kl 12.30. Presentation av Karl-Henrik Heimdahl.
  • Kl 13.30-14.30. Clinic i Stora Ridhuset. Andreas Jönsson och Ann Westling berättar hur man förebreder föl till en bedömning och ger tips på hur man genomför en bra visning. Uppvisning av lovande SWB-ekipage i dressyr och hoppning.
  • Kl 15. Elitfölauktion 2011 startar. Beräknas vara färdig cirka kl 17.30.

Det är fri entré till läktarplats. Auktionskatalog finns att köpa till priset 40 kr.





Briar är pappa till denna snygging!




Planer inför torsdag.

På torsdag ska jag och Isac försöka oss på lite löslongering tror jag. Har aldrig jobbat det med Isac så det ska bli spännande. Löslongering är ett bra sätt att variera träningen på. Dessutom sliter det mycket mindre på hästarnas framparti om hästen slipper nöta på volten varv på varv och får springa fritt, och så är det ju också lydighets/inkallningsträning samtidigt som hästen jobbar. Vad tycker ni om löslongering?




Ett litet tips.

En sak som vi ryttare ofta gör fel är att vi tänker aldelles för mycket på ordet inte. Vi tänker "shit jag får inte bli hård i handen nu" eller "hoppas att han inte blir spänd nu när jag rider förbi dommarbordet". Men när hjärnan hör ordet "inte" så måste den först genomföra själva processen för att sedan kunna förhindra den. För om någon säger: Tänk inte på en svart häst! Så är det första man tänker på en svart häst, och sedan kan hjärnan ta sig tid att försöka radera det ur tanken.

Så istället för att tänka inte, så formulera om meningen. Tänk istället: "Nu ska jag rida med mjuk hand" eller "Min häst travar lugnt och fint förbi dommarbordet". Sudda bort alla inten och jobba på! :)




Dagens härliga.

Idag var det uteritt som stod på schemat, och det blev en riktig härlig sådan! Ska klippa ihop en liten film som visar hur en uteritt med Lisa och Jennie brukar gå till... Men idag hoppade vi lite i skogen, drog några galopper och skrittsnackade. Så jäkla härlig! Och Isac var verkligen underbar, lite väl pigg bara men det är han ju alltid! :)






Dyra föl.

I lördags var det elitfölaktion i Danmak. Jan Brink och Patrik Hannell Holding AB köpte tillsammans tre stycken föl, varav den dyraste kostade 165 000 DKK (cirka 200 000 SEK).
Hästarna som kommer hamna här i Sverige hos Jan Brink är:

Future Jazz RV e Jazz-Florestan för 165 000 DKK

Sarastro e Soreldo-Don Crusador för 100 000 DKK

Fireball Macohl e Fürstenball-Rosentanz för 40 000 DKK

 

"De hade en fin kollektion föl i år precis som vi har, vissa priser blev höga men Fürstenball-fölet var ett fynd för oss, menar Jan Brink"

Fürstenball med ägare.




Hur jag tar mig till stallet

Snor Lisas idé.. hihi! Jag bor väldigt nära stallet, det tar cirka 10 minuter att gå genom skogen, max 5 minuter att cykla och 2-3 minuter att åka moppe/bil. SKÖNT! Just nu känner jag att jag skulle aldrig orka med att åka bil eller buss varje dag till stallet. Jag har helt enkelt blivit lite bortskämd med att ha nära till stallet... På vintern brukar jag cykla, men det är ganska osmart med tanke på att jag är ganska klanting. Resultatet brukar blir = Jennie har vurpat! Så gå eller cykla är vad som gäller året om. :)


Gårdagens städning.

Igår var det som sagt städdag i stallet. Vi slet som djur för att få bort alla kardborrar i hagarna, och när vi fått ut dom ur hagen drog vi iväg med släpkärran och slängde allting på tippen. Vi fick åka två vändor eftersom att det blev så himla mycket. Och kardborrar måste ju vara det värsta som finns. Istället för att uttrycka vårat hat mot dom här på bloggen så tänkte vi visa lite bilder från gårddagen så kanske ni förstår ;)








Fina moppen.

Eftersom att jag inte har något körkort än så får jag ta mig till stallet på annat vis. Såhär på sensommaren/hösten så går det fortfarande att åka moppe, vilket jag gör i princip varje dag. Men i vinter kommer jag nog bli mer beroende av skjuts och buss. Men jag ska förhoppningsvis ta mitt körkort strax efter jag fyllt arton (16 december) så då blir det kanske lättare igen. Hur tar ni er till och från stallet?




Ett år går fort.

Ett år med min älskade häst, världens bästa Isac. Har gråtit, skrikit, skrattat, bubblat, känt mig värdelös, känt mig bäst... ja, alla olika saker man kan känna, under ett år. Jag har aldrig lärt mig så mycket under så kort tid. Att skriva hur vårat år har sett ut skulle ta aldelles för lång tid, så ni får se det i bilder istället.


























Det går bra nu.

Ja, det går bra i ridningen och det går bra i övrigt. Idag så fick jag mitt Modern horse täcke sålt, tjejen som jag sålt det till kommer förmodligen nu i veckan och hämtar det. Wiihii :D Jag hatar att ha saker som bara ligger och skräpar som dessutom är riktigt fina grejer, så varför inte sälja det istället? Har en heeel del ponnygrejer som jag vill bli av med, så kanske jag fixar en liten bloppis här, eller vad säger ni? :)



Ridhuset

Idag vart det ridhuset för mig och Sweetheart igen. Hon var riktigt duktig idag! Hör och häpna, jag fick min bästa galoppfattning ever i höger varvet idag! Jag lovar, den var närmare perfekt :D I övrigt så gick hon väldigt stadigt (med några få undantag) och det kändes riktigt kul. I slutet så drog Helena och Hanna fram en pressenning, och den prövade jag och Sweetheart gå över och det var nemas problemas! Duktig pålla idag :D

Sweetheart för ett halvår sedan, väldigt nätt liten flicka.




Aj aj aj.

Gråter nästan litegrann, har sjukt mycket rivsår och utslag på båda armarna av alla dumma, vidriga, äckliga kardborrar. Men nu är i alla fall hagarna fina och redo för vintern! Ska snart moppa tillbaka till stallet, är bara hemma och byter lite kläder. Tänkte skritta ut en sväng för Jennie ville ha sällskap till ridhuset så jag följer henne dit och sen skrittar jag och Isac hem igen.




Dagens citat.

"The impossible just takes a little longer."




Uppe med tuppen.

Dags att dra ner till stallet och påbörja städdag. Kan ju komma på roligare saker att göra men ibland så måste man ta sig i kragen och göra saker som dessa också. Tänk vad fint det kommer bli i hagarna när alla vidriga kardborrar är bortrensade! :) Sen ska jag skritta ut en sväng på Isac också, det kan han behöva. Vad har ni för planer för dagen?




Dagens citat

"Every day is another chance to make your dreams come true"








För få anmälda.

Tyvärr fick vi inte in så många bidrag som vi ville ha, men ni som har skickat in har skickat in hur fina bilder som helst! Eftersom att vi satte gränsen vid 10 så kan vi tyvärr inte dra någon vinnare. Men alla bilderna var jättefina! Tror att temat var lite väl klurigt, vi ska komma på ett lite bredare tema till nästa tävling. Men lägger upp alla fina bidragen tillsammans med en länk! :)


http://busryttare.blogg.se


http://yakire.blogg.se


http://frieserkar.blogg.se


http://soffzz.blogg.se


Capriole



Till att börja med så är jag väldigt imponerad! Jag förstår inte hur man lär sin häst hoppa upp i luften och sedan sparka bakut, det måste krävas en hel del minst sagt. Men samtidigt så är jag väldigt oimponerad.. Varför skulle man vilja lära sin häst att just hoppa upp i luften och sparka bakut? Slutsatser man kan dra av detta inläg = jag fattar ingenting! hahah inte bra .. En tanke bara, jag skulle aldrig vilja sitta på en häst som tar tillvara på att den kan göra en capriole, usch! ;)



En bra tränare?

Det är viktigt att man är nöjd med sin tränare, och att man har en tränare som är anpassad efter dig och hästen och inte tvärtom. Många tränare har en idealtanke om hur ett ekipage SKA se ut, och vilka det en är så ska hästen och ryttaren se ut och jobba exakt så. Men alla hästar (och människor) är så sjukt olika och måste därför jobbas på helt olika sätt. Hur tycker ni att en bra tränare ska vara? Är ni nöjd med eran?




Sweetheart

Jag fick nyss en kommentar om att min häst hade ett sött namn, haha ;) Visst min fina häst klär ju verkligen i sitt namn, Sweetheart, men det är grymt svårt att komma på ett smeknamn som inte är sweetie, vilket jag helst inte vill kalla henne... haha! Dessutom känner man sig måttligt töntig när man ropar Sweetheart när jag ska hämta henne ur hagen, men det är sånt man får ta. Hon är ju trots allt min fina lilla älskling!
 




Förslag på smeknamn mottages gärna!


 


Snart dags att återgå till normala rutiner..

Snart är hösten här på riktigt och under den här tiden på året så brukar hästarna stallas in efter sommarbetet, man börjar med utfodringsrutiner och man börjar planeringen inför vintern angående hö och halm osv. Dessa omställningar kan göra vissa hästar otroligt känsliga på många olika sätt.

När det gäller utfodringen är det viktigt att det grovfoder som används är analyserat och passar för din häst. En växande unghäst kräver t ex ett proteinrikt grovfoder. Det är ganska vanligt att hästar kommer in från betet med en rejäl övervikt. Dessa hästar får oftast banta någon månad, men bantningen bör ske successivt, och självklart så ska man minska eller helt enkelt ta bort kraftfodret tills hästen nått normal kroppsvikt, alltså bara fodra med hö. Hästar som istället kommer in i dåligt hull bör man inte trycka i stora givor kraftfoder, utan detta måste också ske succsessivt men även här ett bra grovfoder som bas.

Alltid viktigt att analyseragrovfodret! Det är viktigt både för att kunna komplettera med rätt foder och för att få den bästa ekonomin på foderstaten.

För de som har sina hästar utomhus bör tänka på att gräset tappar sitt näringsvärde mycket snabbt mot slutet av augusti. Därför kan det vara bra att stödutfodra samt hålla koll på att alla hästar faktikst äter. Regn i kombination med blåst samt allt kallare nätter innebär också att hästens energibehov under sensommaren/förhösten kan öka rejält. En annan risk kan drabba hästar som vistas på beten där det bara återstår lite betesgräs är att hästarna då kan tänka sig att prova på giftiga växter som de normalt undviker. En stor del av de årliga förgiftningsfallen på hästar drabbar ofast hästar på sensommarbete.










träning

Idag gick jag med Sweetheart till riduset för att rida lektion. Hon var hur pigg som helst så jag fick börja med att galoppera i fältsits varv efter varv efter varv. Till slut slappnade hon av och jag kunde äntligen nå fram till henne. Allt blir så himla svårt när dom bara undrar vad som händer utanför och pinar på i 190. Det jobbiga är att när Sweet är så här pigg lägger hon all energi på att trotsa matte, och sen när man "vunnit" över henne så är hon ju trött. Men hon vart riktigt fin och jag är super nöjd! Fokuserade på basic grejer, som att hon ska lyssna på mig och så. Sussie som jag tränar för undrade om jag inte ville rida till ridhuset i morgon med för då skulle hon kunna hjälpa mig då också, så så får det bli!

Har inga bra ridbilder, så det får bli bild repris.. Jag lovar, jag ska tvinga Lisa ta kort på mig ;)









Trimmat.

Hann till och med frisera hovskägget på Isac idag. Det ser inte så farligt ut på bilderna men det var riktigt långt och rufsigt. Men nu ser han ut som en respektabel kuse igen! När jag trimmar hovskägg använder jag mig av sax och borste. Först borstar jag allting mothårs så att det "står ut" och sen klipper jag bara av allting neråt. Om man klipper uppåt är det lätt att det blir hackigt och det vill man inte. Sen lyfter jag hoven, håller den som om jag skulle kratsa hovarna, och klipper under karlederna och så. Det är snyggare, och lättare att hålla rent om man rensar bort alla toffsar och överflödigt hovskägg!








Superträning.

Har varit och tränat nu på morgonen, så jäkla fin häst jag har! Jobbade mycket med skolorna, öppna, sluta, förvänd sluta osv. Riktigt härligt var det! Jobbade även mycket med att få fram högergaloppen, men även med vänster. Kanonnöjd, bästa Isac!




Sista chansen.

Sista chansen att skicka in erat bidrag nu! Vi vill ha in minst 10 bilder, annars dras ingen vinnare överhuvudtaget.
Vinnaren dras imorgon kl 15.00.

Skicka till: [email protected]


Hö är viktigt.

Just nu får Isac 4 kg om dagen. Tre kg under natten och sen ett vid insläppet. Än sålänge får dom inget hö på morgonen då det är helt okej med gräs i hagen. Men den första oktober ska vi börja ge hö på morgonen också. Jag tycker att det är viktigt att hästen får rikligt med hö. Inte för mycket, och inte för liten, utan det ska vara en jämn balans varierat med dagligt träning och självklart ett bra kraftfoder. Då får man en biffig och fin häst!


här hade han lite gräsmage dock, men han är fin ändå!


Svettigt.

Isac blir så himla svettig snabbt. Och snart när det börjar bli kallt på nätterna också kommer han att frysa. Så jag funderar på att raka honom snart, men då måste han ha täcke på sig ute hela tiden, och inne med dessutom. Så det får noga vänta lite tills slutet av september i alla fall. Det tråkiga med att raka honom är att han blir så himla grå och oglansig i pälsen. När rakar ni era hästar för "första" gången?





veckans inspirationsbild!

Vad mer kan jag säga än att den här bilden inspirerar mig? nja, inte så mycket så jag lämnar det där.. Haha.
Har ni någon bild eller någon person som inspirerar er just nu?



Snälla nån..

Vissa saker som är mixat mellan "vanliga världen" och hästvärlden kan vara riktigt snyggt. Men när de börjar sälja smycken på hästaffärer har det gått för långt. För det första ska man inte ha smycken i stallet pga säkerthetsrisker, och för det andra, vem skulle vilja ha dessa utanför (eller i) stallet? Så gräsligt...

följande produkter är från Hööks...



jacka och skor!

Skrev för några dagar sedan att jag fått hem mountain horse katalogen och att jag hade klickat mig in på deras hemsida direkt. Men hemsidan var inte uppdaterad då, men nu är den det! Jag sa att jag tyckte att det var en massa snyggt, men väl inne på hemsidan så får jag nog ta tillbaka de orden.. Hittade dock en jacka och ett par skor som jag tyckte om. Skulle verkligen behöva ett par nya vinter skor, för dom jag har nu är heeelt trasiga. Jackan kan jag nog glömma, för den har jag inte råd med och igentligen behöver jag ju faktiskt ingen ny! :)

Forest rider jacket, 999 kr
Rimfrost paddock, 799 kr

Back on track

Den 11 oktober fyller jag år och som vanligt så önskar jag mig alltid mer grejer till hästen än till mig själv.. Jag förmodar att de flesta gör så, eller? ;) Jag funderar bland annat på att önska mig ett back on track schabrack. Jag har läst att de ska öka ryggmuskelaturens smidighet i samband med ridningen. Men eftersom jag är som jag är så vart jag tvungen att maila till back on track och fråga lite om produkten. En sak som slog mig var bland annat att jag hört att man bör använda sina back on track produkter i varjefall några timmar för att ge resultat. Men ett schabrak använder man ju kanske 1 timme? Kommer schabraket ge någon effekt eller är det bara ett komliment till deras täcken? Känner att det kanske är lite dumt att önska sig ett dyrt schabrak utan att veta något om det. Jag måste sluta vara så lätt lurad hela tiden. haha ;)
http://www.backontrackshop.se/product.asp?product=23

Kom ihåg!

Glöm inte bort att skicka in ditt bidrag till tema-tävlingen!
Vinnaren länkas som vanligt i sidomenyn till vänster :)

skicka din bild till: dressyrfokus@hotmail.se


Skum i hästens mun?

Vissa hästar skummar rätt mycket i munnen när de rids medan vissa andra mer eller mindre aldrig skummar. Jag har läst att skummet i munnen inte är något säkert bevis på att hästen jobbar rätt. Utan en spänd och upprörd häst kan också skumma i munnen, men det beror då på stress. Så det viktigaste är egentligen att hästens mun är lugn och sluten. Den ska vara stilla i munnen, men absolut inte stum. Oftast så rör hästen något på betten i sin mun när hästen är fin i sin eftergift, och då kan det bildas skum som en extra bonus. Värt att tänka på! ;)

(snodde bilden från google..)


Sjuk.

Är hemma från jobbet idag då jag hade feber imorse. Inte lika kul alls.. Men så är det, hoppas att kroppen vilar upp sig lite idag och förstår att den ska bli frisk. Sitter och väntar på att det ska sluta regna så att jag kan åka ner och mocka åt lille hästen. Tänkte att jag skulle frisera honom lite också, hovskägget och manen i alla fall. Men det verkar inte som att det vill sluta regna, så jag lär sitta här ett tag till...

Igår red vi ut en barbackasväng, bara jag och Issen. Det var så jäkla mysigt. Isac fick pinna på i sitt racertempo och det enda jag krävde var att han skulle sänka huvudet. Så jäkla underbart det är att ha häst! Min bästa ♥




Ridskola.

Alla har vi olika åsikter om saker och ting, och ett ämne som egentligen är ganska känsligt är ridskolor. Det finns så sjukt många ridskolor runt om i Sverige, och väldigt stor procent av alla dom som rider rider på just ridskola. Själv har jag bara ridit på två stycken ridskolor i mitt liv, Lagga och Edeby. Men jag har varit runt på en hel del, speciellt i Upplandsområdet. På vissa ridskolor är reglerna strikta, endast vissa personer med viss status (tex. försteskötare osv) får göra sis och så med hästarna, de är låst i stallet under lunchtid, hästarna är iordninggjorda när man kommer och ska rida osv. Och på vissa ridskolor är det slappare, ibland lite väl för slappt.

Men frågan är: Hur ska en bra ridskola vara? Ska det vara störst fokus på eleverna, eller på hästarna?


Min ridskoletid har gett mig så sjukt mycket. Och jag sitter fortfarande med i styrelsen på Lagga och är även där ibland. Jag trivs där. Jag vet hur allting ska vara, de flesta vet vem jag är, trots att jag verkligen inte är där lika ofta som jag var förut. Innan jag tog på mig Isac så var jag på ridskolan flera dagar i veckan, jag och mina kompisar (bla Jennie) sov där på helgerna och vi hade i princip hand om allting.

Och min i min "ridskoleperiod" så finns det ingenting som jag ångrar. Jag har haft så sjukt kul och lärt mig otroligt mycket. Och även om jag inte är där speciellt ofta nu så kommer det alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.




Blommigt?

Nånting som jag verkligen inte tycker är snyggt är blommiga ridstrumpor. Dessa finns att köpa på Hööks för 59 kr, vilket inte alls är speciellt dyrt, men jag skulle inte ens vilja ha dessa om jag FICK 59 kr. Usch och blä vilka fula.




Tävlingsdags!

Dags för ny tema-tävling! Denna gång är det dags att skicka in bilder som innehåller kärlek till eran häst! Tävlingen avgörs på lördag kl 15.00 så peppra oss med bilder! Man får sjävlklart skicka in flera stycken. Det viktiga är att antingen ni har tagit bilden eller att det är ni på bilden.

Skicka in ditt bidrag till : dressyrfokus@hotmail.se




Krasslig.

Jag har självklart dragit på mig en dunderförkylning, riktigt skönt! Men hästen måste tas hand om ändå, så ka väl släpa mig ner dit om ett tag. Tänkte försöka ge mig ut och skritta en sväng eftersom han ska vila imorgon. Så det blir nog barbackatur med lurar i öronen. Så jäkla skönt! Brukar ni lyssna på musik när ni är ute och rider?




Vinklar ut fötterna!

När jag hade ridit i ca 3-4 år så hade jag ett problem med mina underskänklar, jag vinklade nämligen ut min fot från hästens sidor. Jag tror att jag tänkte att det var lättare att driva på hästen med hälen istället för att använda mina underskänklar. Jag red mycket utan stigbyglar för att lära mig slappna av i hela benen samt komma ned i sadeln. Benet (skänkeln) ska avspänt och naturligt omsluta hästen. Du ska alltså inte klämma dig fast eftersom det är viktigt att hästen svarar för lätta skänkelhjälper. Att rida utan stigbyglar får man även bra balans av! ;)
Någon stanns har jag läst att man också kan fästa stigbygeln i sadelgjorden med ett par sporrremmar. Aldrig prövat men det ska tydligen hjälpa dig att sitta still med skänkeln samtidigt som du inte kan dra ut skänkeln från hästen. Om du har problem med flaxande eller för långt tillbakadragen skänkel kan detta också vara ett tips. Men jag tror att man ska vara noga att spänna remmen "lagom" hårt annars kan jag tänka mig att skänkelläget kan bli onaturligt. Bästa är att pröva sig fram.

Ett till tips är att kolla upp sin sadel, om sadeln bara är anpassad till din häst och inte till dig själv kan sadelns "midja" vara förbred, vilket lätt leder till att tårna kommer peka utåt.




hämta hästen ur hagen..

I vanliga fall när jag ska hämta Sweet ur hagen så ropar jag på henne och busvisslar. I går gjorde jag precis som vanligt och jag hann inte ens gå in i hagen förän Sweetheart kommer i full rulle och bockandes! I släptåg har hon sina två tjejkompisar som också gör några ordentliga repor. Plöttsligt hörde jag att det dundrade i marken bakom mig, så jag vände mig om och såg att Mistral också kom i full galopp i från en annan hage. Inte nog med det så kommer Kingen som går i hagen brevid stona som också kom galopp. Haha, jag vet inte rikigt vad som hände, men alla verkade väldigt sugna på att komma in!

Att ropa på sin häst när man ska hämta den ur hagen är inte svårt, men att få hästen komma kan vara svårare.. Sweetheart kommer för det mesta när jag ropar, men det händer ju så klart att hon skiter fullständigt i mig. Personligen blir jag så himla glad när man får respons när man ropar på sin häst, alltså att din häst faktiskt kommer fram till dig. Brukar era hästar komma när ni ropar på dem? Och visst blir man glad när de väl gör det? :)


påhittig kuse!

Sweetheart är en söt pålle och helt klart en listig sådan! Man får vara noga att inte hänga saker på boxen för då ligger dom helt klart i farozonen.. Pilla och fippla med saker är Sweethearts specialité. Igår tänkte jag inte rikigt utan hängde upp en höpåse på boxgallret bara för att jag skulle komma ihåg att lägga in det i boxen. Sen skulle jag mocka samtidigt som Sweet var inne och då stod hon först och fippla med kärran och sedan ville hon hjälpa till att mocka med spångrepen och när jag inte ville de så såg hon att det hängde en höpåse utanför som var otroligt intressant!




Anti - bit.

Eftersom att min kuse är väldigt duktig på att tugga på både det ena och det andra så händer det att han käkar lite på inredningen i boxen. Han har bland annat tuggat lite på ena boxväggen, och då har jag sprutat Anti-bit. Det har funkat riktigt bra och det verkar som att han har gett upp käkandet på väggarna. Däremot är det inte lika kul att spruta på det. Det ger sig direkt in i munnen, trots att den är stängd, och smaken håller i sig hur länge som helst. Så använd gärna Anti-bit, men spruta aldrig på det när någon häst är inne i stallet eller när ni själva har munnen öppen ;)


det här sprayet har jag använt mig av, sjukt bra men smakar satan illa!


Veckans schema!

Såhär ser Lisas och mitt preliminära schema ut för veckan:

Måndag:
Uteritt + 5-10 min ridhus
Tisdag: Tempoväxlingar i elljusspåret
Onsdag: Promenad i skitt, mitt i skogen
Torsdag: Vila
Fredag: Dressyr på stubben
Lördag: Dressyrträning lisa- enköping, jennie-nåntuna
Söndag: Ut och jogga




Uteritt/ridhus

Igår red Lisa och jag ut med pållarna! När vi började närma oss ridhuset kom jag på att jag gärnba skulle vilja gå in i ridhuset och köra något varv i galopp max 10 min, och så blev det. Och gud vad bra ridning! Det första Sweetheart gjorde var att hoppa rakt upp i luften (av någon konstig anledning tycker hon skimmlar är konstiga) och pigg vart hon. Men jag struntade i det och red vidare och jisses var Sweetheart var fin! Fattade rätt galopp alla gånger förutom en, och den gången glömde jag att göra halvhalt och var allmänt slarvig. Rund och fin galopp och vilken bjudning. Vi red inte ens 10 min i ridhuset och när vi red hem var både jag och Lisa super nöjda över våra fina hästar. :) Sweetheart verkade också nöjd, gullis!




Vad vill ni ha?

Har lite bloggtorka just nu. Behöver få in tips från er vad ni vill läsa för nånting! Vill ni läsa om olika övningar, saker jag tycker om, saker jag inte tycker om, nyheter? Vad som helst! Kom med förslag. Det är ju trots allt ni som gör bloggen :)




Bästa häst.

Isac fick nya skor idag. Tog ungefär en och en halv timme att sko men han var riktigt duktig! Hoppas verkligen att han har på sig alla skorna tills nästa skoning som är om 7 veckor.

Isac var för övrigt världens bästa idag. Bar sig sjukt fint i galoppen och kändes bara allmänt underbar :)

`


Är huvudet dumt...

Första gången jag försöker skriva från min iPhone, får se hur det går... Jag har tänkt på en sak. Hur kommer det sig att så många bland de bäst rankade i dressyr aldrig har det föremål, som vi andra tycker är så självklart, på huvudet när de rider på hemmaplan? Jag menar såklart ridhjälm för er som inte förstår ett skvatt om vad jag skriver om. Haha :) Tillbaka till saken. Jag undrar, hur svårt kan det egentligen vara att sätta på sig en ridhjälm? Som faktiskt är en otroligt bra uppfinning ifall,ifall,ifall olyckan skulle vara framme.

När man växer upp och börjar lära sig rida anväder man ju alltid ridhjälm. Varför är det så självklart att man ska rida utan den bara för att man är bland de bättre ryttarna i sitt land eller i världen? Kanske kommer jag själv vara en sådan ryttare som rider utan hjälm någon gång i framtiden jag med, och det är såklart alltid lätt att döma. Men egentligen undrar jag mest bara varför det är som det är... Haha någon som tror sig veta? :)


bild från: http://www.elrobledal.com


Fina hästen.

Var till stallet ganska sent igår. Mamma var sugen på att rida lite så hon red ett pass på banan. Det blev mest skritt och travjobb, då banan är ganska tung och jag inte ville att han skulle gå så hårt eftersom att han har tappat en framsko. Men mamma fick igång Isac riktigt fint och det syntes hur härlig han var att rida! Lite hängig i vänstersidan och lite halvbråkig men för det mesta gick han riktigt fint! Jag hoppade upp en stund på slutet och shit vad härligt det var att rida. Det kändes som att jag satt på en riktigt stor häst och han jobbade sjukt fint! Älskade Isac


OBS!
gammal bild från när mamma red i början av sommaren.


Bättre bilder.

Skäms lite över att lägga upp fula mobilbilder här på bloggen. Jag vill att alla inläggen ska vara prydda med fina nytagna bilder. Men kameran är så jobbig att släpa med sig, och jag är ju oftast i stallet ensam (eller med Jennie och då har hon också en häst att hålla koll på). Men nu ska jag verkligen skärpa mig! Jag lovar att det ska bli mer fina bilder, jag har ju trots allt min gamla trogna systemis och en fin kuse att fota!




Tävlingar

Ibland när jag tittar på foton på mig och Miljon från när vi varit ute och tävlat så saknar jag det. Jag saknar att vara ute och tävla, det är så himla kul! Jag älskar alla förberedelser, alltså dagen innan när man tvättar hästen, flätar och putsar utrustningen och ja allt man gör. Det är så mysigt! Lag tävlingar gillar jag nog allra bäst. Det är så roligt att vara några stycken som kämpar och hejar för varandra, man är glada åt varandras vinster och hjälper varandra och muntrar upp varandra när det går mindre bra. Men jag känner samtidigt inte att jag har bråttom ut på tävlingsbanorna, det får ta den tid det tar viktigast är att Sweetheart är redo. NI som läser våran blogg, är ni ute och tävlar nu under hösten? Vad tävlar ni för klasser? Skulle vara jätte kul om ni ville lämna en kommentar och berätta om hur det går! :)



Ovan tror jag är från div 2 när vi i från Björklinge vann en omgång :)








Hakskydd för att?

Nånting jag dissar, mest eftersom att det är grymt fult, men också för att jag inte förstår funktionen. Kommer ni ihåg när man var små (vet inte om det finns längre) så hade vissa hjälmar hakskydd. Det var sjukt obekvämt, fult och allmänt onödigt, eller? Hur stor är chansen att man slår i hakan när man ramlar av, och skyddar verkligen en liten plastbit då? Näe, jag fattar inte vinkeln...

 


dagens uteritt!

Idag följde min kompis Hanna med till stallet. Vi fick låna Suss häst Kahluoa som Hanna fick rida på. Vi red ut och idag så kände jag att jag inte ville sätta någon som helst press på Sweetheart utan bara rida ut och ha kul! Så vi red lite mitt i skogen och så red vi ut i spåret för att trava. Sweetheart travade på med öronen frammåt med ett jätte fint stöd på bettet hela tiden. Vi klättrade lite och så när vi kom till en grusväg tänkte vi ta lite galopp men då visste Sweetheart precis vad som skulle hända och vart lite tossig, så vi struntade i galoppen och tog den på ett annat ställe där hon fattade precis när jag bad henne och rätt galopp!  (Vi har haft lite problem med höger galoppen) Båda hästarna skötte sig jätte bra och Sweetheart tyckte det var jätte kul att få gå först! :D Helt klart en lyckad ridtur :)








Hur ska det se ut?

Både jag och Jennie funderar om att göra om lite här på bloggen. Byta header och sådär, för vi börjar bli lite trötta på hur den ser ut nu. Men vad vill man se på en header? En bild på oss och våra hästar tillsammans? Massa olika bilder på oss och våra hästar? Vad tycker ni är snyggast på en header? :)

`



Avmaskning

I vårat stall är vi noga med att skicka in träckprover regelbundet för att veta om vi bör avmaska våra hästar eller inte. Om hästen har mask är det viktigt att man ringer till en veterinär som berättar hur du ska behandla samt vad du ska behandla med. Veterinären skriver även ut recept på det ni kommit överrens om. Dessvärre har jag läsr att rekomendationerna om avmaskningprogram och träckprov skiljer sig en hel del mellan olika veterinärer vilket är ett helt sjukt. Jag menar hur ska vi veta vad vi ska göra om inte ens veterinärerna är överrens?

Men hur som hellst, genom de senaste åren har dessa vidriga maskar, som sitter och myser i våra älskade hästars bete, börjat bli resistenta mot avmaskningsmedlen. Mycket beror på att vi avmaskar för mycket och att man faktiskt använder sig av samma avmaskningsmedel gång på gång. OM man fått "order" av sin veterinär att man ska avmaska sin häst så kan det lätt hända att hästen inte sväljer allt, eller att man tror att hästen väger mindre än vad den gör, och det är tyvärr också något som leder till dessa resistenta maskar.

Men jag ska även komma med liiite goda nyheter! Om man har en god planering när det gäller beten och träckprov så kommer hästarna få minde inälvsparasiter. En bra idé är att växelbeta era hagar, alltså att hästar och kor eller får turas om att beta av hagarna. Eftersom att hästarnas inälvsparasiter inte kan smitta kor och får utan de äter upp maskarna utan att på något sätt må dåligt. En till bra idé är att hålla koll på de hästar som kommer nya till erat stall att dessa är avmaskade (om de har mask!)



 


Sjukt vidrig bild, jag vet, usch!




Dyrt men sjukt snyggt.

Jag och Jennie cyklade till stans dyraste hästaffär, Sporren, idag. Där har dom i princip alla märkessaker och man ska ha en väldig tur om man hittar nånting under hundralappen där. Handlade ingenting men dräglade över en hel del saker. Och visst är det så att märkessaker är snyggast, men varför är det så jäkla dyrt? Hur ska en "normal" människa med "normal" lön, eller studiebidrag, ha råd? Kan man bara ha snygga saker om man är stenrik?

Mitt favoritmärke måste ändå vara Mia's eller Schockemöle. Sjukt snygga grejer till tyvärr lite väl dyra priser, men ändå billigare än vissa.




Beröm!

När jag rider är jag väldigt noga att berömma hästen om den gör rätt. Det kan vara med rösten eller med en klapp på halsen. Många berömmer sina hästar på olika sätt, vissa gör som jag, med rösten eller en klapp på halsen medan andra låter sin häst skritta på lång tygel, stannar upp och ger hästen godis och vissa kanske inte ens lägger någon vikt i att berömma. Jag känner att det är viktigt att uppmuntra det hästen gör rätt samtidigt som man kanske inte lägger någon större vikt på att bli arg eller sur på det hästen gör fel. Jag tror att hästen blir gladare och dessutom tror jag att ryttaren även påverkas medvetet eller omedvetet av berömmet som hon eller han gett sin häst. Hur berömmer du din häst? :)








Barbacka!

Efter jag och Lisa varit på Sporren så cyklade vi till stallet. Vi skulle gå ut och gå med hästarna i skogen men Lisa undrade om inte jag ville passa på och rida på Isac barbacka (jag har tjatat en del om det ... haha) och så blev det! Jag älskar att rida barbacka jag tycker det är så himla mysigt. Jag har faktiskt saknat det en hel del, för jag litar inte tillräckligt på Sweetheart att jag vill sätta mig barbacka på henne. På Miljon som jag hade innan Sweetheart red jag ganska ofta barbacka på, han gick faktiskt bättre barbacka än med sadel. Brukar ni rida barbacka?






Sweetheart är svår att fånga på bild, och när man väl frångar henne ser hon oftast ut så här ... haha



Man blev svettig och smutsig att rida barbacka, haha suprise suprise! :D





Sporren: hiss och diss!

Som Lisa redan nämnt så cyklade vi till Sporren idag! Det finns så mycket man vill ha men även en hel del som jag aldrig i livet skulle sätta på varken min häst eller mig själv. Här får ni lite smakprover på vad vi hissa och även dissa! Vi börjar med diss.

Vidrigt fult träns från Glen Gordon, kan förstå att det var på rea...



Tycker Mias lindor är bra och fina, men vi är inget stort fan av färgen...



Kan tycka att det kan vara fint att ha spexiga boots, men de här var riktigt fula...



Vem vill ha en sådan här sjukt ful hjälm? haha, vem kom ens på att göra en sådan ful hjälm?

Över till hiss:



skiiit snygga OS träns! Hiss hiss hiss :D




Jag vill även hissa dessa ridbyxor som jag troligen ska köpa, de satt bra och var inte alls för dyra!

Vart inte så mycket hissningar men det var för att vi tycket att det mesta i butiken är snyggt och vi orkade inte ta kort på allt. :D haha





 


Sugen på nytt.

Jag är sjukt sugen på en orange outfit till Isac. Alltså orangea lindor och ett oranget schabrak. Jag tror att han skulle vara riktigt snygg i det! Är det någon av er som har oranget till eran häst? Någon som vet vart det går att köpa något snyggt oranget schabrak? :)




Vilket strö?

Det finns ju så himla mycket underlag hästen kan stå på i boxen. Jag tänkte skriva lite om dess fördelar/nackdelar.

Halm - det traditionella strömedlet för hästar

Fördelar: Halmen är ljus, vilket är trevligt för stallmiljön och hästen har alltid något att plocka med i boxen. Ofta är halmen billig i inköp, genom en lantbrukare kan man köpa halm för 50 öre till 1 krona kilot.

Nackdelar: är att volymen på gödselstacken ökar. Det kan också vara svårare att bli av med gödseln, förutom att kostnaden ökar. Halmen kan även vara dammig.


Kutterspån - sannolikt vanligaste strömedlet för hästar

Fördelar:
Stallet luktar fräscht och gott, spånet absorberar urinen bra och är lätthanterlig.

Nackdelar: Blir väldigt mycket "skräp" i stallet då det är svårt att sopa ihop ordentligt, och det är svårt att få tag på billigt spån. Behövs ganska mycket för att få en bra bädd.

Torvströ - praktiskt

Fördelar: Bra underlag för hästens hovar, det finns fukt i torven. En stor fördel är att det är lättare att bli av med gödseln om du använder torv, det är en orsak till att många hästar står på torv, särskilt i tätorterna.

Nackdelar:
är att med torvströ blir det mörkt i stallet. Ibland förekommer problem med att torven dammar. En annan nackdel är att torvbalarna fryser om de förvaras utomhus på vintern, och det gör de allra flesta.


Papper - tex. tidningspapper

Fördelar: Pappersströ är det renaste strömedlet, som är nästan helt fritt från levande partiklar. Används av veterinärstationerna i uppvakningsboxar eller i stora tävlingsstallar som vill ha en ren miljö. Hästar i mycket hög kondition är känsliga för infektioner, de reser också en hel del och träffar andra hästar. Papper används också till hästar med andningsproblem.

Nackdelar: Väldigt dyrt och svårt att mocka.




Min häst står på halm, då jag tycker att det är det mest naturliga och bästa. Det är mjukt att ligga på och dessutom har han någonting att göra när han får tråkigt. Har ett lager kutterspån längst under där han kissar och sen ett tjock lager med halm. Vad står era hästar på? :)

Källa: http://www.hastfolk.se


Saknar hästen.

Igår tog ju Jennie hand om Isac åt mig eftersom att jag hade så knappt med tid, TACK!

Men även fast det bara är en dag som jag är utan hästen så saknar jag honom jättemycket direkt. Haha det är konstigt men så är det. Det känns som att jag inte har varit där på flera veckor och jag känner mig elak. Fast jag tror verkligen inte att han märker någon skillnad, haha! Och jag brukar inte sakna varken djur eller människor speciellt snabbt men med Isac gör jag det. Saknar ni också eran häst efter bara någon dag?




Skäms på mig.

Hade inte tid att sitta vid datorn igår. Gick i skolan till 2, sen skulle jag på utbildning med jobbet och sen var det firmafest på det. Men nu har jag tid! Smsade min hovslagare och frågade om hon kunde komma lite tidigare än onsdag eftersom att Isac klivit av sig sin framsko, och hon kunde komma redan på måndag. Så jäkla underbar!

Så nu har Isac vilat sen i onsdags, jag får lite skuldkänslor över det faktiskt. Men den här veckan har varit fullspäckad på kvällarna, och dessutom har han ju lyckats kliva av sig skon. Men så är det ibland. Nästa helg är det i alla fall träning för Kerstin på lördagen, det behövs!




YES!

Fick precis veta att min sadel äntligen är såld! wiiiihiiii :D Än en gång så tipsar jag om sadelmagasinet.se om ni ska köpa eller säjla eran sadel. Var har ni för sadlar?
Klicka för att stänga fönster

Gnaga på träd?

Igår när jag var ute och gick i skogen med Sweetheart la jag märket till att hon gärna ville gnaga på träden?! Vet inte riktigt om det betyder något men det fick mig att börja fundera lite. Jag vet ju att om man tillexempel lägger in björkris i hagen eller i boxen så kan dom gnagt lite på grenarna men jag har mest antagit att det är för att dom vill åt alla blad. Era hästar kanske också äter på träd/grenar? Någon som vet om det är av någon speciellt orsak som dom äter på träden?



Väldigt speciell bild, ser närstan ut som att hästen fastnat? (hittade den via google.)


HAHAHA!

Jag såg det här vidioklippen tidigare i sommar men jag tänkte att alla på bloggen har nog inte sett det. Så därför tänkte jag dela med mig av en utav de roligaste vidioklippen jag sett, varsegoda!

HAHAHAHA! Så himla kul! :D Har ni varit med om någon annorlunda avramling? Kanske fångat det på bild? :D

Otaggad.

Egentligen handlar inte bloggen om hur jag mår, men jag skriver det ändå. Jag känner mig nere, sänkt som människa, sämst på allt jag gör och ingenting är kul. Känner mig bara så jä*la tråkig just nu. Men ni gör mig glad, underbara älskade läsare!

Men när jag är nere brukar jag försöka bli lite gladare genom att köpa saker. Jag älskar att köpa grejer! Det enda tråkiga med att shoppa är att pengarna tar slut, konstigt nog...?
Dessutom vill jag ha tillbaka sommaren. Jag är så osugen man kan bli på höst, vinter och kallt. USCH.
bild från sommaren 09, den absolut bästa sommaren i mitt liv.

Promenad a la skogen!

Idag stod det promenad i skogen på schemat. Eftersom jag inte bara vill att Sweetheart ska gå på plan mark hela tiden utan också gå i kupperad terräng så gick vi verkligen mitt i skogen! Jag har fått lära mig att det är viktigt att gå på varierat underlag för att stärka leder och ligament så skogsturen idag var inte bara rolig utan också stärkande. :D Sweetheart gick med öronen frammåt hela tiden och tyckte det var jätte roligt att gå över stock och sten. Tog med mig kameran idag men eftersom det regnade till och från och jag hade fullt upp med att hålla koll på en pigg häst så vart det inte så mycket bilder. 

Brukar ni rida
mitt i skogen mycket?
 





Globen horseshow.

Snart (om bara några månader hehe) så är det dags för Globen! Jag och Jennie tänkte gå på dressyren och sen ska vi gå i annexet resten av dagen, och spendera resten av pengarna antar jag haha! Förra året var vi bara till annexet, men i år var ju dressyren på fredagen ganska intressant så det blir nog den också.

Ska ni till Globen?




Läsvärt!

"Endast en avspänd häst kan förstå vad vi vill att den ska göra. En spänd eller rädd häst kan inte lära sig något, den kan bara lyda order."



Ja vi flesta kan ju konstatera att en avspänd häst är A och O men hur får man den där avspända hästen då? Ett tips är att gå in på länken så får ni läsa en intressant och inspirerande text!

http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/samla-med-latthet-the-french-way.htm



Mountain horse i brevlådan!

Såg att mountain horse katalogen hade trillat ner i brevlådan, jippi! ;D Massa höst och vinter kläder, vissa grejer är riktigt snygga, kanske ska önska mig lite när jag fyller år.. :) Klickade in på hemsidan för att kolla in kläderna lite närmre och så att jag skulle kunna lägga upp några bilder här på bloggen, men dom har inte uppdaterat.. Så jag får återkomma ... fortsättning följer!


Vilodag igen.

Idag blir det vilodag för hästen igen. Och imorgon också. Men det är ju antingen det eller ut och skritta, och jag har tyvärr inte tid med det varken idag eller imorgon. Men ibland är det så. Så jag ska ge mig ut dit nu och kolla igenom honom å fixa stall! Vad har ni för häst-planer idag? :)





RSS 2.0